• resmi ilanlar

Hukukçu kadınlardan rapora tepki

06/06/2016 11:00

TBMM'de 'Aile Bütünlüğünü Olumsuz Etkileyen Unsurlar ile Boşanma Olaylarının Araştırılması ve Aile Kurumunun Güçlendirilmesi İçin Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi İçin Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu'nun 479 sayfalık raporu hukukçu kadınların tepkisine neden oldu.

TÜBAKKOM 13.Dönem Sözcülüğü ve Bolu Barosu Kadın Hakları Komisyonu bir açıklama yaparak TBMM'de 'Aile Bütünlüğünü Olumsuz Etkileyen Unsurlar ile Boşanma Olaylarının Araştırılması ve Aile Kurumunun Güçlendirilmesi İçin Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi İçin Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu’nun raporuna tepki gösterdi.

Komisyon raporunda kadınların bugüne kadar elde ettiği pek çok hakkın da geri alındığını ifade eden Bolu Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Fatma Kubilay, bu konuda TÜBAKKOM’un tüm illerde ortak bir bildiriye imza attığını söyledi.

Yayınlanan bildiride tek bir kadın kalmayıncaya kadar bu büyük mücadeleye devam edileceği ifade edilerek, şu ifadeler kullanıldı:14 Ocak 2016 tarihinde TBMM'de 'Aile Bütünlüğünü Olumsuz Etkileyen Unsurlar ile Boşanma Olaylarının Araştırılması ve Aile Kurumunun Güçlendirilmesi İçin Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi İçin Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu 479 sayfalık hazırlamış olduğu rapor 16 Mayıs 2016 tarihi itibari ile meclis başkanlığına sunulmuştur.

Adı geçen rapor komisyonumuzca incelenmiş ve görülmüştür ki Kadın ve Çocuk Hakları konusunda iyileştirilmeler yerine mevcut hakların geri alımı sonucunu doğuracak öneriler içermektedir.

Son derece kaygı verici bir zihniyetin ürünü bu durum kadının insan haklarının yılmaz savunucusu olmuş biz kadın hukukçuları dehşete düşürmüştür.

Komisyon çalışmaları esnasında da ne yazık ki konunun uzmanı kişi ve kurumlardan uzak bir ekiple çalışma yapmış  olmaları ve özellikle  Türkiye Barolar Birliği Bünyesinde teşekkül etmiş hukukçu kadınlardan oluşan ve tüm Türkiye'de örgütlenmiş en büyük kadın hakları komisyonu olan TÜBAKKOM un ve diğer tüm örgütlü Kadın Hakları Komisyonlarının fikir ve önerilerinin alınmamış olması yine bir şeyler bahane edilerek kadınların haklarının elinden alınma çabasıdır.

Dolayısı ile raporda Ceza Kanunu, Medeni Kanun ve 6284 sayılı kanunda yapılması istenen ve yine ortaçağdan kalma anti-demokratik Torba Yasa mantığı ile düşünülen  değişiklik önerilerinden;

Çocukların tecavüzcüleri ile evlendirilmeleri,

İstanbul Sözleşmesine rağmen hem boşanmalarda hem 6284 sayılı kanuna dayanan başvurularda uzlaşma ve arabuluculuk gibi yöntemlerin önerilmesi

Şiddete maruz kalan Kadınların mesai saati içerisinde karakollara başvurmasının önünün kapanması,

Koruma Kararları için delile ve belge aranması ve buna dayanarak tedbir süresinin kısaltılması

Aile Hukuku ile ilgili tüm duruşmaların 'kol kırılır, yen içinde kalır mantığı ile gizli yapılması 

Kadını nafaka hakkının süreye bağlanarak kısıtlanması 

Mal paylaşımında dava açma süresinin kısaltılması 

ve Uluslararası sözleşmelere aykırı olarak danışmanlık hizmetinin dini temeller esasına oturtulma önerileri 

CEDAW ve İstanbul Sözleşmeleri ışığında Kadın hakları, kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılması, ayrımcılık karşıtlığı ve kadının güçlendirilmesi ilkelerine tamamıyla  aykırı  bu komisyon raporu kabul edilemez.

Ülkemizde son zamanlarda sistemli bir şekilde yürütülen kadın aleyhine oluşturulan algı, yapılan açıklamalar ve uygulamalar bizleri son derece üzse de asla yıldıramayacaktır.

Bu bağlamda TÜBAKKOM  olarak  bir kez daha ifade etmek isteriz ki  Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ilke ve devrimleri ışığında laik, demokratik hukuk devletinin aydınlık yolundan  bir an dahi sapmadan hakkı teslim edilmemiş tek bir kadın kalmayıncaya kadar bu büyük mücadeleye devam edeceğimizi bildiririz.”

 

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: