• resmi ilanlar

İstişare toplantısı gerçekleştirildi

11/02/2016 11:00

İlimizin önümüzdeki süreçte ekonomik yol haritasının belirlenmesi ve yatırım teşvikleri konusunda Bolu'nun talep ve beklentilerini oluşturabilmek amacıyla, Ticaret ve Sanayi Odası'nda Başkan Türker Ateş, Ak Parti İl Başkanı Nurettin Doğanay ve MARKA Bolu Yatırım Destek Ofisi Uzmanları Tolga Kaya ve Refik Özkorkmaz'ın katılımıyla bir istişare toplantısı gerçekleştirildi.

Yapılan toplantıda Bolu’nun ekonomik kesitleri ele alınarak önümüzdeki süreçte izlenmesi gereken yol haritasına dair bilgi ve görüş alışverişinde bulunuldu. Bolu ekonomisinin önümüzdeki süreçteki seyrini doğrudan ilgilendiren önemli bir dönemden geçildiğini hatırlatan TSO Başkanı Türker Ateş, “Bilindiği gibi 64. Hükümet işbaşı yaptı ve 2016 yılı için eylem planı hazırlanarak kamuoyuyla paylaşıldı. İçinden geçtiğimiz süreç, bu eylem planları kapsamındaki ekonomi politikalarının belirleneceği son derece önemli bir süreç olacak. Deyim yerindeyse, tren şuanda istasyona yanaşmış vaziyette. Bizim Bolu olarak bu treni yakalamamız ve trene binmemiz şart. Küçük bir dokunuş ve destek, ekonomide son derece önemli ve büyük etkiler yaratabiliyor. Dolayısıyla İlimizin ekonomik gelişiminin önündeki yol haritasını doğru ve sağlıklı biçimde belirlememiz gerekiyor. Bu konuda ilgili tüm kesimlerle bir araya gelerek, fikri ve önerisi olan herkesin düşüncesini almaya hazırız. Bize her kanaldan ulaşıp görüş ve önerilerini paylaşabilirler.” dedi.

Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından yatırımcılara sağlanan hibe desteklerinin öneminden söz eden TSO Başkanı Türker Ateş, “Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından sağlanan hibe desteklerinin 81 ile yayılması ile ilgili Hükümetin bir çalışması var. Bu destekler, kanatlı hayvancılık sektörünü, kırsal turizm alanını doğrudan ilgilendiren son derece önemli desteklerdir. Şuanda IPARD-II programının yeni bir başvuru çağrısı yayınlandı ve yine 42 ili kapsayan bir başvuru kriteri uygulanıyor. Üstelik yeni bir düzenleme olarak yenilenebilir enerji ile ilgili yatırımlar da destek kapsamında değerlendiriliyor. Kurum fon desteklerinde % 50 ile 70 arasında değişen oranlarda hibeler sağlanıyor. Üstelik bu destekler vergiden de muaf tutuluyor. TKDK son derece dinamik ve profesyonel kadrolar ile çalışan bir kurum. İlimizi ve ilgili sektörlerimizi de yakından tanıyorlar. Dolayısıyla Bolu olarak bu TKDK fon desteğinden en kısa sürede istifade edebilir hale gelmemizi önemsiyoruz.” şeklinde konuştu.

Toplantıda ayrıca kanatlı hayvancılık sektöründe entegre tesislerin ve yetiştiricilerin durumu da ele alınarak bilgi alışverişinde bulunuldu. Uygulanmakta olan yatırım teşvik sistemi ve Bolu’nun durumunun da görüşüldüğü toplantıda, Ticaret ve Sanayi Odası ile MARKA tarafından hazırlanan, yatırım teşvik uygulamalarında Bolu’nun kazanımlarını artırmaya yönelik revizyon ve ek düzenleme taleplerini içeren dosya Ak Parti İl Başkanı Nurettin Doğanay’a sunuldu. 52 bin hektarlık Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’nin 2015 yılı içinde ilan edilmesini takiben, bölgede bu yıl planlama çalışmalarının gerçekleştirileceğini hatırlatan TSO Başkanı Ateş, 2016 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yerel unsurlar arasında bu sürecin sağlıklı biçimde ilerlemesi için gerekli gayretin gösterilmesinin önemine vurgu yaptı.

Bolu’nun % 60’lık bir kısmının ormanla kaplı olmasından hareketle orman köylülerinin yerinde istihdamını sağlayacak bir dizi proje ve çalışmanın da hayata geçirilmesi gerektiğinden bahseden Ateş, bu orman köylülerini ekonomiye ve istihdama kazandıracak potansiyel iş alanları, yerinde yapılabilecek işlere ilişkin arsa ve yatırım yeri düzenlemeleri, bunlarla ilgili teşvik enstrümanları hayata geçirilmesi gibi konuların da bu süreçte dikkate alınması gerektiği hususunu dile getirdi.

 

 

Stratejik yatırımlar konusuna da değinen TSO Başkanı Türker Ateş, “Ülkemiz için ithalatın önünü kesip yerli üretimi özendirecek, teşvik edecek stratejik sektörler bulunduğu gibi, Bolu’nun da gerek iki metropol arasındaki stratejik coğrafi konumu, gerekse sahip olduğu beşeri sermayesi gibi faktörleri en verimli biçimde değerlendireceği bir stratejiye doğrultusunda ilerlemesi gerektiğine inanıyoruz. Üniversiteden mezun olan gençlerimizi ekonomimize kazandıracak, üniversite mezunu işsizliğini azaltacak, beyin göçünü engelleyecek sektörel yatırım teşviklerine ihtiyaç var. Oda olarak bu konuda çalışmalarımıza devam ediyoruz.” ifadelerinde bulundu.

 

Ak Parti İl Başkanı Nurettin Doğanay ise, önümüzdeki süreçte aktif biçimde eyleme geçme ve risk alma durumunda olduklarını belirterek tüm yerel dinamiklerini en verimli biçimde kullanarak İlimizin ekonomisinin gelişimine dair temel sorun, talep ve beklentilerinin sağlıklı biçimde belirlenmesi için yoğun bir çalışma dönemine girileceğini söyledi. Bolu’nun ekonomik geleceğinin, Bolu iş dünyasının en önemli meslek kuruluşu olarak il ekonomisinin omurgasını oluşturan Bolu Ticaret ve Sanayi Odası başta olmak üzere ilgili tüm kuruluş, sivil toplum örgütü ve yerel unsurların aktif katılımı ile birlikte belirleneceğini kaydeden Doğanay, “Hep birlikte belirleyeceğimiz yol haritamızın merkezi yönetim nezdinde izlenmesi ve kazanımlara dönüştürülmesi için, Bolu’nun ekonomik geleceğini hep birlikte inşa etmek için var gücümüzle çalışacağız” dedi.Haber Merkezi

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: