• resmi ilanlar

Koku sorununa çözüm ufukta görünmüyor!

11/11/2014 14:00

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Yardımcısı Kerim Yel, Bolu’da kanatlı sektör atıklarının bertaraf edilmesi noktasında bugüne dek gerçekleştirilen çalışmalardan istenilen sonucun bir türlü alınamadığını söyledi. “Gübreler, Bolu için büyük sorun. Bunu bir türlü aşamadık, elimizi kolumuzu bağlıyor” diyen Yel, kuruma gübrelerle ilgili her gün şikayet yağdığını açıkladı.

 

Haber: Mehmet KORKUSUZ

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yöneticileri, 2014 yılı faaliyetlerini aktarmak ve 2015 yılı bütçe talebini aktarmak üzere İl Genel Meclisi’nin dünkü oturumuna konuk oldu. Çevre ve Şehircilik İl Müdürü adına Meclis’e 2014 yılı çevre noktasındaki faaliyetlerini aktaran Müdür Yardımcısı Yel, Bolu’da yıllardır tartışma konusu olan kanatlı sektör atıklarının bertaraf edilememesi noktasında çok çarpıcı açıklamalarda bulundu.

“VALİLİK TARAFINDAN VERİLEN ÇED RAPORLARINDA

ATIK BERTARAF TESİSİ YAPMA ZORUNLULUĞU YOK”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan ÇED raporu istenen kanatlı sektör yatırımlarında atık bertaraf tesisi oluşturulmasının istendiğini belirten Yel, valilikler tarafından verilen ÇED raporlarında ise, böyle bir yaptırıma gidilmediğini, sadece gübre atıkları için alternatif önlemler alınmasının istendiğini söyledi.

Bolu’nun Kıbrıscık İlçesi’nde bir gübre atık tesisinin bulunduğunu ifade eden Yel, bu tesisin ulaşılabilirlik noktasında diğer ilçede hizmet vermede yetersiz kaldığını; ancak bu yatırımın atıkla mücadele noktasında yine de önemli bir konuma sahip olduğunu bildirdi.

“ATIK TESİS GİRİŞİMLERİNDEN BİR NETİCE ALAMADIK”

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü olarak kanatlı sektör yetiştiricilerine, tarlaya atıldığında gübrenin sürülmesini önerdiklerini ya da geçici depolama alanlarına izin verdiklerini dile getiren Yel, “Ama herkesin takdir ettiği gibi gübreler Bolu için büyük sorun. Bunu bir türlü aşamadık, elimizi kolumuzu bağlıyor. Biz bir kümese gübre kaynaklı şikayetten gittiğimizde biz o gübreleri birkaç gün içerisinde kaldırtıyoruz. Oysaki Bolu’da bir gübre bertaraf tesisi olsa, buraya yönlendirirdik. Bolu’ya gübre tesisinin bir an önce kurulması gerekiyor. Bununla ilgili bakanlığımız ve valiliğimiz çalışıyor ama sonuç itibariyle bir netice alamadık” dedi.

“KURUMA GÜNDE EN AZ 10 ŞİKAYET GELİYOR”

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün gübrelerle mücadele noktasındaki denetimlerini şikayet başvurusu üzerine gerçekleştirdiklerini söyleyen Yel, kuruma günde en az 10 şikayet başvurusu geldiğini, şikayet başvuruları üzerine gitmekten normal denetimlere zaman kalmadığını belirtti.

Yel, kanatlı sektör atıklarıyla mücadele çalışmaları kapsamında, kurumun 2-3 ay içerisinde sektör atıklarının konu olacağı bir çalıştay düzenleme hazırlığı içerisinde olduğunu ifade etti.

YORUMLAR  (Toplam 3 yorum)

  • tavuk gubresi asiti topragi öldürür  (13.11.2014 10:04:38)

    yemin olsun bu tavuk gubresinden cikan asit ağaçları bile kurutuyor , yakıyor bu kadar zararli bir dışkının topraga verebilecegi zararlari dusunuyor musunuz hiç ? avrupa tavuk sektorunu topraklarindan cikarti ve bizim gibi ülkelere tavuk üretimi tesvik etti adamlar akıllı topraklarinin degerini biliyorlar

  • mudurnulu  (13.11.2014 03:36:13)

    bu atıkları oluşturan şahıslar üreticiler değil bu atıkları asıl atık oluşturan tavukların sahibi üretici tavuk firmaları, atık tesis yapmakta firmaların görevi dikkatinizi bu yöne çeviriniz.

  • bolulu  (12.11.2014 18:28:09)

    Atik borulari acikta olan kumesler var. Dogada yolda olu tavuk ya da hindiye rastlamamak imkansiz nerdeyse....

  • Yorum yazın!
     1250 karakter yazabilirsiniz

    Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: