• resmi ilanlar

Usta arıcılar belgelendi

05/05/2015 12:00

Kalkınma Bakanlığı, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA), Bolu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Bolu İli Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından gerçekleştirilen "Usta Arıcılar Eğitimi" sertifikaları katılımcılara verildi.

Elginkan Vakfında yapılan sertifika törenine Bolu Valisi Aydın Baruş, Bolu Orman Bölge Müdürü Yusuf Şahin, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İsmail Taş, Bolu İli Arı Yetiştiricileri Başkanı İsmail Ünalan, Eğitim Uzmanı Prof. Dr. Muhsin  Doğaroğlu, Elginkan Vakfı Eğitim Merkezi Müdürü Murat Özen, arı üreticileri ve basın mensupları katıldı.

"Usta Arıcılar Eğitimi" sertifika töreninde konuşan Bolu İli Arı Yetiştiricileri Başkanı İsmail Ünalan, arıcıların  taleplerini dile getirdi. Bolu Valisi Aydın Baruş, Bolu Orman Bölge Müdürü Yusuf Şahin, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İsmail Taş gerekli yardımların yapılacağı konusunda tüm kursiyerler önünde söz verdi.

“BEREKETLİ KAZANÇLI BİR HASAT DÖNEMİ DİLİYORUM”

Sertifika töreninde aldıkları eğitim hakkında bir konuşma yapan üretici Yeter Yılmaz, “Bizler 10 günlük bir eğitim gördük. Bu eğitim aslında Bolu’da ki arıcılık sektörünün dönüm noktasıydı. Bolu Arıcılar Birliğinin çabasıyla açılan bu eğitim arıcılarımızı bir basamak yukarı taşımak içindi. Geçmişten gelen geleneksel yapımızın kırılıp yerine aklın, mantığın, tecrübenin birleştiği modern arıcılık uygulamalarına geçişimizin başlangıç günüdür. Bütün arıcı arkadaşlarıma bereketli kazançlı bir hasat dönemi diliyorum” dedi.

“130 USTA ARICININ ÇOK DAHA BAŞARILI OLMASINI UMUT EDİYORUM”

Elginkan Vakfı Eğitim Merkezi Müdürü Murat Özen ise sertifika töreninde yaptığı konuşmasında, “Bugün burada 10 günlük eğitim sürecinden sonra arı ve arıcılık kavramlarını daha etkin kullanmak için  “usta arıcılık” sertifikasını almak için sabırsızlandığınızı gözlerinizden görüyorum. Umarım bu eğitim sonucunda 130 usta arıcının çok daha bol kazançlı ve güzel işler yapan, ilimizde arı üretiminin ve arıcılıkta kovan başına düşen sayıyı olabildiğince verimli bir şekilde arttırılmasını temenni ederim” ifadelerini kullandı.

“HEPİNİZE BAŞARILAR DİLİYORUM”

Bolulu arıcılarla 10 gündür birlikte olan  Eğitim Uzmanı Prof. Dr. Muhsin  Doğaroğlu, sertifika töreninde şunları söyledi;

“Aynı tempo ve aynı azimle bu eğitim sürecini yürüttü isek burada sizlerin çok büyük katkısı var. Başından sonuna kadar duygulandırdınız beni. Kalitenin ve üretimin artmasında, toplumsal refahın yükselmesinde bir nebze katkım oldu ise bu benim için en büyük değer olacaktır. Hepinize başarılar diliyorum.”

“EĞİTİMİN UYGULAMASINI VE ZAMANLAMASINI İYİ AYARLADIK”

Bolu İli Arı Yetiştiricileri Başkanı İsmail Ünalan ise yaptığı konuşmasında Bolulu arıcıların taleplerini dile getirdi. Ünalan, “Dünya da bal üretimi 20 kg, Türkiye’ye bakıyoruz 15-16 kg. Bolu’da ise aldığımız bal miktarı 8-10 kg. 2005 Yılında birliğimiz kurulduğunda belirli gayretler içerisinde olduk ama bu toplantı bu ivme makas değişikliğinin ifadesidir. Eğitimin uygulamasını ve zamanlamasını iyi ayarladık. 1 ay sonra bal gelmeye başlayacak ve 2 ay sonra mal hasatı yapacağız. Artımızı eksimizi tartacağız. Bu bilgileri alan arkadaşlarımızın sürdürülebilir eğitimler alması için eğitim merkezine ihtiyacımız var. Taşımalı eğitime geçilmesi ile atıl durumda kalan okullardan birini Arıcılık Eğitim Merkezine dönüştürebilirsek eğitimlerimizi daha rahat ve devamlı vermiş olacağız. Valimizde destek olursa arı sütü üretimine geçmek istiyoruz. Kovanlarımız eski, yenileyemiyoruz. Babadan gelen malzemelerle üretim yapıyoruz. Kovanların ve kovan altlıklarının değişmesi lazım bu kapsamda Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden destek istiyoruz” şeklinde konuştu.

“ZARARI VE GELİRİ YÜZDE 10 AZALTIRSAK BİZİM VERDİĞİM DESTEK EN AZ 10 KATI ARTACAKTIR”

Bolu Arı Yetiştiricileri Başkanı İsmail Ünalan’dan sonra bir konuşma yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İsmail Taş, arıcılara destek noktasında söz verdi ve “Türkiye de 4 milyon arı kovan sayımız ile dünyada ön sıralardayız. Kilometre başına düşen kovan sayısı ile dünyada birinciyiz. Bolu’da ise 340 arıcımız ve 190 ton bal üretimimiz var. Bolu’da arıcılarımıza 160 bin lira destek sağladık. Zararı ve geliri yüzde 10 azaltırsak bizim verdiğim destek en az 10 katı artacaktır” dedi.

Bolu Orman Bölge Müdürü Yusuf Şahin konuşmasında, “Ağaçlandırma ve erozyonla mücadele faaliyetleri içerisinde arıcılara katkı sağlayacağını umduğumuz bal ormanlarının kurulumlarını gerçekleştiriyoruz. Ballı bitki türleri bakımından oldukça zengin bir ülkeyiz. Bal üretimin arttırılması için 10 günlük bu eğitimin katkı sağlayacağını düşünüyorum. ORKÖY desteklerini bütün ilçelere vereceğiz ve kovan yapımında kullanacağınız keresteyi indirimli almanızı sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

“SİZLERİN BU UĞRAŞI EDİNMESİ BİLE İÇİN BÜYÜK DEĞER”

Konuşmasında arıcılara her türlü desteğin verileceği müjdesini veren Bolu Valisi Aydın Baruş, şu konuşmayı yaptı;

“Bu programa özellikle iştirak etmek istedim çünkü, arı yetiştiriciliği yapan, bal üretimi yapan ve arıcılıkla uğraşan insanlarımızın bu uğraşını kutsal bir uğraş olarak görüyorum. Arıcılıkla uğraşanlar sadece kendi kazancı için uğraşmıyor. Doğada ki tozlaşmaya, bitkiler arası alışverişe, meyveciliğe arıcılarımız yetiştirdikleri arılar ile imkan sağlıyor. Arıcılarımız arılarından doğadan en tabi hali ile aldığı ürünü insanlara şifa olarak sunuyor. Dolayısıyla arıcılarımızın yaptığı hizmet hayırlı bir hizmet. Siz yapay bir şey üreterek insanları zehirlemiyorsunuz, insan sağlığını tehlikeye atmıyorsunuz. Bilakis ürettiğiniz ürünler şifa kaynağı oluyor. Bu şifadan faydalanan insanlarda size dua ediyor. Bu anlamda arıcılarımızın eğitimi çok önemli. Arıcılık teknik bir konu. Nasıl besleyeceğiniz, hangi koşullarda barındırabileceğiniz, nasıl üretimi arttırabileceğinizi bizlerden iyi biliyorsunuz. Bu konuda geleneksel usullerle yapılan üretimde ciddi sıkıntılar olduğunu biliyoruz. Özellikle doğanın bozulması, kimyasal madde kullanımı nedeni ile arılarımız ciddi bir tehditle karşı karşıya. Bunlara karşı nasıl tedbirler alabiliriz ve nasıl daha sağlıklı koloniler oluştururuz bu eğitimlerde veriliyor. Muhsin hocamızın aldığı tezahürat gösteriyor ki iyi bir eğitim verilmiş. Umarım ki bu eğitim arıcılıkta size çok ciddi katkılar sunar ve bize de sağlıklı ürünler oluşturmanıza vesile olur. Bizde valilik olarak her türlü desteği vermeye hazırız. Sizlerin bu uğraşı edinmesi bile için büyük değer. Doğal yaşamı bizlere sunan, doğa ile birlikte yaşamamızı sağlayan her uğraş kutsal. Biz köylerden kentlere göç edince doğal yaşamdan uzaklaştık. Kuş sesinden, arı sesinden mahrumuz. Kadın üreticilerimizin de bu işin içinde olmasını çok önemsiyorum. Kadınlarımız da artık hayatın her alanında erkeklerle birlikte mücadele ediyorlar. Kadın üreticilerimizi özellikle tebrik ediyorum. Her zaman desteğimiz yanınızda olacak.”

Konuşmalar sonrasında üreticilere sertifikaları verildi.

 

Haber Merkezi

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: