• resmi ilanlar

MARKA ŞEHİR BOLU VE 2.ULUSLARARASI KÖROĞLU FESTİVALİNE HAZIR MIYIZ?

28/08/2014 14:00

(Köroğlu Şanına İkinci Festival)

1973’lü yıllarda, 14 yaşımızı bitirip, 15’e geldiği zamanda okumak için Bolu merkez ilçeye geldiğimizde, Bolu merkez ilçemiz bizler için çok büyük bir kentti. Zaman içinde bizler büyüdükçe, Bolumuzun çok ta büyük bir kent olmadığını anlıyorduk. Hele teknolojinin gelişmesiyle de dünya artık büyük bir köy halini aldı. İşte biz bu coğrafyada kapladığımız yeri ve çapımızı anlamaya başladık. 

Bir tarafta Büyük metropol İstanbul ve yanında İzmit, Sakarya, Düzce diğer yanımızda başkent Ankara var.
Komşularımızdan Eskişehir’le bağlantımız zayıf, Zonguldak ise madenciliğiyle hep bir adım önde.
Çevremizdeki bu sanayisi ve ekonomisi büyük iller arasında bizler de hakkımız olan büyüklüğümüzü bir şekilde göstermemiz mutlak gerekli.
Bolu İlimiz ülkemiz üzerindeki konum olarak ta, stratejik olarak çok önemli bir yerde bulunuyor.
Bulunduğu yer, doğal güzellikleri bakımından çok zengin bir bölge olmasına rağmen bir türlü turizmden hak ettiğimiz kazançları kazanamıyor, gerçek reklamımızı da yapamıyorduk. Allahüteala’nın Bolu’muza verdiği en büyük nimet olarak Sayın İzzet Baysal’ımızı bizlere nasip etti. Bu kıymetli ve emsalsiz büyüğümüz, yaptığı yatırımlarla ve hamlelerle bizlerin ufkunu öylesine açtı ki, açtığı yoldan,   ülke sathında yürüyen binlerce İzzet Baysalımız olmaya başladı.
Eğitimde, sağlıkta, modernlikte ve şehircilikte halk artık büyük projeli yatırımları ve modern yaşamın gereklerinden olan büyük hedefli şehirciliği istemeye başladı.
Dünya üzerindeki modern şehircilik yaşantısı artık pozitif değer olarak günlük hayatımızda yerini almaya başladı.
 
Bolumuz, sahip olduğu değerleriyle ve potansiyeliyle büyüklüğünü ortaya koyacak, marka olacak değerleriyle hazır bir yöremizdir. Fazlamız vardır. Eksiğimiz yoktur.
İnsanlarımız bütün bu gelişmelerin üzerine büyük düşünmeye ve büyük oynamaya başladı. Büyük düşünceleri taşıyanların halkı da büyük düşünmeye başlayacağı kesindir.
Ufuklu ve omurgalı düşünceler üretmek demek ise, yapılması gereken planlamalar,50-100 yıllık ihtiyaçlara ve gelecek zamanın şartlarına göre planlanmalıdır.
Bolumuz için patlama, kabuğunu kırma ve Büyük Türkiye’nin büyük kenti olma yolunda önceliği bir marka olmak zorundadır.
 Yıllardır Bolu ve Köroğlu zaten özdeşleşmişti. Fakat bu bilgi yaygın değildi. Bu değeri artık ülke ve uluslar arasında arenada herkesin öğrenmesi ve marka değeri olarak gerçek yerini alma zamanı gelmişte geçmek üzereydi. 
Mertliğin, yiğitliğin sembolü adını alan ve bu yönde ün yapan Köroğlu ismine bu gün sahip çıkılmıştır. Bu sahiplenme artık uluslar arasında da kabul gören ve bu sene “Marka Şehir Bolu ve 2.Uluslararası Köroğlu Festivali’ni“ heyecanla yaşayacağız.

Bu festivalin programının içeriğini inceleme fırsatını bulduk. Kapsamlı ve çok geniş bir yelpaze hazırlanıp düşünülmüş.
Çok kıymetli Bilim adamları ve bürokratlar bu etkinliklerde görev almış. Dolu dolu üç gün sürecek. Esas olansa halkımız bu programa sahip çıkarsa, kendi varlığını türk dünyasına armağan edecek. Konya denilince aklınıza Mevlana geliyorsa ve Konya bu isimle dünya üzerinde tanınıyorsa, Bolu denilince de Köroğlu ve anlattığı mertlik değeriyle dünya üzerinde marka kentimizle gerçek yerimizi almalıyız. Köroğlu Festivali demek bu gün için, Geredemizin Arkut’u,  kayak sporu, Ramazan Dedesi, Esentepe’si, dericiliği, hayvancılığı,  Dörtdivan için hayvancılığı ve ormancılık alanlarını, Yeniçağa için kuş cenneti ve gölünü, nakliyecilik ve taşımacılığını, sanayiye yatkınlığını, Mengen’in turizmini, aşçılarını, dillere destan yemeklerini, Yedi Göllerini ve orman ürünlerini, Göynük’ün Bilge büyüğümüz Akşemsettin Efendimizi ve İstanbul’un manevi fatihini, Sünnet Gölünü, tarihi nadide evlerini, Mudurnu’nun beyaz et sektörünü, turizm yapılaşmasını ve tarihi evlerini, Abant Gölünü, Kıbrıscık’ın Orman ürünlerini, pirincini çeltiğini, Seben’in elmasını, meyve deposunu, hayvancılığını, turizm merkezi Kartalkaya’yı  ve Seben Gölü’nü akla getirecek.

Peki önümüzdeki yıllarda bizler, ne/neler bekliyoruz. Bolu da doğal turizmin beşiği ve başkenti olması gerektiğini iddia edebiliriz. Bu bizim hakkımızdır. Türkiye’de sanayinin yeni mekânı mutlaka Bolu olacaktır. Bu gerçekten asla kaçış yok. Bu gerçeği gizleme şansı da yok. Gölcük gölüne hakkını verdiğimizde marka değeri olan Davos tan da çok çok güzel bir dünya markası-turizm cenneti olduğunu dünya görecektir, görmelidir, göstermeliyiz. Kayak turizminde Kartalkaya, Gerede Arkut,  Bolu dağları dünyanın yeni cazibe merkezi olduğunu bizden sonraki kuşaklar mutlaka şahit olacaktır.O nedenle öncelikle Bolu ili olarak marka olmak zorundayız.
Seben Gölü, kendi insanlarımızın projelendirilip, kaynak bulup, uğruna terler, emekler, çileler çekilip, gene kendi insanlarımızca kendi insanımıza kazandırılan, dünyaca ünlü olabilecek en büyük kendi projelerimizden biridir.
( Not: Bu Seben Gölü  ile ilgili, bir çok önemli araştırmalardan derlediğim ve  sonunda ortaya çıkan zenginlikler ile ilgili bir, iki yazı ile ayrıca karşınıza çıkmayı ümit ediyorum.)

Bu sene 2. sini kutlayacağımız festivalimizin 22. si, 222.sini mutlaka kutlayacağız. O nedenle bu günkü hamlelerin önemi, yıllar sonra daha iyi anlaşılacaktır. O nedenle gün, gelecek nesillerin de övünecekleri bu hamlelerin, bu gün ilk yapı taşlarından olabilmek bizler için bir tarihi fırsat ve kıymetli bir vatanseverlik hamlesi olacaktır.

 
Bu festivalle ilgili, gelecek yıllar için birkaç önerim var.

*****************************
 Bu programa Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın, muhalefet partilerin genel başkanlarının, sanatçıların ve ülke genelindeki STK kuruluşlarının, spor ve yazılı ve görsel medya dünyasının sahiplerinin de katılmasını arzu ederiz.
Öneririmize gelince,
Ayrıca Bolu Fotoğraf Sanatı Derneği  ( BOFSAD )gibi, ülkemizde çok yaygın olan fotoğraf gruplarıyla da iletişime geçerek  ( FOTOİZ gibi) grupları bu festivale davet edebilmeliyiz.
Fotoğrafın zamanımızın en güçlü iletişim aracı olduğu, günlük hayatımızın vazgeçilmezi durumundadır. Bunu hobi haline getiren ülke genelindeki kişileri bu festivale davet edebiliriz.
Dünyada çok yaygın olan ve ülkemizde de yaygınlaşan Dağcılık sporlarını yapanları da bu festivale davet etmemiz, bu festival süresi içinde de dağ tırmanışları yapmamız, Köroğlu’yla dağcılık sporunu ilişkilendirebilmemiz ülke ve dünya çapında ilgi ve izlenme uyandıracağını da bilmemiz açısından önemlidir. Üniversitemizde dağcılık sporu yapan, amatör ruhlu dağcılık ekibi de vardır.
Bu sene imkansız ama, bundan sonraki festivallere, gelecek yerli ve yabancı konuklarımızı mutlaka, hava yoluyla Bolu Hava Alanına inecek uçaklardan karşılayabilmeliyiz.
Karaçayırda olimpiyat spor köyünü de tamamlayabilirsek veya tesisleşmemizi tamamlayabildiğimiz kadarıyla festivalimizi bir yerde Bolu Köroğlu Festivali Mini Olimpiyat yarışmaları şeklinde yapmamamız için hiçbir neden yoktur.
Bolu Köroğlu Festivali jimnastik şampiyonası da düzenlenip gelenekselleştirebiliriz.
Her sene bu zamanlarda festivalin yapılması nedeniyle, Bolusporumuzunda içinde olacağı ve üç büyüklerin de davet edileceği “Bolu Köroğlu Festivali Dörtlü Futbol Turnuvası” düzenleyebiliriz. Bolu İlimizde kamp yapan çeşitli liglerdeki takımların katılmasını artırabilirsek, bu takımların katılımıyla da  “Bolu Köroğlu Festivali Futbol Turnuvası” adı altında ilimizde kamp yapan takımların da sayılarında ciddi artış olacağı aşikardır.
Karaçayırda amatörlerimizin katılacağı Bolu Köroğlu Mini Futbol Festivali de önerilebilir.   
****
Bolumuzdaki yerel basınımızın, bu cennet belde için her türlü fedakârlığı yapacak yürekleri olduğunu biliyoruz. O nedenle basınımızın birlik ve beraberliğinin de Bolumuzun geleceğine katkısı her türlü takdirin üzerindedir.
Ulusal Basının da temsilcilikleri Bolumuzda vardır. Organizasyondaki kalite ve estetik, bilgi birikimleri ve tecrübe, ilimize sahip çıkma içgüdümüz, ilimize olan görevlerimiz, Sayın İzzet Baysalımızın bizler için açtığı ufuklar, halkımızın arif olan gönülleri ve sevgi dolu yürekleriyle bu festivale sahip çıkarak gelecek nesillerimizi bile etkileyecek gelişmeleri hepimiz desteklemeliyiz. Bu festival siyaset üstü görülmeli,  gelecek nesillerimizindir diyebilenlerin, ilerici festivali olacaktır.
**************
Bolu Belediyesi’nin önderliğinde başlayan festivale Bolu Belediye Başkanı Sayın Alaaddin Yılmaz çok ehemmiyet veriyor. Geçen sene yapılan festival, başta Azerbeycan, Ukrayna kamu oyunda  yoğun ilgi gördü . Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşeyeva öncülüğünde Azerbaycan Dostluk Gecesi programı düzenlendi. Ülkemiz genelinde de çok konuşuldu.
Bu sene de daha kapsamlı bir festival oluşturulma planlamaları yapılmış. Bolu Valimiz Sayın Ahmet Zahteroğulları ve mahiyetindeki tüm kadrolarıyla festival için seferber olduğunu görmek, devlet-millet kaynaşmasının en güzel örneklerinden biri olması adına, Bolumuzun kazancı ve kıvancıdır.  
***
Bütün bunların yanında akademik çalışmalar da Üniversitemizin önderliğinde sürdürülecek.
5.Uluslararası Bolu Tarihi Kültürü ve Köroğlu Sempozyumu da bu festivale ayrı bir güzellik katacağı aşikârdır. Bu sempozyum günleri 26,27 ve 28 Eylül 2014 günlerinde Üniversitemiz bünyesinde gerçekleştirilecek.
Bu sempozyumun onursal başkaniığını Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Sayın Hayri Coşkun yaparken, yurt içinden ve dışından 16 Profosör Doktor, 7 Doçent Doktor, 9 yardımcı Doçent Doktor katılacak. Bu sempozyuma hazırladıkları bildirilerini sunacaklar.
***
Bu festivalde görev alan Kurullar Ve Koordinatörler Uygulayıcı Ve Koordinatör Kuruluşlarda da Şu iştirakçiler var.

 İştirakçi Kuruluşlar:
Festival Üst Kurulu (Prof.Dr. Mustafa İSEN Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri, Prof.Dr. Ahmet DAVUTOĞLU BaşbakanDışişleri Bakanı, Beşir ATALAY Başbakan Yardımcısı, Bekir BOZDAĞ Adalet Bakanı , Ömer ÇELİK  Kültür ve Turizm Bakanı,  Mevlüt ÇAVUŞOĞLU Avrupa Birliği Bakanı, Prof.Dr.Nabi AVCI Milli Eğitim Bakanı,  Metin YILMAZ Gençlik Hizmetleri ve Spor Bakan Yardımcısı, Fatih METİN Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı, Orhan ERDEM MEB Bakan Yardımcısı, Ahmet ZAHTEROĞULLARI  Bolu Valisi, Alaaddin YILMAZ Bolu Belediye Başkanı, Prof.Dr. Durmuş GÜNAY YÖK Üyesi, Prof.Dr. Hayri COŞKUN AİBÜ Rektörü Prof.Dr. Sami GÜÇLÜ GTHB Eski Bakanı, Türker ATEŞ Bolu TSO Başkanı
*********
Festival Yürütme Kurulu, Festival Stk Kurulu (Sorumlu Yürütme Kurulu Üyesi İbrahim Çavuşoğlu (İl Milli Eğitim Müdürü),  Festival Kadın Kolları (Sorumlu Yürütme Kurulu Üyesi Güler Mert Bolu Belediyesi Kültür Ve Sosyal İşler Müdürü), Festival Gençlik Kolları, (Sorumlu Yürütme Kurulu Üyesi Taha Furkan Sönmezel Gençlik Kolları Sorumlusu), İletişim-Ulaşım-Konaklama Kurulu (Sorumlu Yürütme Kurulu Üyesi Emine Davarcıoğlu Bolu Belediyesi Başkan Yardımcısı), Festival Mali Kurulu (Sorumlu yürütme kurulu üyesi dr. Hüseyin İka Bolu Belediye Başkan Yrd.), Festival Sekreteryası (Sorumlu Yürütme Kurulu Üyesi İsmail Şentürk Bolu Belediyesi Kültür Ve Sosyal İşler Md.Yrd.)

***

Bütün bu planlamalar sonunda gerçekleştirdiğimiz etkinlikler sonrasında yerli ve yabancı konuklar, herkes Köroğlu’ndan bahsedecek.

Mertliğin, yiğitliğin sembolü adını alan ve bu yönde ün yapan Köroğlu ismine herkes sahip çıkmalıdır. Çünkü Bolulular merttir, yiğittir. Genlerinde ve örf adet ananelerinde bu sır gizlidir.

Bolu artık bir marka şehir olmak zorunda. Bunu günümüz ve gelecek kuşaklarımız için mutlaka kabul etmemiz ve ettirmemiz gereklidir. Bu büyük toplulukların kendilerine sağladıkları haklı ve arzu ettikleri bir şanstır.
Bolu bir markadır. Markası mertliği ve yiğitliği anlatan Köroğlu’dur.
Bu markada turizm ve sanayi saklıdır.  

 

Gelecek kuşaklarımız şanslıdır.

Bolu Ekspres Gazetesi Haber Müdürü Sayın Mehmet Korkusuz Beyefendinin breysel ve  gazetenin diğer birimleriyle organize olarak bu yönde  ciddi çalışmaları var.  Çalışmalar yeri geldikçe sizlere sunulacak. Sosyal sorumluluklarımız gereği kamuya karşı sorumluluk bilinciyle çalışılacaktır.
Gün memleketimizin ülke sathında hak ettiği yeri almasını sağlamak olmalıdır. Bu onurlu mücadelemiz yıllar sonra biz görmesek de, nesillerimiz tarafından daha iyi anlaşılacak ve anılacaktır. 
Köroğlu’nun ismini taşıyan, Marka Şehir Bolu ve Uluslararası Köroğlu Festivali hepimize hayırlı olsun.
Kazanan Bolu, Bolulular olsun!
Köroğlundan insanlığa, medeniyete, dünyaya selam olsun.
Köroğlunun torunlarından dostlara  selam olsun.
Kazanan insanlık olsun.


YORUMLAR  (Toplam 2 yorum)

  • metin mert  (31.08.2014 00:33:44)

    Hocam sağolun. bolu dünya markası olma yolunda ilerliyor. yazınıza teşekkürler. bolulular artık köroğluna sahip çıkmalıyız

  • timur eraslan  (30.08.2014 03:44:18)

    marka şehir böyle mi oluyor.yeni adliye binası olmayan ender şehir,sanayi sitesini şehir merkezinden taşıyamayan,sanayi esnafları mağdur olan,yolları köstebek tarlası olan,hurdacıları şehir merkezinde olan,doğalgaz a tam anlamıyla kavuşamayan vb.örnekleri saymakla bitmeyen tam bir şehirleşme gerçekleştiremeyen bir şehir nasıl marka şehir oluyor anlamadım.

  • Yorum yazın!
     1250 karakter yazabilirsiniz

    Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: