• resmi ilanlar

Resimle Gündelik Hayatın Tahlili

19/04/2016 11:00

Köy Enstitülerinin 76. Kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında, Prof. Dr. Mahmut ÖZTÜRK Bolu Eğitim Sen Şubesinde Ressam Şeref AKDİK'in “Mektebe Kayıt ve Halk Mektepleri” resimleri ile “Sıradan Rahleye Çocuk Eğitimi ve İstismarı Gündelik Hayatın İkonografik, İkonolojik Tahlili” konulu seminer verdi.

Haber: Fatma Marmara

Hayatta her şeyin ilkel ihtiyaçlardan doğduğunu ama resmin böyle olmadığını belirten AİBÜ Eğitim Fakültesi Resim Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mahmut ÖZTÜRK konuşmasına: “Resim ilkel ihtiyaçlardan kaynaklanmadığı için özel bir yere sahip. Eğitsel, öğretisel anlamda da özel bir yere sahip ve plastik sanatlarında temelini oluşturur. YÖK Dünya Bankası Projesi 1993 de geldiğinde uygulamaya 1995 yılında geçildi ve projede uygulama değil, anlatım yani metin, kısaca modüler eğitim istendi. Söze anlatıma dayalı eğitimi ön plana çıkarıp, uygulama ayaklarının kırdığı eğitim olup, resim ve sanat eğitimi özellikle bu anlamda ikincil, tali planlara itildi.” diye belirterek devam etti.

RESİMLE ANLATIM DİLİ ÇOK GÜÇLÜDÜR

ÖZTÜRK: “Biz Ressam Şeref AKDİK’in bu iki eserinde anlatım dilinin çok güçlü olduğu, vurgularının son derece güçlü olduğunu görüyoruz. Öykü, alegori ve imgeleri inceleyen bilim dalı İkonografi ve simgeleri inceleyen İkonolojik bilim dalından bakarak Ressam Şeref Abdik’in ‘Mektebe Kayıt-1935’ adlı eserini incelediğimizde kadınların, çocukların, özellikle kız çocuklarının da kimlik ve kişilik sahibi olduklarını, kız çocuğu ile erkek olan öğretmen arasındaki bu kompozisyonunda görüyoruz.” diye belirti. Konuşmasına, okumuş, iyi eğitim almış çocukların yüksek özgüvene sahip olacağını ve bu çocuklarında böyle istismara maruz kalmayacağını vurgulayarak anlatımına devam etti.

GELECEĞE BAKAN ÇOCUK MOTİFİ

ÖZTÜRK:Ressam Şeref AKDİK ‘Millet Mektepleri’, ‘Halk Mektepleri’ ya da ‘Okuma Yazma Kursu’ olarak değişik adların kullanıldığı resminde, başı açık, kendinden emin, çağdaş kimlikli bir kadın öğretmeni temel motif olarak kullanmıştır. Yardımcı motifler olarak kullandığı köylü kadınları, çağdaşlaşma yolunda ilk adımlarını atarken göstermiş ve çağdaşlığın geleceğe taşınmasını çocuk motifi ile taçlandırmıştır. ‘ Özellikle kadınlara okuma ve yazma öğretilmeli, anneler çocuklarla direkt ilgilendiği için geleceğimizin güvencesi olan çocuklara öğrendiklerini öğretirler’ sözünü, izleyiciye dönük ve geleceğe bakan çocuk motifi ile somutlamıştır.”diye belirterek resme bakıldığında yargıların değil, betimleme, çözümleme, yorumlama gibi İkonografi ve İkonolojik vargıların önemine de vurgu yaptı..

 

 

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: