• resmi ilanlar

DERSHANELER KAPANIYOR, EĞİTİMDE YENİ DÖNEM BAŞLIYOR

23/04/2015 13:00

Milli Eğitim Bakanlığı’nın dershanelerin kapatılması kararı sonrası eğitimde yeni bir dönem başlıyor. Yeni eğitim öğretim yılı öncesi kapanacak dershanelerden bazıları özel okula dönüşecek. Eğitimde yaşanacak bu değişim ve dönüşümle birlikte Bolu’da tarihte ilk kez özel lise açılacak. Peki, eğitimdeki bu rotasyon nasıl olacak? Dershanelerin kapanması sonrası, öğrenciler zorlu sınav maratonlarına nasıl hazırlanacak? Çocuklarını özel okula göndermek isteyen velilere devlet desteği sağlanacak mı? Dileyen her veli çocuğunu bu okullara gönderebilecek mi? Açılacak özel okulların devlet okullarından farkları ve artıları neler olacak? Özel okullarda eğitimci kadrolar nasıl oluşturulacak? İşte tüm bu soruların yanıtı ve daha fazlası Bolu Express’te!

Haber: Mehmet KORKUSUZ

Milli Eğitim Bakanlığı’nın Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik artık yürürlükte.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın dershanelerin okula dönüştürülmesini sağlayan kararı sonrası meraklı bekleyiş başladı. Sektör ve sektör çalışanlarından bazıları gelecek kaygısı taşırken, velilerde de çocuklarının sınavlara nasıl hazırlanacakları konusunda endişeler hakim.

Bolu’da 15 yıldır Coğrafya Öğretmeni olarak dershanecilik sektöründe hizmet veren Cem Gülkanat, sektörün geleceğini, eğitimdeki yeni dönemi, velileri ve öğrencileri son derece yakından ilgilendiren gelişmelere dair açıklamalarda bulundu. Bolu’da yıllardır Pianalitik Dershanesi kurucu ortaklarından olan Cem Gülkanat, şimdi eğitim camiasında Bolu Uğur Okulları kurucusu olarak adından söz ettiriyor.

 

DERSHANELER TARİHE KARIŞIYOR

Türkiye’de dershane faaliyetlerinin bu yıl ki eğitim öğretim dönemi sonunda tarihe karışacağını açıklayan Gülkanat, 14 Mart 2014 tarihinde yürürlüğe giren yasa ile 1 Eylül 2015 tarihinde dershaneler faaliyetlerine son vereceklerdir. 8 yıldır Pianalitik Dershanesi adı altında Bolu'da hizmet veren kurumumuz, Birey Dershanesi'nin şehir merkezindeki binasını da bünyesine katarak 2015-2016 eğitim öğretim yılından itibaren Bahçeşehir Uğur Okulları olarak Bolu'daki eğitime katkı sağlayacaktır.

Yeni dönemde okullarının Bolu Uğur Temel Lisesi ve Bolu Uğur Özel Ortaokulu isimleri taşıyacağını belirten Gülkanat, “Uğur” markasıyla Bolu’da özel ortaokul ve ilk lise faaliyetini yürüteceklerini bildirdi.

Dershanelerinin özel okula dönüşmesi konusunda Milli Eğitim Bakanlığı Dönüşüm Daire Başkanlığı’ndan onay aldıklarını belirten Gülkanat, Eylül ayında Pianalitik dershanesinin şu anki hizmet binasının Bolu Uğur ortaokulu, şu anki Birey Dershanesi hizmet binasının ise Bolu Uğur Temel Lisesi’ne dönüşeceğini açıkladı.

 

ÖZEL DERS BÜROLARI VE ETÜT MERKEZİ ADI ALTINDA SINAV HAZIRLIĞI YAPILAMAYACAK

Özel okul hizmeti vermek için dönemin sonlanmasını beklediklerini ifade eden Gülkanat, “Önümüzdeki yıldan itibaren Türkiye’de hiçbir kurum ya da kuruluş kesin kez dershane hizmeti veremeyecek. Sadece dershane değil, özel ders büroları ve etüt merkezleri adı altında da sınava hazırlık çalışması yapılmayacak. Öğrencilerimizin dershane eğitimi sürelerinin Haziran’da sona ermesiyle birlikte Uğur ismi altında okul olarak eğitim hizmetimizi sürdüreceğiz” dedi.

Gülkanat, “Bolu’da özel lise daha önce hiç yoktu. İlk defa özel lise faaliyete giriyor. Devlet liselerinden farklı olarak, hem devlet müfredatı izlenecek, hem de girecekleri sınavlara yönelik çalışmalar yapılacak. Yani ikisi bir arada bir hizmet olacak” diye konuştu.

 

ÇOCUKLARINI ÖZEL OKULA GÖNDERMEK İSTEYEN VELİLERE YILLIK 3 BİN TL TEŞVİK

“Peki, özel okula çocuklarını göndermek isteyenler velilere devlet bir desteklemede bulunacak mı?” sorusundan oluşan beklentilere de yanıt veren Gülkanat, “Devlet teşvik verecek velilerimize. Tercihte bulunan veliler devletin belirlediği kontenjan doğrultusunda yıllık 3 bin lira teşvikten yararlanabilecekler. Fakat bunun özel okulla bir ilgisi yok. Tamamen veli ile bakanlık arasında gerçekleşecek. Bakanlık sadece belirlemiş olduğu kurumlara teşvik verecek. Devlet tarafından sağlanacak teşvik hibe şeklinde gerçekleşecek ve veliler devlete geri ödeme yapmayacak” ifadelerini kullandı.

 

DİLEYEN HER ÖĞRENCİ ÖZEL OKULA GİDEBİLECEK Mİ?

Gülkanat’ın açıklamalarına göre, parası olan herkes çocuklarını özel okula gönderemeyecek. Çünkü devlet her kuruma kontenjanlar belirleyecek. Bu kontenjanın üzerinde öğrenci alımı kesin kez yasak olacak. Ayrıca özel okullarda toplam kontenjanın maksimum yüzde 30’u 12’inci sınıf öğrencilerinden oluşacak. Örneğin 500 kontenjanlı bir özel lisede en fazla 150 son sınıf öğrencisi eğitim alacak.

 

DERSHANELERİN KAPANMASI SONRASI,

ÖĞRENCİLER ZORLU SINAV MARATONLARINA NASIL HAZIRLANACAK?

Açıklamalarının devamında, “Yeni dönemde dershaneler artık yok” diyen Gülkanat, “Sınav maratonuna çocuğumun nasıl daha iyi hazırlanmasını sağlayabilirim?” endişesi taşıyan velilere mesaj gönderdi. Gülkanat, “Özellikle çocukları önümüzdeki yıl 8’inci ve 12’inci sınıfta okuyacak olan veliler telaşlı. Müthiş bir arayış içindeler. Çocuklarının sınav telaşı velilerimizi sarmış vaziyette. Aslında çocukları alt sınıfta okuyan velilerde aynı sorunla karşı karşıya. Geriye bir tek okul kursu tercihi kalıyor. Ancak o da oturmamış. Üniversiteye hazırlık gibi bir maratonunun okul kursuyla atlatılabilmesi mümkün değil.

Açılacak özel okullarda devlet okullarından daha az öğrenci olacak ve sınıflar daha az öğrencilerden oluşacak. Öğrencilerle en üst düzeyde ilgilenilmesi hedeflenen bu okullarda sadece ders noktasında eksiklikler değil, kariyer planlamalarına yönelik çalışmalarda yapılabilecek. Özel ders gibi ekstra derslere ihtiyaç duymayacak şekilde öğrenciler eğitilecek. Eğitim ve kariyerle ilgili tüm ihtiyaçlar tek bir kurumdan karşılanabilecek” açıklamasında bulundu.

“Devlet okullarındaki zorunluluklar özel okullarda da olacak” diyen Gülkanat, şunları söyledi: “Açılacak özel okullarda “Parasını verdik, sınıfı geçeriz” düşüncesine asla yer verilmeyecek. Öğrencilerde devam zorunluluğu aranacak, ders geçme notlarından taviz verilmeyecek.  Özel okullar Milli Eğitim Bakanlığı müfettişlerinin kontrolü ve denetimi altında olacak.”

 

“ÖZEL OKULLARDA ÖĞRENCİLER AĞIRLIK YABANCI DİL EĞİTİMİ ALACAK”

Uğur Özel Okulları’nda iki kademeli bir eğitim uygulayacaklarını belirten Gülkanat, şu bilgileri verdi: “Birinci kadememiz 9 ve 10’uncu sınıfları kapsıyor. Bu sınıflarda normal lise müfredatından farklı olarak ve ek olarak yabancı dil ağırlığımız var. Yani yabancı dil dersleri devlet okullarından daha fazla. Ayrıca, internet üzerinden Bahçeşehir üniversitesinin Amerika’daki Dil Okulu hocalarıyla online etkileşimli birebir derslerimiz olacak. Artı, Avrupa Birliği ülkeleri ve Amerika’ya yaz tatillerinde öğrencilerimize eğitim amaçlı kamplarımız olacak. Yani 9 ve 10’uncu sınıflarda üzerinde en çok duracağımız konu yabancı dil eğitimi ve bunu en pratik şekilde kullanmalarını sağlamak. Hedefimiz üniversite çağına gelmiş gençlerimizi dünya insanı olarak yetiştirmektir, dille ilgili problem yaşamalarını önlemektir. Gençlerimizin sadece Türkiye’deki üniversiteleri değil, dünya çapındaki ünlü üniversiteleri hedefleyebilmelerine zemin hazırlayacağız.

 

ÖĞRENCİLER KARİYER PLANLAMALARINDA DANIŞMANLIK HİZMETİ VERİLECEK

11 ve 12’inci sınıflar ise, ikinci kadememiz bizim.  11 ve 12’inci sınıflarda da YGS ve LYS’ye yönelik çalışmalarımız olacak. Yine kariyer planlamalarına yönelik 3 farklı danışman eşliğinde çalışılacak. Bir yandan öğrencilere lise müfredatı verilecek, bir yandan da bu sınavlarda başarılı olabilmeleri için gereken takviyeler. Artı sosyal faaliyetler, yaz kampları işimizin bir parçası olacak. Bizim temel amacımız, üniversite sınavına hazırlanan öğrencinin hedeflerine en verimli, en ekonomik ve en huzurlu şekilde ulaşmalarını sağlamak.”

 

ÖZEL OKULLARDA SINIFLAR MAKSİMUM 20 ÖĞRENCİDEN OLUŞACAK

Gülkanat, özel ortaokul şubesinde eğitimde izlenecek yol haritasını da aktararak, şu ifadelere yer verdi: “Ortaokul şubesinde de dil eğitimlerini ön plana çıkarmak istiyoruz. Ortaokul çağındaki öğrenciler üzerinde dil eğitimde daha çok verim alınabiliyor. Liseye gelene dek öğrenci en az iki yabancı dili konuşabilir hale getirmek gibi bir amacımız var. Artı, bir üst kurum içinde nitelikli öğrenciler yetiştirmek istiyoruz. TEOG sınavında yüzde 100 başarı hedefiyle yola çıkıyoruz ortaokulda. Yine ortaokulda İngilizce dersler ve seçmeli dersler uzaktan eğitim şeklinde devam edecek. Mevcut resmi okullara göre, sınıflardaki öğrenci sayımız daha az olacak. Sınıflarda 16-20 arası öğrenci eğitim görecek.”

 

“EĞİTİM KADROLARIMIZ HAZIR”

Açıklamalarının devamında, “Uğur Özel Okulları olarak öğretmen kadrolarımız hazır durumda” diyen Gülkanat, devlet okullarında atama nedeniyle yaşanan öğretmen değişikliklerinin özel okullarda yaşanmayacağını belirtti. Gülkanat, “Bugün Milli Eğitim’de bile rotasyon nedeniyle herhangi bir ortaokul ya da lise önümüzdeki yıl için öğretmen taahhüdünde bulunamıyor. Çünkü rotasyonla pek çok öğretmenin görev yeri değişecek. Fakat biz kadromuzu hazırladık. Bugün okulumuzu ziyaret edecek bir veliye, hangi branşta hangi öğretmenimizin hizmet vereceğini rahatlıkla söyleyebiliyoruz. Eğitimlerde kullanacağımız yayınlarımız ve ders setlerimiz hazır. Her şeyimizle yeni döneme hazırız.”

 

UĞUR ÖZEL ORTAOKULU VE TEMEL LİSESİ İÇİN ÖN KAYITLAR BAŞLADI

Gülkanat, açıklamalarının son bölümünde, Uğur Özel Okulu olarak ön kayıt çalışmalarına başladıklarını söyledi. “Milli Eğitim Bakanlığı’nın kontenjan kısıtlaması nedeniyle yeni eğitim öğretim dönemi için isteyen her öğrenciyi kaydetme lüksümüz yok” diyen Gülkanat, Velileri kontenjan konusunda uyararak, öğrencilerimizin mağdur olmamaları için erkenden kayıtlarını yaptırmalarını tavsiye etti.

 

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: