• resmi ilanlar

Gerede riskli alan ilan edildi

21/11/2014 17:00

Bolu Gerede ilçesine bağlı Demirciler Mahallesi sınırları içerisinde belirlenen alanlar riskli alan edildi. Karar bugün 29181 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Belediyeler, il özel idareleri, malikler veya  TOKİ  tarafından talep edilen alanlar; Çevre ve Şehircilik Bakanlığının uygun bulması ve teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca riskli alan ilan ediliyor. Gerede’de bulunan Demirciler Mahallesi sınırları da riskli alan olarak ilan edildi.

Kararda “Bolu İli, Gerede İlçesi, Demirciler Mahallesi sınırları içerisinde bulunan ve ekli kroki ile listede sınır ve koordinatları gösterilen alanın riskli alan ilan edilmesi; Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 16/10/2014 tarihli ve 8108 sayılı yazısı üzerine, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun 2 nci maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 27/10/2014 tarihinde kararlaştırılmıştır.” denildi.

Riskli alanda gayrimenkul almadan önce tapuya bakmak gerekiyor. Riskli alanlarla ilgili teklifler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na valilik ve belediyeler tarafından yapılıyor. Alanı ise bakanlık belirliyor.

HAYAL KIRIKLIĞI YAŞAMAYIN

Riskli alanlarda ya da riskli yapılarda tapuya şerh konuluyor. Ancak bu durum özellikle riskli yapılarda konut ya da ticari birimlerin alım satımına engel teşkil etmiyor. Uzmanlar hayal kırıklığı yaşamamak için bu tür alım-satımlarda alıcının mutlaka ilgili belediyeden tapunun üzerinde şerh bulunup bulunmadığını sorgulaması gerektiğine dikkat çekiliyor. Kentsel dönüşüm hizmetleri birimlerinden de sorgulama yapılabiliyor. Riskli alan ilan edilen mahallede sınırlar, kapı numaraları, sokak ve cadde isimleri ayrıntılı olarak belirtiliyor. Böylece satın alınacak konut veya işyerinin riskli alan ya da riskli yapı olup olmadığı bilinerek gayrimenkule yatırım yapılıyor.

YERİNDE DÖNÜŞÜM OLMAYABİLİR

Bu tür yerlerden konut ve işyeri alan kişiler riskli alan olduğunu bildiği halde alım yapabiliyor. Ancak uzmanlar bunun da ciddi bir risk olduğunu dile getiriyor. Çünkü riskli alanlarda dönüşüm her zaman yerinde gerçekleşmeyebiliyor. Bazen taşıdığı şartlardan ötürü yerinde dönüşüm mümkün değilse, o zaman Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca belirlenecek konut rezerv alanlarına bölge taşınabiliyor. Uzmanlar riskli alanlarda konut ve işyeri alan kişilerin, yeni bina ve buna bir şey olmaz, düşüncesinin de doğru olmadığını aktarıyor. Uzmanların üzerinde durduğu bir diğer başlık ise sağlam binaların da yıkılacağı yönünde oluyor. Buna göre ev yeni yapılmış olsa dahi, riskli alan ilan edilen mahalle sınırları içinde kalıyorsa, uygulama bütünlüğünü bozmamak adına yıkım mümkün.

“GELECEK NESİLLERE DAHA SAĞLIKLI YERLER”

Gerede Belediye Başkanı Mustafa Allar konuya ilişkin yapmış olduğu açıklamada, Demirciler Mahallesi sınırları içerisinde yapılacak olan Kentsel Dönüşüm Projesinin Bakanlar Kurulu tarafından kabul edilerek onaylanması kendilerini mutlu ettiğini belirterek, “Kentsel Dönüşümü Milletvekilimiz Fehmi Küpçü ile Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedat Gürgen büyük gayretleri neticesinde çıkarıldı. İlçemiz, 1944 depreminde 4 bin vatandaşını kaybettiği Kuzey Anadolu Fay hattı üzerinde kalması hasebiyle bu proje büyük önem arz ediyor. Rabbim bizleri afadlardan muhafaza eylesin. Önemli olan bayımıza gelmeden tedbirini almaktır. Son pişmanlık fayda vermez” şeklinde konuştu.

Projenin onaylanmasından dolayı Gerede adına mutlu verici olduğunu anlatan Allar, “Demirciler Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi, Cumhurbaşkanı ve bakanlar kurulu tarafından onaylanması bizi son derece mutlu etmiştir. İlçemize hayırlı olmasını rabbimden niyaz ediyorum” dedi.

Projenin hızlı bir şekilde hayata geçirileceğini belirten Allar, “26 Kasımda ihalemiz olacak. Süreci tamamladıktan sonra hızlı bir şekilde genel seçimlerden önce ilkbahar gibi temel atma arzusundayız. İnşallah bunu da başaracağız. Zor bir süreç. Yaklaşık 117 bin 500 metre karelik bir alanda kentsel dönüşümü uygulayacağız” diye konuştu.

 

 Amacının vatandaşların mağdur olmadan takdir ve tasarruf haklarını halkın lehine kullanacak şekilde devletinde de desteğini alarak projeyi gerçekleştirmek olduğunu kaydeden Allar, “İnşallah ilçemizin değişimine dönüşümüne kimlik kazanmasına yeni bir çığır açacağına yürekten inanıyoruz. Hak sahiplerini de kısa sürede uzlaşmaya çağıracağız. Bununla ilgili toplantılar yapacağız. Tespitler yaptıktan sonra projeleri hazırlayacağız. Allah bizlere tamamlamayı nasip etsin. Tüm hemşerilerime duyarlı olmalarını ve destek vermelerini istiyorum. Sivil toplum kuruluşlarına ve başlangıcından itibaren desteklerini esirgemeyen herkese teşekkür ederim. Hep beraber birlik içinde tüm halkımızla birlikte kenetlenerek bu projeyi hayata geçireceğiz. İlçemize hayırlı olmasını diliyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

YORUMLAR  (Toplam 1 yorum)

  • Eşref HALICI  (23.09.2022 00:15:09)

    2014 den 2022 ye 8sene ve ogün söylenenlerle bugün ortadaki arsında hiç bir ilişki yok.Çünkü ortada dönüşen falan birşey yok.Koskoca bir palavra.Bu hikâyenin başlangıcı 2002 ve gün bugün sonuç kocaman bi sıfır.Bütün tarihi boyunca her işte olduğu gibi bu günde Gerede yine GERIde.Anlatılan masalları ben 20 yıldır hep duyuyorum.Bu dönüşümü 5yılda gerçekleştirsinler ben adımı değiştiririm.Saygılar.

  • Yorum yazın!
     1250 karakter yazabilirsiniz

    Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: