• resmi ilanlar

Bolu'da engelli çalıştıran esnafa teşvik

26/04/2017 11:00

81 ilin Sosyal Güvenlik Müdürleriyle yapılan toplantıya Bolu da katıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, engellilerin istihdamını artırma için bakkaldan eczaneye kadar tüm esnafı kapsayan bir çalışma içinde olduklarının müjdesini verdi. Toplantıda engelli çalıştıran esnaflara yapılan kolaylıklar hakkında bilgi verildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, engelli istihdamı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Müezzinoğlu'nun 81 ilin Sosyal Güvenlik Müdürleriyle yapılan toplantıda Bolu da katıldı.

81 ilin SGK Müdürlerinin katıldığı toplantıda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, engellilerin daha yaygın istihdam edilmesi için mahallelerindeki esnafın da dikkate alınması gerektiğini söyledi. Müezzinoğlu, “Şu anda 50’den az çalışanı olan işyerlerinde özürlü istihdam etme şartı yok. 50’den çok çalışanı olan işletmeler için de, çalışanlarının yüzde 3’ünün engelli yurttaşlardan olma şartı var. Ama şöyle bir şey olabilir. Engellimizin yaşadığı mahallede bakkal var, eczane var, kuaför var. Bir uçtan bir uca, aynı sokakta 10 esnaf bulunuyor. Bu esnaf yanında iki kişi çalıştırıyorsa belki bir de özürlü arkadaşımızı alacak. Biz de bunun karşılığında ne destek verebiliriz. Ona bakacağız” dedi.

Bazı sektörlerin engelli vatandaşların çalışabilmesi için daha uygun olduğunu vurgulayan Müezzinoğlu şöyle devam etti: “Bazı sektörler de daha az uygun. Mesela bir sektörde yüzde 30’a kadar engelli istihdamına uygun koşullar var. O bu düzeyde istihdama katkıda bulunsun. Diğerinin sektörü ise uygun değil. O da, belli bir bedeli ödeyerek bu sorumluluğunu yerine getirsin. Biz de bu noktada kime nasıl katkıda bulunabileceğimize bakalım.”

EMEKLİ MAAŞLARI

Toplantıda, Müezzinoğlu, “çalışma hayatında milli seferberlik” kampanyası kapsamında 2 aylık çalışmanın sonuçlarını açıkladı. Türkiye genelinde 65 bin 630 ev ve işyerini de ziyaret ettiklerini, böylece 81 ilin tamamlandığını ve Türkiye’yi iki kez turladıklarını belirtirken Müezzinoğlu, ziyaretlerde kendilerine en çok emekli maaşlarındaki dengesizliğin giderilmesi, işveren teşviklerinin şartlarının daha da hafifletilmesi ve eğitim programlarından yararlanma süresinin uzatılması talebinin geldiğini belirtti.

İKLİM ŞARTI ÖNEMLİ

Temel sorunlardan birinin nitelikli ara eleman sıkıntısı olduğunu söyleyen Müezzinoğlu, “En çok bu konu gündeme gelecek. Bu alana önümüzdeki aylarda yapılacak düzenlemelerle önemli destekler verilecek. 5 yıllık dönemlerle planlayacağız” dedi. Nitelikli ara eleman konusunda ekibinden rapor isteyen Müezzinoğlu, mevsimlik tarım işçilerine de özel önem gösterilmesini talep etti. Mevsimlik tarım işçileri için Başbakanlık genelgesi çıkarıldığına dikkat çeken Müezzinoğlu, mevsimlik tarım işçiliğinde çocukların eğitimden kopmamasının önemli olduğunu vurguladı. Müezzinoğlu şöyle devam etti: “Bu alandaki verileri, ayrı bir sistemden günlük olarak takip edeceğiz. 3 başlık çok önemli. Çocukların eğitimi ve çocuk işçilikle mücadele, iskan koşulları ve gezici sağlık ekipleri. Ordu’daki koşulları planlarken, Ordu’nun iklim şartlarına göre; Adana’yı planlarken Adana’nın iklim şartlarına göre plan yapın.”

BEN DE İSTERİM 1800 TL OLSUN

 

Çalışma hayatı ziyaretlerinin de iller bazında devam edeceğini ifade eden Müezzinoğlu, “Sektörel alanlara yönelebiliriz. Mesela inşaatla ilgili toplantılar yapabiliriz. İş ve meslek danışmanlarıyla ortak çalışmalar yapabiliriz” dedi. Asgari ücret ve emekli aylığıyla ilgili gündeme gelen sorunlara da dikkat çeken Müezzinoğlu, “Asgari ücretin bin 600-bin 800 TL olmasını ben de isterim. Ama bu rakamları yapacak koşulları yok” ifadelerini kullandı.

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: