• resmi ilanlar

MAHMUT ÖZTÜRK RESİM SERGİSİ AİBÜ GSF AÇILDI

08/04/2015 12:00

Kompozisyonlarının temel motifi olan figür formlarını, doğaçlama- improvisation- tavırla hızla inşa eden, resimlerinin içeriğini Toplumcu Eleştirel Gerçekçi anlayışla temellendiren Mahmut Öztürk’ün resim sergisi açıldı.

Haber: Fatma Marmara

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Resim-İş Eğitim Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Profesör Mahmut Öztürk resim sergisi açılışında yaptığı konuşmasında: “Bu sergi üç başlık üzerinde de değerlendirilebilinir.

Birincisi dayak yiyen Asyalılar ve Kadına Şiddete yönelik konsepte bağlanabilir. İkinci olarak podyumlarda, vitrinlerde modeller ve mankenlerle ilişkilenen geçmiş süreçlerle bağlantılı olan resimler. 1987 yılına kadar giden bir süreç.  Üçüncüsü de kimlik. Alt kimlik üst kimlik, öteki, alanlar, sınırlar gibi kavramları kullanan Postmodernize eleştiri niteliğinde bulunan figürlerin ki bu figürler de Anadolu’da ki tüm kültürlerin, hatta Asya Kültürleri de dahil birlikte kol kola girdikleri aynı üçeteği ya da tülbendi kullandıkları görülür. Bu figürlerde alt kimlik, üst kimlik ayrıştırma sınırları da yoktur. O yüzden Postmodernizm genellikle öteki, alanlar, sınırlar gibi belli kavramlarla insanları ayrıştırmakta ve bölmektedir” dedi.

Sanatçıların özgürlük alanları ve üretimlerinin sınırlandırdığı kavram…

Öztürk sözlerine şöyle devam etti “1980 Asker darbesi ve 24 Ocak Kararları ile uygulamaya konan Neoliberalist Pratikler kendine uyarlı Postmodernist Kavram Pratikleri oluşturmuştur. YÖK’ ün kurulması, Eğitim Enstitüleri’ nin kapatılması, Özel Üniversitelerin açılması gibi Neoliberalist Pratiklere paralel olarak; alt kimlik-üst kimlik, öteki-ötekileştirme, merkez-çevre-sınırlar-alanlar, etnisiteci-dinci-mezhepçi-aşırı çinsiyetçi ayrımcılık, Özel Müzecilik, her şey sanattır, provokatif sanat yap gibi Postmodernist Kavram Pratikleri üretilmiştir. Neoliberalist Pratiklerin ve bu pratiklerin ideolojisi haline getirilen Postmodernist Kavram Pratiklerinin, sanat ve sanat eğitimi alanlarını ve sanatçıların özgürlük alanlarını ve üretimlerini sınırladığı gözlenmiştir.”

Türkmen kadınları da Dünya kadınları da ağlıyor.

Prof. Mahmut Öztürk sözlerini “Bir diğeri de Neoliberalizmin etnisitecilik üzerinden özellikle yoğun bir çalışması var. örneğin; Irak yasaları azınlıkların kesinlikle silahlanmasını yasaklamış. Bu yüzden Türkmenler silahsız, masum insanlar. Biz Ömerli Direnişini 72. gününde ancak öğrenebildik. Ömerli adını, orada bir Türkmen Köyü olduğunu ancak öğrenebildik. Oysa öncesinde Ömerli, Zimerli gibi bir takım isimler kullanıldı ve bu köyün Türkmen Köyü olduğu hep gizlendi. Ben etnisitenin adeta Neoliberezm tarafından,  Neoliberezmin taklitçileri tarafından, uygulayıcıları tarafından sömürüldüğünü düşünüyorum. Bu bize, bu gerçeği gösteriyor. Dayak yiyen figürlerin de Ömerli’de ki Türkmen Kadınları da ezik Türkmen kadınları da ağlıyor.  Tüm dünya kadınları da ağlıyor, şiddete uğrayan, savaş masumu, mağduru olan insanlardır bunlar. Bu yüzden 2003 de Irak’ın işgali ile beraber ben bu resimleri, bu dayak yiyen Asyalılar serisini, aslında podyum bağlamında ele aldım. Burada tabii ki podyumu, Dünya da olup bitenleri kapsayan bir sözcük anlamında değerlendiriyorum. Vitrin ise gündelik hayata ait bize sunulan değerlere eleştirel anlamda yaklaştığım bir kavram. Bu nedenle resimlerimin içeriksel bağlamları son derece önemlidir. Sadece duygusal anlamda değerlendirilmesi yeterli değil. Resimde içeriğe çok önem veriyorum ve teşekkürlerimi sunuyorum” diyerek sonlandırdı.

Mahmut Öztürk’ün “Podyumda Dayak Yiyen Asyalılar- Vitrinde Kadına Yönelik Şiddet” temalı resim sergisi, 18 Nisan 2015 tarihine kadar Abant İzzet Baysal Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sanat Galerisinde sanatseverler tarafından ziyaret edilebilecek.

 

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: