• resmi ilanlar

Bu proje Bolu’nun boyunu aşar

26/11/2014 14:00

Bolu Ovasını kapsayan sulama kanallarının yenilenmesi için hazırlanan proje para sorununa takıldı. 1970 yılından bu yana hizmet veren sulama kanallarının rehabilitasyon ve yenileme projesi için DSİ tarafından hazırlanan 120 milyon liralık projenin 6 milyonluk kısmı temin edilemediği için başlanamıyor. 25 yıl geri ödemeli olarak yapılacak yenileme işi ise çiftçileri kara kara düşündürdü.

Haber: Ebru EYVAZOĞLU

Bolu Ovası Sulama Birliği’nin Kasım Ayı Meclis Toplantısında gündeme gelen ödenek sorunu masaya yatırıldı. Ancak toplantıdan yine sonuç çıkmadı. Bolu Ovası Sulama Birliği tarafından yapılan açıklamada 40 yıldan fazladır hizmet veren sulama kanallarında sıkıntılar yaşandığı, buharlaşma ve çatlaklar nedeniyle yüzde 35 su kaybı olduğu dile getirildi. 2012’den bu yana üzerinde çalışılan kapalı sistem sulama projesinin keşif bedeli ise 120 milyon lira. İlk etapta rehabilitasyon ve yenileme projesinin yüzde 90’lık kısmını DSİ, yüzde 10’unu ise Bolu Ovası Sulama Birliği karşılayacak. Yüzde 90’lık kısım daha sonra çiftçiler tarafından 25 yıl içinde geri ödenecek.

25 YIL SONRA ÇİFTÇİLİK KALMAZ

Projenin başlaması için 6 milyon TL’lik kısmının DSİ’ye yatırılması gerektiği ve böylece 2015 yılı yatırım planına alınacağını söyleyen DSİ Bolu Müdürlüğü de dekar başına çiftçilerden 100 TL tahsil edileceğini belirtti.

Bunun üzerine söz alan muhtarlar dekar başına 100 TL ödeyecek ekonomik güçleri olmadığına dikkat çekerek, “Bizler 500 TL su parasını vermekte zorlanıyoruz. Bu hesapla 70 dekar yeri olan 7 milyar para ödeyecek. Daha sonra da 25 yıl boyunca eşit taksitlerle geri kalanı ödeyecek. 25 yıl sonra Bolu’da çiftçilik kalmaz. Çiftçilik zaten bitme noktasında. Bu proje için bu bedeli göze almamız mümkün değil” dediler.

ÖZEL İDARE BÜTÇESİ BİLE BU RAKAMI KARŞILAYAMAZ

Toplantıya katılan Düzce Ovası Sulama Birliği Başkanı Necmettin Kavak da söz alarak aynı sorunların Düzce’de de yaşandığına işaret etti. Çiftçilerin yenileme projesini karşılayacak güçte olmadığına dikkat çeken Kavak, “Düzce’de bu projenin kapsamında yer alıyor. Aynı sorunları biz de yaşıyoruz. 2015-2017 yılları arasındaki sulama kanallarında mutlaka yenileme olmak zorundadır. Böylece üretim artacak, daha sağlıklı ve çeşitli ürün elde edilecek. Ama çiftçiler böyle bir yükün altına giremez. Hatta Sulama birliği değil Özel İdare bütçesi bile bu rakamı karşılayamaz. Büyükşehirler mali yük nedeniyle bu projeyi ellerinin tersiyle ittiler. Onlar bile karşılayamıyor. Ancak şöyle bir ödeme yöntemi uygulanabilir: Çiftçi üretim yaptığı her yıl boyunca yüzde 10’unu öder. Bu yöntemle projenin maliyeti karşılanabilir” diye konuştu.

“BU PROJE BOLU’NUN BOYUNU AŞAR”

Vali Yardımcısı Mustafa Özsoy da konu ile ilgili göreve başlar başlamaz bir inceleme yaptığına işaret ederek, “Burada kimsenin son sözü söyleyecek lüksü yok. Maliyetli ve zor bir iş. Siyasilere baskı kurarak çözümlenebilir. Bu proje bugünkü haliyle Bolu’nun boyunu aşar diye düşünüyorum. Ama siyasi kanattan çözümlenme durumu olabilir. Acaba 6 milyonluk kısım bulunduktan sonra gerisi Allah kerim diyerek başlanmasında da fayda da olabilir gibi geliyor. Bu proje Bolu’muz için çok önemli. Aralık’ta proje bitecek ve para bulunursa 2015 yatırım planına alınacak. Sadece projeyi çıkarmak bile 1 milyon 200 bin liralık bir iş. Sağlıklı şekilde temaslar kurulup, değerlendirilmesi gerekiyor. Siyasilere baskı yapın. Üst düzey temaslarda çözüm yolu vardır” diye konuştu.

 

 

YORUMLAR  (Toplam 2 yorum)

  • Avni Duran  (23.08.2017 04:09:48)

    Müjde verildi bu tarihte meğer seçim şakanı imiş. Ağustos 2017 de hâlâ bir çalışma yok. Bu sene hiç birşey olmayacak 2019 seçim vaadi olup aynı söylem birdaha kullanılacak. Bu bi kadar basit, yapacakları rant işlerini hemen yapılıyor böyle projeler yılan hikayesi. İnşallah milletvekilleri dikkate alır farkında olduğumuzu.

  • mehmet  (27.11.2014 13:18:34)

    her yer imara açıldı,bu yüzden zaten sulanacak arazi de kalmadı

  • Yorum yazın!
     1250 karakter yazabilirsiniz

    Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: