• resmi ilanlar

“BÖLGEMİZ ADETA TÜRKİYE'NİN ÜRETİM ÜSSÜ NİTELİĞİNDEDİR”

28/01/2016 11:00

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı 2016 Yılı Mali Destek Programları kapsamında Bolu'da bir toplantı düzenlendi. Toplantıda katılımcılara Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Bölge Planı, Teknik Destek ve Doğrudan Faaliyet Destekleri ile ilgili detaylı bilgiler aktarıldı.

Bolu Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen 2016 Yılı Mali Destek Programları toplantısına Bolu Valisi Aydın Baruş, MARKA Genel Sekreteri Mustafa Ayhan, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Türker Ateş, daire müdürleri ve girişimciler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan toplantı konuşmalarla devam etti.

Toplantının açılış konuşmasını yapan MARKA Genel Sekreteri Mustafa Ayhan konuşmasında, "Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalova illerinden oluşan Doğu Marmara Bölgesi, Türk sanayisi açısından stratejik öneme sahip olup, bölgemiz adeta Türkiye’nin üretim üssü niteliğindedir. İstanbul Sanayi Odası’nın her yıl hazırladığı Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu 2014 yılı sıralamasında bölgemiz illerinden 126 sanayi kuruluşu yer almaktadır. Türkiye dış ticaret hacminin yaklaşık yüzde 17’sini bölgemizde yer alan kuruluşlar gerçekleştirmekte olup, sanayi malları, bölgemiz ihracatının yüzde 93’ünü oluşturmaktadır. Bölgemizde faal durumda olan 18 OSB ve 2 serbest bölge içerisinde yer alan 1060 kuruluşta yaklaşık 110 bin kişi istihdam edilmektedir. Türkiye’nin en büyük liman bölgesi olan Doğu Marmara’nın ana karayolları, demiryolları ve çevresindeki havalimanlarıyla çok yüksek bir erişilebilirliğe sahip olması ulusal ve uluslararası sanayi yatırımları açısında cazibesini daha da artırmaktadır. Dünyanın önemli sanayi kuruluşlarının içerisinde yer aldığı 740 yabancı sermayeli kuruluş bölgemizde bulunmakta olup, Doğu Marmara Bölgesi doğrudan yabancı yatırımlar için önemli bir merkez konumunda bulunmaktadır. Turizmde yükselen bir destinasyon olan bölgede yerli ve yabancı turist sayıları yıldan yıla artmakta ve bu da turizm yatırımlarını beraberinde getirmektedir. Tarımda pek çok üründe ülkenin en yüksek verimlilik oranları Doğu Marmara Bölgesi’nde alınmaktadır" ifadelerini kullanarak Makina İmalat Sektörünün Geliştirilmesi, Kültür ve Turizm Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı, Üretim Altyapılarının Geliştirilmesi Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı hakkında katılımcılara bilgiler aktardı.

MARKA Yönetim Kurulu Üyesi ve Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Türker Ateş ise yaptığı konuşmasında, "Doğrudan faaliyet destek programında yaptığımız en önemli olaylardan bir tanesi de KOBİ'ler dışa açılıyor programıydı. Bunun arkasından da depolama alanları ile ilgili bir proje yaptık ve bunun devamında MARKA'dan çok büyük bir destekle büyük güdümlü  bir proje yaptık. 3.5 milyonluk bir hibe aldık ve Bolu'ya önemli bir hizmet getirdiğimize inanıyoruz. Bu programlarda ufak dokunuşların bize çok büyük etkileri oluyor. En önemlisi sıkıntılarımız, bizim geçen sene turizm sektöründe 16 müracaat yapılmış ve bunun 2 tanesi geçmiş. Bizim yönetim kurulunun önüne programlar puanlanarak geliyor. Daha doğrusu bir denetmen var ve bu denetmenler sonucunda değerlendiriliyor ve geliyor. Biz yönetim kurulu olarak özellikle Bolu'dan gelen projelere çok önemsiyoruz ve listelerde görmek istiyoruz. Bu 16 tane turizm projesinden 2 tanesi geçiyor ve oda başkanı olarak ben bundan üzüntü duyuyorum. Bu sene bu turizm konusu açılmadı ve bunun sebebini araştırırsak eğer senaryoyu yazamadığımızdan kaynaklanıyor. Dolayısıyla kendimizi ifade edemiyoruz. Bunu mutlaka ama mutlaka çözüm bulmamız lazım. Proje yazma konusunu masaya yatırmamız lazım. Ticaret ve Sanayi Odası olarak bir yer tahsis ettik ve MARKA'yı buraya aldık, Belediyeden yetkili geldi, Valiliğimizden geldi.  Biz BTSO olarak bir proje yazılıyorsa bu projenin içinde olmak isteriz. Ne katabiliriz projeye hep arayış içerisindeyiz" dedi.

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı'nın ilimizin de dahil olduğu 5 ilde yürütmüş olduğu Mali Destek Programlarının tanıtımı amacıyla düzenlenen toplantıda yer aldıklarını ifade eden Bolu Valisi Aydın Baruş, "Mali Destek Programlarının ilimize, bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Tabi özellikle, Bolu gibi işletme ve sanayi alt yapısının daha küçük ölçekli olduğu iller için bu mali destek programlarından istifade çok önemli ve küçük çapta faaliyet gösteren üreticiler için de bu destek programları önemli bir katkı anlamına geliyor. Bu anlamda da bu desteklerden gerektiği gibi istifade etmenin lüzumlu olduğunu ve İlimizi kalkındırma çabalarında da bu desteklerin önemli bir fayda sağlayacağını düşünüyorum" ifadelerine yer verdi.

 

MARKA tarafından 2010 yılından bu zamana kadar verilen destekler hakkında bilgiler veren Vali Baruş, "Doğu Marmara Kalkınma Ajansı'nın 2010 yılında vermiş olduğu destek tutarı 15 milyon 93 bin TL., Bolu olarak 29 proje karşılığında almış olduğumuz destek 1 milyon 567 bin 565 TL.destek almışız, 2011 yılında 35 proje karşılığında 3 milyon 102 bin 897 TL.destek almışız, toplam destek miktarı ise 18 milyon 412 bin civarı. 2012 yılında verilen 7 proje karşılığında Bolu olarak 242 bin 310 TL. destek almışız, bölge bazında toplam destek miktarı ise 1 milyon 660 bin TL.. 2013 yılında 15 proje karşılığı 2 milyon 195 bin TL. destek almışız, toplam destek miktarı 15 milyon 750 bin Tl.. 2014 yılında 19 projemiz var, 2 milyon 340 bin TL. destek almışız, toplam destek 35 milyon 776 bin TL. civarında. 2015 yılında ise 19 proje karşılığında 6 milyon 273 bin TL. destek almışız ve bu aldığımız destekle yapılan çalışmaların bir kısmı halen devam ediyor. Ajans tarafından 2015 yılında verilen toplam destek miktarı 18 milyon 699 bin TL. İstifade ettiğimiz kaynak oranlarına baktığımız zaman 2010 yılında toplam verilen destek miktarının % 10'unu, 2011 yılında % 17'sini, 2012 yılında % 14,6'sını, 2013 yılında % 14'ünü, 2014 yılında % 6,5, 2015 yılında ise % 33,5'ini almış gözüküyoruz. Tabi bu 2015 yılının yüksek olması Ticaret ve Sanayi Odamız, Organize Sanayi Bölgemiz ve Gerede Organize Sanayi Bölgesinin ortaklaşa yürütmüş olduğu Güdümlü projeden dolayı 3,5 milyon destek almasından kaynaklanıyor. Genel olarak almış olduğumuz destek oranı % 15 civarında. Tabi biz bunu yeterli sayamayız. Çünkü Bolu toplam nüfusu 284 bin ama çok geniş bir coğrafyaya sahip, çok güzel doğal, kültürel ve tabi zenginlikleri olan bir ilimiz ve İlimizin çok ciddi bir turizm potansiyeli var" dedi.

 Özellikle turizm altyapılarında bu desteklerden azami derecede istifade edilmesinin gerektiğini düşündüğünü belirten Vali Baruş, "Diğer taraftan da yeni teknoloji geliştirme bakımından gerek yönetim altyapısının geliştirilmesi, gerekse makine imalat sanayinin geliştirilmesi bakımından girişimcilerimizin alacağı destekler İlimizin bu konudaki potansiyeline ciddi katkı sağlayacak. Ben bütün girişimcilerimizi bu programa ilgi göstermeye davet ediyorum. Doğu Marmara Kalkınma Ajansında çalışan bütün arkadaşlarımız girişimcilerimize yardımcı olmakla görevli. Girişimcilerimiz bu programlara ilgi gösterdiği takdirde İlimizin bu imkanlardan istifade oranının ciddi bir şekilde yükseleceğini düşünüyorum. Bolu olarak 5 İli kapsayan bölge içerisinde % 8'lik bir nüfus kesime hitap ediyoruz. Ama doğal kaynak bakımından ciddi bir potansiyelimiz var. Ben Bolu insanında da bu girişimcilik ruhunun, Ajansın, Ticaret ve Sanayi Odası'nın ve diğer kurum ve kuruluşların düzenlediği eğitim programları çerçevesinde  ayağa kalkacağını düşünüyorum. Doğu Marmara Kalkınma Ajansı'nın 2016 yılı Mali Destek Programı'nın İlimize, Bölgemize ve Ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Ajansın çalışmalarında emeği geçen, bu konuda kararlar alan başta Yönetim Kurulu Üyeleri Valililerimiz olmak üzere Ticaret Sanayi Odaları Başkanlarına, İl Genel Meclisi Başkanlarımıza, Belediye Başkanlarımıza ve tüm MARKA çalışanlarına özellikle bu konuda yapmış oldukları destek ve çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Sevgi ve hürmetlerimi sunuyorum" ifadelerine yer verdi.

Konuşmaların ardından Abant İzzet Baysal Üniversitesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı Prof. Dr. Ercan Yılmaz, Abant İzzet Baysal Üniversitesi tarafından yapılan İlk Milli Radyasyon Detektörü hakkında bilgiler verdi ve katılımcılara  Radyasyon Detektörü tanıtım filmi izlettirildi.

Daha sonra Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Planlama, Programlama ve Koordinasyon Birimi Uzmanı Hülya Yorulmaz tarafından katılımcılara sunum eşliğinde Bölge Planı, hazırlanışı, onaylanması, politika-kararları, Bölge Planında Bolu'nun yeri, Bolu için tasarlanan gelişim ve Planın uygulanışı hakkında bilgiler verildi.

Düzenlenen toplantı Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Proje Uygulama Birim Uzmanı Esra Aras tarafından katılımcılara Teknik Destek, Doğrudan Faaliyet Desteği konularında sunum eşliğinde bilgiler aktarmasının ardından sona erdi.

 

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: