• resmi ilanlar

Bolu'da ekmek israfına karşı seferberlik başlatıldı

04/09/2015 11:00

İsrafın önüne geçilmesi için zihinlerde dönüşüme ihtiyaç olduğunu belirten Başkanı Yılmaz, çöpe atılan ekmekleri de Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinde değerlendirdiklerini söyledi.

Bolu Belediyesi öncülüğünde ekmek israfını önlemek amacıyla seferberlik başlatıldı. Ekmek israfının önüne geçilmesi amacıyla çalışma başlatan Belediye, çöpe atılan bayat ekmekleri de Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde değerlendiriyor. Artan ve bayatlayan ekmeklerin bırakılması için şehrin belli noktalarına konan ekmek konteynırında toplanan ekmekler geleneksel yöntemle papara haline getirilerek, Merkezdeki hayvanlara veriliyor. Böylece hem bayat ekmekler israf olmuyor hem de Merkezdeki hayvanların gıda ihtiyacı karşılanıyor.

 

Türk kültüründe ekmeğin önemine dikkat çeken Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, giderek artan ekmek israfının önüne ancak zihinlerdeki değişimle geçilebileceğini söyledi. Düzenlediği basın toplantısında Bolu’da özellikle ekmek israfının önüne geçmek ve bu konuda bilinç oluşturmak için çalışma başlattıklarını açıklayan Alaaddin Yılmaz, “Müftülükle ve okullarla işbirliği yaparak, okullarda ve camilerde israf etmeme şuurunun aktarılmasını sağlayabilirsek bunun sadece Bolu’ya değil ülkemize de büyük katkıları olacağına inanıyorum” dedi.

Ocak Ayından bugüne Bolu’da 15 ton ekmek çöpe atıldı

Bolu’da Ocak Ayından bugüne 15 ton ekmeğin çöpe atıldığını vurgulayan Başkan Yılmaz, şehirde 22 noktaya ekmek konteynırları koyulduğunu ekmek israfının önüne geçilmesi konusunda kararlı olduklarını ifade etti.

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz’ın konuya ilişkin açıklamaları şöyle:

“Ekmek, sofra kültürümüzün vazgeçilmezidir. Biz ekmeği yemek olarak algılayan bir milletiz. Ekmek üzerine atasözlerimiz, deyimlerimiz var: ‘Ekmeğimizi taştan çıkarırız’, ‘ekmek olsun da katık olsa da olur’ deriz. Hatta makarnayı bile ekmekle yeriz. Dünyada ekmek tüketimi azalırken, gelişmiş ülkelerde ekmek yavaş yavaş sofralardan kalkarken, ülkemizde ekmek hala çok önemli bir besin maddesi. Ama ne yazık ki, ülkemizde en fazla israf da ekmekte yaşanıyor. Maalesef ekonomik zenginliğimiz arttıkça daha da fazla ekmek israf eder olduk. Evlerimizde ekmek bir gün geçtikten sonra bile bayat kabul ediliyor ve çöpe gidiyor. İhtiyaçtan fazla ekmek alınıyor, tüketilemeyince de bayatlıyor ve çöp oluyor. Her ne kadar inancımız gereği ‘israf haramdır’ desek de bu söz lafta kalıyor.

İsrafa karşı seferberlik

Bolu Belediyesi olarak, ekmek israfını önlemek için büyük bir seferberlik başlatıyoruz. Amacımız bu seferberliğin Bolu ile sınırlı kalmaması. Diyoruz ki, ‘Türkiye’de israf etmeyelim’. Bolu’da 22 noktaya ekmek konteynırları koyduk. Vatandaşlarımız bayatlamış ekmeklerini buraya bırakabilirler. Bu ekmekleri de kurduğumuz hayvan barınağında köylerde yaptığımız gibi papara haline getirip hayvan yemi olarak değerlendiriyoruz. Çocukluğumuzda, köylerimizde ekmek çöpe atılmazdı. İsraf edilmezdi. Başta ekmek olmak üzere artan yemekler hayvanların yiyeceği olarak değerlendirilirdi. Biz bu geleneksel yöntemi Bolumuzda israfın önlenmesinde kullanmak için yola çıktık.

İsrafı önlemek zihinlerde dönüşümle olur

Modern çağın hastalığı olarak ortaya çıkan israf kültürüne son vermeliyiz ve bunun önüne geçmek de ancak zihinlerdeki dönüşümle olacak. Bu amaçla Bolu’da israf etmeme, israfı önleme bilincini oluşturmak için bir çalışma başlattık. Müftülükle ve okullarla işbirliği yapabilirsek, okullarda ve camilerde israf etmeme şuurunun aktarılması çalışmalarını başarıyla uygulayabilirsek bunun sadece Bolu’ya değil ülkemize de büyük katkıları olur. Biz de Belediye olarak fırınlarda kalan satılmayan ekmekleri toplayarak Hayır Çarşısı’nda değerlendirebiliriz. Evlerdeki bayatlayan ve tüketilmeyen ekmekleri ise barınağımızda hayvan yemi olarak değerlendiriyoruz. Ancak israfı önlemek ve bu konuda bilinç oluşturma konusunda işbirliğine ihtiyacımız var. Burada amacımız israf etmeme bilincini oluşturmak. Nihai olarak bu çalışmaların Türkiye’ye de yayılması halinde kendi ülkemizde zor durumda olan insanların ekmek tüketimine katkı sağlayacağımız gibi, ülke dışındaki yardıma muhtaç insanlara da ulaşabiliriz diye düşünüyorum. Ekmeğin atılmaması noktasında farklı yöntemler var. Örneğin ekmekler kesilip kurutularak daha uzun süre muhafaza edilebiliyor. Lokantaların bu ekmekleri çorbanın yanında değerlendirdiklerini görüyoruz. Hanımlar da evlerinde köfte içi olarak kurutulmuş ufalanmış ekmekleri kullanabiliyorlar. Bayat ekmeklerin değerlendirilmesi için çok farklı ve lezzetli yemek tarifleri bile geliştiriliyor. Tüm bu yöntemler bir araya gelse, belediyeler olarak bizim de değerlendirilmeyecek durumda olan ekmekleri hayvan yemi olarak değerlendirmemiz halinde Türkiye’de ekmek israfı kalmaz.

Yeni nesil ekmeğe saygıyı öğrenmeli

Ekmeğe saygı bizim kültürümüzde çok önemlidir. Biz, annelerimizden, ninelerimizden yere düşen ekmeği alıp, öpüp alnına koyup belinden yukarıya kaldırmayı gördük, öğrendik. Bugün ise ne yazık ki bu saygı kalmamış durumda. Yeni nesil neredeyse ağzını yıkamayıp ekmeğe siler oldu. İsrafın önüne geçmek için yürüteceğimiz çalışmalarda bu kültür erozyonunun da önüne geçmeyi, ekmeğin önemini yeni nesle aktarmayı da görev biliyoruz. Bu konuda yapacağımız çalışmalarda, yeni neslin eğitiminde kritik önemdeki okullarımızı ve bu vesileyle İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve Milli Eğitim Bakanlığımızı, Cuma hutbeleriyle halkımıza yön gösteren camilerimizi, müftülüklerimizi ve nihai olarak Diyanet İşleri Başkanlığımızı katkı vermeye çağırıyoruz. İsrafın önüne ancak birlikte ve güçlü bir işbirliğiyle bilinçlerde yaşanacak dönüşümle geçebiliriz.”

Bayat ekmek menüsü ikram edildi

Basın toplantısının ardından basın mensuplarına, Halk Eğitim Merkezi ve Belediye’nin ortaklaşa açtığı aşçı yardımcılığı kursiyerleri tarafından; ekmek aşı, ekmek köftesi, kıtırekmek, ekmek tatlısı, yumurtalı ekmek, pizza, ekmek keki, ekmek mantısı, fırında peynirli ekmek gibi bayat ekmekler değerlendirilerek yapılan yiyecekler ikram edildi.

 

Haber Merkezi

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: