
Batı Karadeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Metin Serin, likenlerin ihtiyaç duydukları besinleri ve suyu atmosferdeki nem ve havadan temin ettiklerini belirterek, bu nedenle bulundukları ortamın aynası gibi olduklarını söyledi.
Serin, "indikatör" (gösterge) olarak kullanılan likenlerin orman ekosisteminin önemli parçasını oluşturduğunu, bu konudaki araştırmaların çoğaldığını anlattı.
"Likenler mantar ile algin mükemmel biçimde ortak yaşamıdır" diyen Serin, "Bazı bilim adamlarına göre dünyada likenler 20 bin türe ulaşmıştır. Karasal ekosistemlerin tahmini yüzde 8-10'unda likenler yoğun olarak bulunuyor. Likenler, ihtiyaç duydukları besini ve suyu atmosferdeki nem ve havadan temin eder, bulundukları ortamın aynası gibidirler" şeklinde konuştu.
Araştırmaların bazı liken türlerinin hava kirliliğine karşı çok hassas, bazılarının ise dayanıklı olduğunu ortaya koyduğuna dikkati çeken Serin, "Stabil ekosistemde atmosferde kirlilik yoksa hassas ve dayanıklı liken türleri ormanları kaplamakta ve tür sayısı çok fazla olmaktadır. Hava kirliliğinin ekosisteme baskı yaptığı alanlardaysa hassas likenler ortadan kaybolmakta, dayanıklı türler kalmakta ve tür çeşitliliği azalmaktadır" değerlendirmesinde bulundu.
Serin, Bolu'nun Aladağlar bölgesindeki liken çeşitliliğini ortaya koymak, sonuçları hem biyolojik çeşitlilik hem de ekosistemin sağlığını izleme alanında değerlendirmek amacıyla Kökez İşletme Şefliği bünyesinde araştırma başlatıldığını ifade etti.
Çalışmaların 2014-2017 yıllarını kapsayacağını vurgulayan Serin, sözlerini şöyle tamamladı: "Amacımız, çalışmalarda kullanılabilecek kısa ve uzun vadeli liken bilgisi, uygulamacılara ekosistem planlama açısından yön verebilecek, hava kirliliği izleme çalışmalarında kullanılabilecek, göknar ekosistemlerinin izlenmesi projesi kapsamında oluşturulan sahalardan üretilen verilere entegre edilebilecek datalar üretmektir.
Aladağ'daki göknar ormanlarında 432 ağaç üzerinden liken örnekleme çalışması yapılacak, toplanan liken örnekleri mikroskobik özelliklerine göre spot test teknikleriyle incelenecek."






























Fuat Bayramoğlu
LİDERİ YENMEK, GALİBİYETLERİN EN GÜZELİ
Fatma Marmara
CUMHURİYETİMİZİN 100. YILI KUTLU OLSUN
Mehmet İşgörücü
YÜZÜNCÜ YILDA BOLU’DA TİYATRO
Ayşe KUDU
BİLİNÇALTIMIZIN TRAFİK HALİ
Duygu Güler
HOŞGELDİN ATAM
Hikmet Baydar
DÖVİZDE SON DURUM..
Tahir Semih Özçelik
VİZYON VE İNOVASYON
Rahmi Tamer Özçelik
PİŞMANLIK
Genc-i Nihan
GLOBALLEŞEN DÜNYADA NORMALLEŞEN TERİM ‘FAİZ’
Ekrem Çetinkaya
YATA YATA
Fevzi Saçlı
ÇÖPE ATILMA KORKUSU SARDI BENİ
Kemal Bilsel Sarısözen
MAKULU GÖREMEYEN DÜŞÜNCENİN,NE ÖNÜNDEN, NE DE ARKASINDAN GİDİLİR
Mehmet Korkusuz
KORKUSUZ YORUM
Fatma Kubilay
TÜRKMENLER’İ YALNIZ BIRAKMAYALIM….
M. Cengiz Poyraz
MİRAP MI, SAHNE Mİ? CÜBBE Mİ, KOSTÜM MÜ ?
Ebru Eyvazoğlu
AK PARTİ, CEMAAT VE BİZ
Dr.Ahsen SAÇLI
ENERJİDE TOPLUMSAL MALİYET
Murat Çelik
Bolu’nun şovmen vekilleri!