• resmi ilanlar

Yayla evi yıkımları sürecek mi?

16/06/2014 00:00

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İsmail Taş, Bolu Express Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, “Yayla evi yıkımları sürecek mi?” sorusunun yanıtını verdi. Taş, yaylalarda halen devam eden inceleme ve tespit çalışmaları sonrası, hak sahiplerine imar izni ve geçici ruhsat verileceğini ilk kez açıkladı. Açıklamalarında ayrıca, “Yaylalarda gerçek hak sahiplerinin binaları değil, villalar ve köşkler yıkıldı” diyen Taş, yayla evleri konusunda bürokrasinin yeni dönemde atacağı tüm adımları ayrıntılarıyla anlattı.

 

Haber: Mehmet KORKUSUZ

Bolu Valisi Ahmet Zahteroğulları’nın Mayıs ayı ilk haftasında verdiği talimatla kentteki yaylalarda yayla evi yıkımları gerçekleşti. Verilen radikal karar sonrası, 6 yayladaki 10 ruhsatsız bina yıkım ekiplerince yerle bir edildi. Yaylalarda endişeli bekleyişe neden olan yıkımlar yaklaşık 1 aydır durdu. Ancak yaylada evleri bulunanların akıllarındaki soru işaretler giderilemedi.

Şimdilik durdurulan yayla evi yıkımları devam edecek mi? Yayla evleri konusunda bürokrasi ne gibi yaptırımlar oluşturacak? Mevcut yayla evlerinin akıbeti ne olacak? Gelecekte yaylalarda yeniden bina yapımı mümkün olacak mı? Yaylalarda bu gündeme ilişkin gerçekleştirilen son çalışmalar neler? İşte tüm bu soruların yanıtlarını Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İsmail Taş Bolu Express Gazetesi’ne açıkladı, yayla evleri konusunda kurum bünyesinde sürdürülen çalışmaların ayrıntıları hakkında bilgiler verdi.

Yaylaların hayvancılık üretimi için oluşturulan bölgeler olduğunu belirten Taş, Bolu’da yayla kültürü oldukça geliştiğini ve yaylalarda yapılan evlerden pek çoğunun ihtiyaca binaen oluşturulmuş binalar olduğunu söyledi.

Yayla evleri konusunda yakın geçmişe kadar mevzuattan kaynaklanan yasal boşlukların bulunduğuna dikkat çeken Taş, yayla evi sahiplerinin bugüne dek yaşadıkları mağduriyetlerin sorumluluğunu da bu yasal boşluğa bağladı.

“YAYLALARDA HAK SAHİPLERİNİN BİNALARI DEĞİL, VİLLALAR VE KÖŞKLER YIKILDI”

Taş, bu konuya ilişkin açıklamasında, “Valimiz bu konuda ciddi bir atılım yaparak, ‘Bu boşluğu nasıl doldurabiliriz?’ diye, girişimde bulundu. Geçen yıl çıkan 3194 sayılı kanunun ek dördüncü maddesi kapsamında, sayın valimiz bir yönerge çıkarttı. Yönergeye atıfta bulundu. Kanun vardı ama yönetmeliği çıkmamıştı. Sayın valimiz bu konuyu öngörerek, bu yönergeyi valilik olarak çıkardı. Yasaya uymayan uygunsuz, ruhsatsız, belgesiz olan, tarımla ilgisi olmayan villa diyebileceğimiz, hatta köşk diyebileceğimiz, tarım hayvancılıkla ilgisi bulunmayan binalar yıkıldı. Asıl maksatta buydu. Yaylalardaki gereksiz ve kaçak, villa tarzı yaylacılıkla alakasız binaların yıkılması amaç idi. Bununla ilgili yasal mevzuatta çıktı” diye konuştu.

 

YAYLALARDA YENİ BİNA YAPILABİLECEK Mİ?

Taş, “Gelecekte yaylalarda yeniden bina yapımı mümkün olacak mı?” sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Bundan sonra yaylalarda hayvancılığa yönelik olmayan evlerin yapımına müsaade edilmeyecek. Yasal olarak artık çiftçilerimiz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’ne gelip, ‘Yaylamda şu sayıda hayvanımı yetiştirmek istiyorum’ diyerek, müracaatta bulunacak. Bunun üzerine komisyonumuz bir araya gelip, başvuru inceleyecekler ve değerlendirecekler. Olumlu karar çıktığı takdirde yetiştiricilerimize, imar ve geçici ruhsat belgesi de verebileceğiz.”

 

YIKIMLAR DEVAM EDECEK Mİ?

İl genelinde 20 kişilik kurum personelinin yaylalarda incelemelerde ve tespitlerde bulunduklarını dile getiren Taş, “Yıkımlar devam edecek mi?” sorusu karşısında şu ifadeleri kullandı: “Önceliğimiz yıkmak asla değil. Bizim incelemelerimizin amacı mağduriyetin yaşanmaması yönündedir. Yaylalarda ne kadar vatandaşımız var, ne kadar yetiştirici var, bunları tespit etmeye çalışıyoruz. İlçelerde de kaymakamlıklar bünyesinde komisyonlar kuruldu. Şu anki incelemeler için kesin sayı vermek mümkün değil. Çalışmalarımız devam ediyor. Şu an sadece yarı inşaatı yapılmış ve inşaatı devam eden yapılar için durdurma kararı veriyoruz.”

 

YAYLALARDA HAK SAHİPLERİNE İMAR İZNİ VE GEÇİCİ RUHSAT VERİLECEK

Yaylada evi bulunan vatandaşlara müjdeli bir açıklamada bulunan Taş, geçmişte yapılmış yayla evlerinin ruhsatlandırılacağını söyledi. “Önümüzdeki dönemde yayla evleri izinli ve ruhsatlı hale geldiği zaman çiftçilerimiz, yetiştiricilerimiz daha rahat olacak” diyen Taş, şöyle konuştu: “Tespit çalışmalarımızın ardından hak sahiplerine imar izni ve geçici ruhsatlandırma belgesi verilebilecek.

İnşaat mühendisleri, harita mühendisleri ve ziraat mühendisleri halen yaylalarda inceleme yapıyorlar. İnceleme çalışmalarında, İl Özel İdaresi’nden, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden, Kadastro’dan, Mal Müdürlüğü’nden ayrıca destek alınıyor. Şu ana kadar yıkılması kararlaştırılan yeni bina kararı yok.”

 

YAYLA EVİ YIKIMLARI ARTAN KONUTLAŞMA KARŞISINDA VERİLEN BİR GÖZDAĞI MIYDI?

Taş, “Yıkılması kararlaştırılan yeni bina kararı yok” şeklindeki açıklamaları üzerine kendisine yöneltilen, “Yıkımlar yaylalarda konutlaşma artışı karşısında verilen bir gözdağı mıydı?” sorusunu ise şöyle yanıtladı: “Ekiplerimiz yıkmak için odaklanmış değil. Geçtiğimiz günlerde bazı basın kuruluşlarında, 260 yayla evinin yıkılacağı iddiaları gündeme geldi. Bu tamamen yanlış bir bilgi. Bu rakam mercek altına alınan, üzerinde inceleme yapılması planlanan yapı sayısını oluşturmaktadır.”

“BOLU’DAKİ YAPTIRIMLAR TÜM ÜLKEDE UYGULANACAK”

Yayla evi konusundaki yaptırım uygulanan ilk kentin Bolu olduğunu vurgulayan Taş, bu uygulamada da Bolu’nun pilot il durumunda olduğunu söyledi. yayla evleri konusunda Bolu’daki yaptırımların yakın gelecekte tüm ülkedeki yaylalara örnek teşkil edeceğini belirten Taş, açıklamalarını şöyle noktaladı: “İsteyen istediği yere, istediği şekilde ev yapamayacak. Hayvan yetiştiricileri, belirlenen bölgelere devlete bina yapabilme başvurusunda bulunacak ve başvuruyu da önerilen yapı taahhüdü doğrultusunda yapabilecek. Yayla evleri konusunda şu anki çalışmalardan, yaylacılık faaliyetini gerçek anlamda gerçekleştirenler memnun. Yayla evleri konusunda Bolu’daki çalışmalar yarın öbür gün tüm ülkede gerçekleşecek. Bolu bu çalışmaya ilk başlayan kent konumunda.” 

YORUMLAR  (Toplam 2 yorum)

  • Vatandaş  (17.06.2014 11:03:17)

    Müdür Beyi ve Targel personelini yayla evleri sorununun tüm ülkeye örnek teşkil edecek titizlikte bir çalışma ile bu kadar kısa bir sürede çözmelerinden dolayı tebrik ediyorum. Özellikle yağmur çamur demeden yaylalardaki tüm yapıların tespitinde ve raporlanmasında görev alan ekiplere yayla halkı olarak çok teşekkür ederiz.

  • d davut  (16.06.2014 22:47:54)

    Güzel de bir de "ESTETİK" konusu var. Tabiatın en güzel yerlerine ÇİRKİN ÇİRKİN binalar yapılıyor. Çözüm; 2-3 çeşit Boluya uygun "TİP PROJE" geliştirip yaylacılara bunları mecbur kılmak.!

  • Yorum yazın!
     1250 karakter yazabilirsiniz

    Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: