• resmi ilanlar

AİDS ile mücadele ediliyor

02/12/2014 00:00

...

1 Aralık Dünya AIDS Günü ile ilgili olarak AİBÜ İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Ferah Karaağaçlıoğlu açıklamalarda bulundu.

 

AIDS nedir?

Tüm dünya ülkelerinde hızla yayılımını sürdüren, kadın, erkek, çocuk ayrımı gözetmeksizin herkese bulaşabilen, ölümcül olup, henüz tedavisi yada aşısı bulunmayan bulaşıcı bir hastalıktır. En son verilere göre ülkemizde yaklaşık 7 bin AIDS’li kişi mevcut. İnsanlar bu konuda bilinçlenmezse maalesef sayının gün geçtikçe artması kaçınılmaz olacaktır. 

ETKENİ NEDİR?

Uluslar arası alanda HIV olarak bilinen bir virüstür. Bu virüs, bağışıklık sistemi üzerine etkilidir. Bağışıklık sistemi, normalde dirençli olduğu bir çok hastalığa karşı koruma sağlayamaz hale gelir ve sonunda hastalıkların ortaya çıkması ile AIDS gelişir.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Bir nedene bağlı olmaksızın haftalarca süren derin bitkinlik,

2 ay içinde beklenmedik %10’dan fazla kilo kaybı, birkaç haftadan uzun süren açıklanamayan ateş, titreme ve gece terlemeleri, ilk bakışta çürüğe benzeyen, ancak kaybolmayan ağrısız, vücudun her yerinde bulunabilen, düzgün, sert ve gittikçe büyüyen pembe-kızıl renkli lekeler, belirgin bir sebebi olmayan ve 2 haftadan uzun süren koltuk altı ve boyun lenf bezlerinde şişlik, solunum güçlüğü ve kuru öksürük, ağızda devamlı beyaz lekeler bulunması, uçuklar,

Geçmeyen ishal.

BULAŞMA YOLLARI NELERDİR?

Cinsel ilişki, Kan yolu, Gebelik, doğum ve emzirme.

Peki hangi durumlarda endişelenmemize gerek yoktur yani bulaşmadığı durumlar nelerdir?

Bu saydığımız bulaşma yolları dışında bulaşma riski yoktur.

Örneğin, aynı tabaktan yemek, bardak, çatal, giysiler havlular, tuvalet, banyo ve yüzme havuzları, öpüşme, el sıkma, sinek sokması gibi yollar HIV geçişini sağlamaz.

KORUNMA YOLLARI NELERDİR?

 Cinsel ilişki ile bulaşma olduğuna göre; tek çözüm güvenli cinsel davranışların benimsenmesi ve bariyer aile planlaması yöntemleri kullanılmasıdır.

Kan yoluyla bulaşma; öncelikle tüm kan ve kan ürünleri ile organ, doku veren kişilerin uygun laboratuar yöntemleriyle taranması gerekir. HIV ile enfekte bulunan veya kontrolü yapılmamış kan ve kan ürünleri hiçbir şekilde kullanılmaz. 

 

Haber Merkezi

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: