• resmi ilanlar

Doğal Doğum in, sezaryen out

06/06/2014 13:00

Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin (AİBÜ) hazırladığı proje kapsamında sağlık personeline doğal doğumun önemi anlatıldı. Sezaryendeki artışa dikkat çekilen eğitimde kadınların yaklaşık yüzde 90’ının sağlıklı bir gebelik süreci sonucunda doğal doğum yapabilecekleri vurgulandı.

AİBÜ Bolu Sağlık Yüksekokulu Doğum, Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği AD Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nevin Çıtak Bilgin’in Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) tarafından desteklenen ‘Sağlık Personeli Sağlıklı Anne ve Bebekler İçin Çalışıyor’ adlı projesi kapsamında sağlık personeline doğal doğum konusunda eğitim verildi. 2-5 Haziran tarihleri arasında İstanbul Doğum Akademisi tarafından Bolu İli Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterlik binasında verilen eğitime Bolu’nun yanı sıra Yalova ve İzmit gibi çevre illerden gelen ve doğum-kadın sağlığı alanlarında hizmet veren hekim, hemşire ve ebeler katıldı.

‘Yüzde 21 Olan Sezaryen Oranı Yüzde 45’e Yükseldi.’

Yrd. Doç. Dr. Bilgin, proje ve verilen eğitim çerçevesinde yaptığı açıklamada, Dünya’da ve ülkemizde son yıllarda sezaryen oranlarındaki artışa dikkat çekerek, Sağlık Bakanlığı’nın 2010 yılı istatistiklerine göre 2003’te yüzde 21 olan sezaryen oranının 2010’da yüzde 45’e yükseldiğini söyledi. İlimizdeki devlet hastanelerinde kadınların ilk doğumlarının yüzde 25’inin sezaryenle gerçekleştirildiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Bilgin, tüm bu oranların Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen yüzde 15 oranından daha yüksek olduğunu sözlerine ekledi.

Kadınların yaklaşık yüzde 90’ının sağlıklı bir gebelik süreci sonucunda doğal doğum yapabileceklerini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Bilgin, “Doğal doğum, kadının kendi iç güdülerinin rehberliğinde kendi doğumuna aktif olarak katıldığı ve müdahalenin olmadığı doğumdur. Sağlık Bakanlığı mevcut politikalarında, anne ve bebek için son derece sağlıklı olan, annenin doğum sonrası daha hızlı iyileştiği, bebeğinin bakımında aktif rol alabildiği, hastane maliyetlerinin daha düşük olduğu doğal doğumun yaygınlaştırılması gerektiğini vurgulamaktadır. Bu süreçte de en önemli görev sağlık çalışanlarına aittir.” diyerek verilen eğitimin bu nedenle son derece önemli olduğunun altını çizdi.

‘Eğitimle Geniş Bir Kitleye Doğal Doğum Bilinci Kazandırılacaktır.’

Yrd. Doç. Dr. Bilgin, açıklamasını “Doğum ve kadın sağlığı alanında çalışan sağlık personelinin büyük bir kısmının proje kapsamında eğitim almasıyla sağlık çalışanlarının gebelere yönelik hizmet sunumlarının niteliğinin, hizmetten yararlananların memnuniyetlerinin artmasına, gerek Kamu Hastaneler Birliği gerek Halk Sağlığı Kurumu bünyesinde açılmış olan gebe okullarında yeni programların geliştirilmesine de katkı sağlanacaktır. Eğitim sonunda edinilen bilgi ve beceriler tüm gebe ve ailelerine aktarılarak geniş bir kitleye doğal doğum bilinci kazandırılacaktır.” diyerek tamamladı.

Proje Hakkında  

 

MARKA Teknik Destek Programı kapsamında yer alan ‘Sağlık Personeli Sağlıklı Anne ve Bebekler İçin Çalışıyor’ projesinin diğer ortaklarını Bolu İli Kamu Hastaneler Birliği ve Bolu Halk Sağlığı Müdürlüğü oluşturuyor.  

YORUMLAR  (Toplam 1 yorum)

  • zekeriya bilgi  (08.06.2014 18:40:43)

    Gebeliklerin yaklaşık yüzde doksanbeşi normal,sağlıklı bir süreçte sonlanır;biz sağlıkçılar yüzde doksanbeşle değil yüzde beşle uğraşmalıyız;böyle abuk subuk gebe okulu,normal doğurun diye lüzumsuz uygulamalara hiç gerek yoktur.Gölge etmeyin,lüzumsuz kontrol,tedavi,eğitim şaçmalıklarını bırakın yeter

  • Yorum yazın!
     1250 karakter yazabilirsiniz

    Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: