• resmi ilanlar

Bolu karpuzu marka olacak

02/10/2014 15:00

Bolu’ya bağlı Tarakçı Köyü’nde yetiştirilen karpuzlar, Bolu’ya alternatif bir ürün umudu oldu. Bolu’da 3 yılda bir patates ekimi yapılabilmesi nedeniyle topraklar için alternatif ürün arayışında karpuz ilk sıraya oturdu. Tarakçılar Köyü’nde yetiştirilen dev karpuz Bolu Valiliği’ndeki toplantıda basına tanıtılarak, artık Diyarbakır değil Bolu karpuzunun konuşulacağı ifade edildi. Sonbaharda karpuzun az olduğu bir mevsimde hasadının yapılacak olması Bolu karpuzunun şansını artırırken, Bolu karpuzu tadı ile de geçer not aldı.

Haber: Ebru EYVAZOĞLU

Bolu’da yetiştirilen dev karpuzlar Bolu’da tarımsal üretime yepyeni bir ürün kazandırılması için umut oldu. Diyarbakır karpuzuna rakip olacak nitelikte üretilen karpuzlar, patates tarlalarının yeni mahsulü olacak.

Bolu’da Tarakçı Köyü’nde üretimine başlanan karpuz, Bolu’nun yeni tarımsal değeri oldu. Ceviz ve salep üretiminin yanı sıra karpuz üretimine de ağırlık verileceğinin açıklayan tarımın söz sahibi isimleri, karpuz ürününün tanıtımını Bolu Valiliği’nde gerçekleştirdiler.

DİYARBAKIR KARPUZU DEĞİL, BOLU KARPUZU…

Bolu’da üretilen karpuzu basına tanıtan Bolu Ziraat Odası Başkanı İsmail Yamantürk “Bugün burada toplanmamızın amacı, Bolu’da 3 yıldan beri az miktarda olmak kaydıyla ürettiğimiz karpuzların ekonomiye daha fazla katkı sağlayacağı ve çiftçilerimize daha iyi gelir getireceğini görmemizden dolayı Bolu Tarakçı Köyü’nde üretilen karpuzlarımızı hem Bolu halkına tanıtmak hem Türkiye’ye tanıtmak ve buradan da çıkarak Diyarbakır karpuzu değil; Bolu karpuzunu tüm ülkeye tanıtmaktır.  Bizler yıllardan beri patates ekmemizden dolayı arazilerdeki bozulmalar ve buna karşılık para kazanamamamızdan dolayı alternatif ürünler üretmeye çalışıyoruz. Tarım İl Müdürümüzün geldiği zaman başlattığımız mısır ekimi, bugün Bolu’da 4 bin dekarlara çıktı. Önümüzdeki yıl hedeflerimiz, 5-6 bin dekar patatese alternatif olarak bunları yapmaya çalışıyoruz. Bolu’da arazi parsellerimiz her geçen gün küçüldüğünden dolayı, küçük arazilerde daha verimli kullanabilmek için bahçe, sera türü karpuz gibi diğer meyve çeşitlerini ekmeyi hedefliyoruz. Bu konuda çok fazla bilgimiz yok” dedi.

Toplantı salonuna getirilen dev karpuz hakkında bilgiler veren Yamantürk, “Bu karpuzlar, Tarakçı Köyü Muhtarımız Erdal Çetinkaya’nın kendi bahçesinde üretilmiştir. Tarakçı Köyü de Çaydurt Sazakiçi dediğimiz yerdir. Özellikle sulama havzası içine alınmasında Sayın Vali Yardımcımıza da teşekkür ediyorum. Çünkü bu karpuzlar, bu köyde yetişiyor. Bu bölgenin muhakkak sulama içerisine alınmasını özellikle talep ediyoruz” dedi.

PATATESİN ALTERNATİFİ KARPUZ OLABİLİR

İl Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü İsmail Taş da Bolu’da standardı yüksek şekilde karpuz üretiminin gerçekleştirilebileceğine dikkat çekerek, “İlimizde karpuz üretimi belirli bir standart kalitenin üzerindedir. Sadece üretmek değil; yeri ve zamanı da önemli. Özellikle ilimiz, erken üretimde sıkıntı oluyor. Geç turfanda dediğimiz karpuzun daha çok fiyat yaptığı dönemde üretilmesi bizim çiftçilerimiz için çok önemli. Bunun yanında patates üretiminde ciddi bir seviyedeyiz. Türkiye’de 4. Sıradayız. Patates üretiminin şöyle bir sıkıntısı var; 3 yılda bir ekilmesi gerekiyor. 2 yılda neler ekebiliriz, neler üretebiliriz diye düşündük. Bu konuda alternatif ürünler geliştiriyoruz. Bunlardan biri de karpuzdur. İnşallah çiftçilerime güzel kazançlar sağlar” diye konuştu. 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: