• resmi ilanlar

Bolu’nun termal turizmi incelemede

18/02/2015 12:00

Kent Konseyi Toplantısı’nda İl Özel İdaresi Bolu’nun termal turizm tesisleri ve kapasiteleri hakkında bilgi veren bir sunum gerçekleştirdi.

Haber: Ebru EYVAZOĞLU

Kent Konseyi Toplantısı’nda Bolu’nun termal turizmi masaya yatırıldı. İl Özel İdaresi Bolu’nun termal turizm tesisleri ve kapasiteleri hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Kent Konseyinin isteği doğrultusunda eldeki verilerin irdelenerek termal turizmde istatistiki bilgilerle ortaya konulduğunu belirten Yaşar Yüceer, “Kent Konseyimizin her zaman eleştirilerine, önerine açık olduğumuz ifade ediyorum.  Kendilerinin bize yapmış olduğu ziyaretinde sohbette Bolu’daki termal turizmle ilgili, kaplıcalarla ilgili bir sunum ricasında bulundular. Elimizdeki bilgileri ve Bolu’daki tüm bilgileri toplayarak gazeteci arkadaşımız Umut Dura’nın katkılarıyla bir sunum hazırladık. Biz de bilmediğimiz yönlerini gördük. Belki o sunum üzerinden eleştiriler gelecek” dedi.

İşte İl Özel İdaresi tarafından yapılan termal turizm başlıkları:

TERMAL TURİZMİN AVANTAJLARI

-12 ay turizm yapma imkanı

-Tesislerde yüksek doluluk oranına ulaşılması,

-Yüksek istihdam yaratması,

-Diğer alternatif turizm türleri ile kolay entegrasyon oluşturarak,bölgesel dengeli turizmin gelişmesinin sağlaması,

-Termal tesislerde tedavinin yanı sıra sağlıklı-zinde insan yaratma,eğlence ve dinlenme imkanlarının da bulunması,

-Kür merkezi olan tesislerin maliyetini çabuk geri ödeyen karlı verekabet gücüne sahip yatırımlar olması, termal turizmin avantajları olarak sıralanabilir…

KARACASU BÖLGESİNDEKİ TERMAL SU SICAKLIKLARI

Karacasu beldesi termal su kaynakları ile yatırımcının dikkatini çekmektedir. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’ne ait Karacasu beldesinde bulunan 13 lt./sn.lik su kuyusunun 40 derece sıcaklığı bulunmaktadır. Yine aynı bölgede Bolu İl Özel İdaresi Turizm Maden İnşaat Orman ürünleri Sanayi Ticaret Anonim Şirketine ait jeotermal saha kuyularına baktığımızda 5 adet sıcak su kuyusu bulunmaktadır. 2000 yılında açılan üç kuyudan 20 lt./sn.lik su kuyusunun sıcaklığı 43.8, 15 lt./sn.lik su kuyusunun sıcaklığı 41,5, 23 lt./sn.lik su kuyusunun sıcaklığı 42 olarak ölçülmüştür. Bunun yanı sıra 2013 yılının sonunda iki adet daha kuyu açılarak termal turizm için önemli bir adım atılmıştır. Bu iki kuyudan 100 lt./sn.lik su kuyusunun sıcaklığı 43 derece, 120 lt./sn.lik su kuyusunun sıcaklığı ise 45 derece olarak kayıtlara geçmiştir. Bolu’yu tercih edecek olan yatırımcı için yeterli miktarda su bulunmaktadır. 

BOLU’DA TERMAL TURİZM TESİSLERİ

Termal turizm tesisleri, termo mineral suların kullanıldığı termal otel, kür parkı, kür merkezi birimleri vb. tesislerdir. Termal Turizm Tesislerine, Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesi ve Niteliklerine İlişkin Yönetmeliğe göre turizm yatırımı ve işletmesi belgesi verilmektedir. Bu yönetmeliğe göre, Termal Turizm Tesisleri, toprak, yer altı, deniz ve iklim kaynaklı doğal tedavi unsurlarının tedavi edici faktör olarak kullanıldığı kaplıcalar, içme ve iklim kür merkezleri ile buralarda kurulan tedavi ve rekreasyon amaçlı üniteleri içeren Termal Konaklama Tesisleri ve Termal Kür Merkezleridir. Günümüzde doktorlar tıbbi yöntemlerin yanında, çeşitli mineraller içeren şifalı sulardan yararlanarak da hastalarını tedavi etmektedirler. Bu tedavi şeklinin yaygın olarak kullanılması Termal Sağlık Turizmini bir endüstri haline getirmiştir. Bolu’da, termal kaynakları ve kaplıcalar bakımından zengin bir ildir. Romalılar, Selçuklular, Osmanlılar döneminden kalma kaplıca ve hamamları korunarak yaşatılmaya çalışılmaktadır.

Bölgede yeni açılan turizm tesisleri, yaz-kış il dışından gelen misafirlerini ağırlamaya devam etmektedir. 7 otel ve 4 pansiyon, toplam 423 oda ve 1059 yatak kapasitesi ile hizmet vermektedir. Ayrıca Karacasu’da iki adet Sağlık Bakanlığına bağlı İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi bulunmaktadır. Bu ikim kurum sağlık alanında ciddi öneme sahiptir.

BÖLGEDE YAPILACAK TESİSLER

Termal turizm alanı olarak önemli bir belde olan Karacasu bölgemizde Altındağ Otelcilik firması tarafından Özel İdaremizden 49 yıllığına kiralanan 127 dönümlük arazi üzerine 5 yıldızlı, en az 500 yataklı termal otel ve ek tesisi yapım işi için proje, firma tarafından hazırlandı ve kabul gördü. Şuanda ruhsat aşamasında olan proje ile ilgili birkaç ay içerisinde kazma vurulacak. Böylece bölgeye kazandırılacak bu tesisin Bolu turizmine büyük katkısı olacağı düşünülmektedir.

Bolu’da inşa edilen dev turizm yatırımlarından biri olan Narven Termal Kasaba’nın inşaatı da hızla devam ediyor. 450 bin metrekare alan üzerine kurulan kasaba 7 bin 200 yatak kapasitesi ile Türkiye’nin en büyük termal tesislerinden biri olacak. 250 milyon dolarlık bir yatırımla hayata geçirilen ve mimari projesi 2 etap olarak hazırlanan Narven’in ilk etabının birinci bölümü 2015 yılı Aralık ayında teslim edilecek. Bu tarih itibarıyla Bolu İl Özel İdaresi ile imzalanan protokol kapsamında kiralanan 35 lt./sn.lik termal su tesislerde kullanılabilecek. Projenin tamamının ise 2019’da tamamlanması planlanıyor.

BOLU’NUN TERMAL TURİZMDE TERCİH EDİLEBİLİR YÖNLERİ

Bolu’nun termal turizmde güçlü olduğu ve tercih edilebilir yönlerini,

-İstanbul ve Ankara gibi iki metropol şehir arasında bulunması,

-Bilinen ve güvenli bir il olması,

-Profesyonel ve kalifiye insan gücünün bulunması,

-Sağlıkta bölge halkına da hitap eden sağlık kuruluşları ile öncü bir il olması,

-Bolu merkez ve ilçelerinde termal kaynaklara sahip olması,

-Turizm çeşitliliği açısından zengin bir il olması, olarak sıralayabiliriz…

BOLU’NUN TERMAL TURİZMİNDE ZAYIF YÖNLERİ          

-Bolu’nun çok tanınmış bir turizm bölgesi olmaması

-Termal turizm potansiyeline rağmen, tesislerin yeterli sayıda olmaması

-Çalışanların yabancı dil konusunda yetersizliği

-Acente, hastane, sigorta şirketleri ve bunun gibi kurumlar arası ilişkilerin zayıf olması

-Tanıtım eksikliği gibi zayıf yönlerimiz güçlendirildiğinde Bolu termal turizmde dünya markası olacaktır… 

TERMAL TURİZMDE YEREL YÖNETİMLERİN ROLÜ

 

Mevcut Termal turizm potansiyelini değerlendirmek için yerel yönetimler olarak üzerimize düşen görevleri yapmaya devam ediyoruz. Bu doğrultuda; termal su kaynaklarından yararlanmak isteyen yatırımcı için; protokol şartları ve su ücretlerinde iyileştirme yapılarak, şartlar daha uygun hale getirilmiş, yatırımcının önü açılmıştır. Termal turizmin gelişimi, yerel yöneticilerin vizyonunu geliştirmeye yönelik yurtiçi ve yurtdışı geziler ve eğitimler düzenleyerek, bölge halkı ve esnafa termal turizm hakkında daha fazla bilinç kazandırarak, termal turizmin ivme kazanması için projeler üreterek sağlanabilir. Böylece Bolu’nun adı sadece Türkiye’de değil, dünyada da duyulacaktır…

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: