• resmi ilanlar

Abant’a birde bu pencereden bakmaya ne dersiniz?

11/06/2014 14:00

Mudurnulular Derneği, 2006’dan bu yana bülten niteliğinde yayınladığı eserlerin bir yenisine daha imza atmayı başardı. Doğa harikası Abant’ın konu olduğu çalışmada, Abant’la ilgili gezi, gözlem, inceleme, anı yazılarına ve röportajlara, çok sayıda eski ve yeni Abant konulu fotoğrafa yer verildi. Her bir sayfası ayrı bir emeğin ürünü olan eserin öne çıkan ayrıntıları ve eser hakkındaki görüşler Bolu Express’te!

Haber: Mehmet KORKUSUZ

Mudurnulular Derneği, 2006’dan bu yana bülten niteliğinde yayınladığı eserlerden bir yenisine daha imza atmayı başardı. Mudurnulular Derneği, Mayıs 2014 tarihli 7’nci sayısını Abant konulu çalışmalara ayırdı. Abant isimli eserde, Abant Tabiat Parkı’nı tanıtan popüler bilim yazılarına, Abant’la ilgili gezi, gözlem, inceleme, anı yazılarına ve röportajlara, çok sayıda eski ve yeni Abant konulu fotoğrafa yer verildi.

Mudurnulular Derneği Başkanı Celalettin Çelebi önerliğindeki dernek yönetim kurulu üyeleri, Mudurnulular Derneği Bülteni Abant’ın tanıtımını sağlamak üzere, düzenlenen kahvaltılı basın toplantısında gazetecilerle bir araya geldi.

Toplantıya siyasi, bürokrasi ve sivil toplum örgütleri temsilcisi isimlerden katılımda oldukça yoğundu. İzzet Baysal Caddesi üzerinde bulunan bir restaurantta dün saat 10.00’da düzenlenen tanıtım toplantısına, Vali Yardımcısı Ayhan Kartlı, Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Ağcan, Mudurnu Kaymakamı Kerem Süleyman Yüksel, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Türker Ateş, Ticaret ve Sanayi Odası eski Başkanı ve Boluspor Kulübü eski Başkanı işadamı Emin Semercioğlu, Merkez Mahalle Muhtarlar Derneği Başkanı Mehmet Özbey, Muhtarlar Derneği Başkanı Fikret Özen katıldı.

 

“ABANT TABİAT PARKI’NIN İNSANOĞLU İÇİN ÖNEMİNİ ANLATMAYA ÇALIŞTIK”

Tanıtım toplantısında konuşan Mudurnulular Derneği Başkanı Celalettin Çelebi, Mudurnulular Derneği Bülteni’nin son sayısında Abant’ın konu ediniş gerekçeleri hakkında şunları söyledi: “Abant Dergisi çalışmamızla; Mudurnu’muzun, Bolu’muzun, insanlığın bu çok kıymetli ortak doğal miras varlığının, daha iyi tanınması ve korunması doğrultusunda, bilgilenmenin önemine işaret etmeye çalıştık. 

Bu güne değin, Abant Gölü Tabiat Parkı’nın doğal değerlerini tanıtan, bu ekolojik zenginliğin insan yaşamı için önemini ele alan, -yeterli sayıda- yayın yapılmadığını görüyoruz.  Abant Tabiat Parkı sınırları içinde yaşayan bitki ve hayvan çeşitliliğinin, bu alanda bulunan endemik canlı sayısının, birçok Avrupa ülkesinin barındırdığı bitki ve hayvan çeşitliliği ve endemik canlılar sayısı toplamından daha fazla olduğunu bilmek bile Abant Tabiat Parkı’nın insanoğlu için önemini anlatmaya yeterlidir diye düşünüyoruz… Abant Dergisi çalışmamızı, bu düşüncelerle hazırladık.

 

ABANT’IN 80 YIL ÖNCEKİ HALİNİ TARİHE TANIKLIK EDEN FOTOĞRAFLARLA GÖREBİLİRSİNİZ!

Çelebi, bültenin içeriği hakkında ise şu açıklamalarda bulundu: “Dergimizde; Abant Gölü Tabiat Parkı içinde yaşayan; bitki türleri, endemik canlılar, kuşlar, memeli hayvanlarla ilgili olarak yapılmış, bilimsel tespitlerle ortaya çıkan listelere yer verdik. Ayrıca göl ekosistemi içinde yaşayan sucul bitkiler, balıklar, fitoplanktonlar hakkında yapılmış bilimsel çalışmaların sayısal sonuçlarını ele aldık. Abant Gölü kıyılarında, pek farkında olmadığımız bir başka doğal zenginliğimizi, Abant turbalıklarını tanıtmaya çalıştık.

Popüler bilim yazılarının devamında, ülkemizin tanınmış aydınlarının ve yazarlarının,1930’lu yıllardan bu güne, Abant hakkında yazdıkları gezi, gözlem, inceleme, anı yazılarına yer verdik. Yakın dönemlere ilişkin değerlendirme ve gözlem yazıları ile birlikte Abant Tabiat Parkı’nda yaşayan kara ve su canlılarının fotoğraflarına yer verdik. Derneğimizin, sınırlı maddi imkânları ile basıma hazırladığı bülten çalışması içinde, Abant ve yakın çevresinin 1930’lu 1940’lı yıllarına ait, çok sayıda fotoğraf da yer almaktadır.”

Çelebi bültenin içeriği hakkındaki açıklamalarının devamında, bültene katkı sağlayan isimleri sıraladı: “Mudurnulular Derneği Bülteni-Abant konulu çalışmamızın, popüler bilim yazıları bölümünde; Prof. Dr. Curt Koswigg, Prof. Dr. Burhan Aytuğ, Prof. Okan Külköylüoğlu, Prof. Dr. P. Naili Boratav, Prof. Dr.Z. Velidi Togan, Prof. Dr. Hıfzı VeldetVelidedeoğlu,Yrd. Doç.Dr. Nursel İkinci, Or.Yük. Müh. Suat Tosun, Fethi Akşiray, Muhittin Fehmi Özgen, Laborant Ali Kılıç gibi bilim insanlarımızın yazıları yer almaktadır.

Abant konulu gezi, gözlem yazıları bölümünde; Bolu Milletvekili Zuhuri Danışman, Muğla Milletvekili Burhan Belge, Bolu Belediye Başkanı Reşat Aker, Gazeteci Vahap Tuncer, Bolu Halkevi Başkanı Tevfik Tunçok’un, 1930-1940’lı yıllarda yayınlanan yazıları yer almaktadır.  Dergimizin son bölümünde, yakın dönemlere ait Abant anı, gözlem yazıları ve röportajlara yer verilmiştir. Osmanlı Devlet Arşivleri’nden alınmış ve 1888 yılında elle hazırlanmış bir Abant haritası, 1958 yılında Abant’ın Bolu İl Özel İdaresi’ne devrine ait Başbakanlık Cumhuriyet Arşivleri’nden alınan belgeler ve Abant Tabiat Parkı sınırları içinde yaylası bulunan köylülerle yapılan röportajlar, dergimizin son bölümünde yer alan çalışmaları oluşturmaktadır.”

Çelebi açıklamalarını şöyle noktaladı: “Mudurnulular Derneği Bülteni-Abant konulu çalışmamızın, bir doğal miras varlığımız olarak gelecek kuşaklara; kirletmeden, yok etmeden ulaştırmakla yükümlü olduğumuz Abant konusundaki duyarlıkların gelişmesine ve bu yöndeki çalışmaların özendirilmesine hizmet edeceğini düşünüyoruz. Dergimizin hazırlanmasında emeği geçen herkese, çalışmalarını bizimle paylaşan değerli yazı sahiplerine çok teşekkür eder, dergimizde yazılarına yer verdiğimiz ve aramızdan ayrılmış bulunan değerli bilim insanı ve aydınlarımızı saygıyla anar, şükran ve minnet duygularımı sunarım.”

 

“MÜTEVAZİ; ANCAK BİR O KADAR DOLU BİR ÇALIŞMA OLMUŞ”

Çelebi’nin ardından Mudurnu Kaymakamı Yüksel açıklamalarda bulundu. Mudurnulular Derneği’ne övgüler yağdıran Yüksel, “Bolu’da yaşayan Mudurnulu nüfus, Mudurnu’da yaşayanlarda bir hayli fazla. Bu nedenle Bolu’daki Mudurnulular Derneği bizim elimiz, kolumuz, gözümüz. Derneğimiz hemşerilerimizin her türlü sorun ve sıkıntılarının giderilmesinde aktif bir şekilde rol alıyorlar. Bunun yanı sıra derneğimiz ilçedeki tüm etkinliklerde de başarıyla yer almayı sürdürüyor” dedi.

Kaymakam Yüksel, bülten hakkındaki görüşlerini ise şöyle açıkladı: “Mudurnulular Derneği Bülteni 2006 yılından bu yana yayında. 7’inci sayıyla karşınızdayız. Derneğimiz bu sayıda Abant’a yer ayırdı. Mütevazi görünen; ancak bir o kadarda dolu görünen bir dergi. Bana bu toplantıdan bir hafta önce dergiyi ulaştırma nezaketin bulundular. İnceleme fırsatı buldum. Abant, Mudurnuluların adeta mesire yeri. Biz öyle görüyoruz. Abant’ta bayramlarımız düzenleniyor. Dernekteki arkadaşlarımız Mudurnu ile Abant arasında birliktelik sağlamak üzere bu çalışmayı yaptılar. Dergiyi hazırladıkları için Mudurnulular Derneğimize ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.”

 

“MUDURNU’NUN ÖRNEK TOPLUM YAŞAMINA İMZA ATAN BİR YAPISI VAR”

Tanıtım toplantısında konuşan son isim ise, Vali Yardımcısı Ayhan Kartlı oldu. Toplantıya katılamayan Vali Ahmet Zahteroğulları’nın bülten çalışmasından ötürü Mudurnulular Derneği’ne tebrik ve teşekkür mesajını aktaran Kartlı, Mudurnu, Mudurnulular Derneği ve Abant hakkındaki görüşlerini açıkladı. Kartlı, Mudurnu ve Mudurnulular Derneği için, “Mudurnu tarihi ve kültürel açıdan köklü bir bölgemiz. Halkı da bu mirasa yakışır, sivil toplum yöneticileriyle birlikteliğini sağlamış, hakikaten güzel çalışmalara ve örnek toplum yaşamına imza atan bir yapısı var. Bu güzel yapıyı görüyoruz ki güzel bir yöneticiyle de süslemiş durumundasınız. Birlik ve beraberlik oldukça güzel” ifadelerine yer verdi.

Doğa harikası Abant’ın konu olduğu bülten hakkındaki değerlendirmelerinde Kartlı, “Derneğin çalışması olan Abant Bülteni’ni inceledim. Abant, hiç kuşkusuz Bolu’muzun birçok değerinden önde gelmekte. Özellikle tabi yapısı sadece ülkemizde değil, dünyada bilinen ismiyle de Bolu’muz için önemli bir marka. Biz bu markanın sürdürülebilirliğini sağlamak zorundayız. Bu konuda da herkese görev düşüyor. Aklı yeten, bilgisi, görgüsü ve kalemi olan herkese bu konuda görevler düşüyor. Abant değeri daha da arttırılacak, geliştirilecektir, diye düşünüyorum.

 

“MUDURNULULAR DERNEĞİ’NİN ÇALIŞMASI GÜNLÜK DEĞİL, ARŞİVLİK BİR ÇALIŞMA OLMUŞ”

Abant aynı zamanda endemik bitkilerin yoğun olduğu bir bölge. Avrupa’da yaklaşık 12 bin bitki türünün olduğu, bunun da 2 bin civarının endemik bitki olduğu söyleniyor. Oysa bizim ülkemizde 13 bin 300 bitki türü var. Ve bunun 3 bin 500’e yakını endemik. Ülke olarak böyle bir zenginliğe sahibiz. Son zamanlarda maalesef bu endemik bitki türleri bir şekilde yurtdışına çıkartılması da söz konusu. İnsanlarımızı bu konuda duyarlı olmaya davet ediyorum. Özellikle turistik amaçlarla gelen insanlarımızın bölgemizdeki endemik türleri taşımamaları için vatandaşlarımız duyarlı olmalı. Bu konuda tespitler varsa, bunu ilgili makamlara iletmeyi görev saymalı. Tabiat harikası Abant’ın güzelliklerini saymakla bitmez. Ama bu güzelliklerin varlığı sadece orada oluşuyla yetmez. Bu güzellikleri tanıtmakta çok önemli. Bu anlamda derneğimizin bu çalışması, altını çizerek söylemek istiyorum, arşivlik bir çalışma olmuş. Ben emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Bu derginin her bir sayfası ayrı bir emeğin ürünü. Harika bir çalışma olmuş” diye konuştu.

 

Konuşmalar sonrası kahvaltı bölümüne geçildi. Davetliler, Mudurnulular Derneği tarafından kendilerine de hediye edilen Abant isimli bülteni inceleme fırsatı buldu. Basın mensupları bültene dair dernek yöneticilerine sorular yöneltti.

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: