• resmi ilanlar

Şimdi ne olacak ?

16/04/2014 00:00

Türkiye’de ilk defa tarım sektörünün yerel paydaşları bakanlık yetkilileri ile bir araya gelip ortak bir vizyon oluşturdu. Bolu’da tarımsal üretimden geçinen binlerce vatandaşı ve dolaylı olarak il ekonomisini yakından ilgilendiren Bolu İli Tarım Sektörü Ortak Akıl Toplantısı’nın ne anlama geldiğini konunun uzmanına sorduk. Bolu Ziraat Odası Başkanı İsmail Yamantürk konu ile ilgili sorularımızı yanıtladı. Dün ilk bölümünü yayınladığımız röportajın ikinci bölümünde ise Yamantürk; Tavukçuluk sektörü ile ilgili alınan kararlar neler? Hangi ürünlere yönelim sağlanacak? Hangi ilçelerde toplulaştırma çalışmaları yapılacak? Hangi ilçelerde Hangi ürünler teşvik edilecek? Kimlere faizsiz kredi verilecek? Sorularını yanıtladı.

Türkiye’de ilk defa tarım sektörünün yerel paydaşları bakanlık yetkilileri ile bir araya gelip ortak bir vizyon oluşturdu. Bolu’da tarımsal üretimden geçinen binlerce vatandaşı ve dolaylı olarak il ekonomisini yakından ilgilendiren Bolu İli Tarım Sektörü Ortak Akıl Toplantısı’nın ne anlama geldiğini konunun uzmanına sorduk. Yamantürk; Hangi ürünlere yönelim sağlanacak? Hangi ilçelerde toplulaştırma çalışmaları yapılacak?  Hangi ilçelerde hangi ürünler teşvik edilecek? Kimlere faizsiz kredi verilecek? sorularını yanıtladı. Yamantürk ile yaptığımız röportajın ikinci bölümünün ayrıntıları şöyle:

Toplantıda Dikkat Çeken Husus Ne Oldu?

Bundan önceki dönemlerde Tarım Bakanlığının bu programları yapar daha sonra bize deklere ederdi. İlk defa valimizin talepleri ile bakanlıktan 17 Bakanlık Müdür, genel müdür yardımcılarıyla beraber Bolu’da tarım ile uğraşan bütün taraflar bir araya geldi. Bütün birlikler. Ticaret Odası,  Ziraat Odası,  Damızlık Birliği, Ormancılık Birliği, Kooperatifçiler ve tavukçuluk sektörünün temsilcileri bu toplantıda idi. Bütün kesimler vardı. Sorunlarla beraber çözümlerin ne olacağı konuşuldu. Tarım Bakanlığının projelerinden yeteri kadar yararlanamadığımızı gördük. Bu konuda da yetkililer bizleri aydınlattı.

Hangi İlçelerde Toplulaştırma Çalışmaları Yapılacak ve Neler Değişecek ?

İlk hareket olarak bakanlık;  Gerede ve Dörtdivan’da 34 bin hektarda toplulaştırmaya başlayacak.  Tarımsal kooperatiflere 0 faizli kredi verilecek.  Bolu’da 196 adet tarımsal kooperatif var. Bunların bakanlıkla koordineli şekilde ipotek aranmaksızın kredi alacakları söylendi.  Tarımsal danışmanlık hizmetlerinden  broillerde çalışan veteriner arkadaşlarımızın da yaralanacağı belirtildi. Daha önce ziraat mühendisleri ve veterinerler hizmet veriyordu. Kanatlı sektöründe çalışanlarda bu hizmeti verecek. Bu önemli. Kanatlı sektöründe bu yoktu, açıldı. Bunlar ilimiz için önemli.  Baktığımız zaman rakamları ortaya koyan bu. Sözleşmeli tarımın daha uygun olacağı ve bu hususta çalışan firmaların desteklenmesi gerektiği konuşuldu. Kümes revizyonu için kırsal kalkınmadan yararlanılabileceği belirtildi.  Bizim 20-30 yıllık kümeslerimiz var. Bunlar çok eski kümesler. Bunların yenilenip çevreye duyarlı hale gelmesi lazım.

Karantinaya Alınan Araziler Ne Olacak ?

Bazı ana problemleri gündeme getirdik.  Bakan beye ve yetkililere 13  yıl önce  karantinaya alınan Dörtdivan ilçesinde ki bölge için   (patates ekiminin yapılmaması için karantinaya alınan bölge )  destek alamadığımızı söyledik. Bakan bey bürokratlara sordu. Bu nasıl oluyor diye. Bakan bey talimat verdi ve orada ki çiftçimiz desteklenecek. Başka ürünler ekimi hususunda.  

Takibi Nasıl Yapılacak?

Bu çalışmaları ve vizyonu bakanlıkla beraber belirledik. Biz bunu valilik bünyesinde takip edeceğiz.  Konuşulanlar konuşulduğu yerde kalmayacak. Biz 2015-2016 yılında nerede olacağımızı görmek için izleme birimi oluşturacağız.

 Hangi İlçelerde Hangi Ürünler Teşvik Edilecek?

Tarım İl Müdürlüğü ve bakanlığının önemsediği Ceviz fidan dikiminin yaygınlaştırılması ve hedef olarak bin ton olan üretimin beş bin tona çıkarılması ön görüldü.  Bolu Merkezde ceviz dikimi Seben ilinde de meyveciliğin ön plana çıkarılması için projeler hazırlandı.

Sizce Nasıl Bir Yol İzlenmeli?

Bolu Tarımı’nın ana faktörü tavukçuluk. Piyasa arz talebi ile ihracat rakamlarına göre gelişecek. Tarım olarak çok küçük işletmeler var.  Gerede ve Dörtdivan’dan başlayarak toplulaştırmanın yapılması lazım. Eğer ana problemleri çözmeden kısmi problemler üzerine yoğunlaşırsak sonuç almamız çok zor. Çiftçi başına bir buçuk dekar tarım alanı düşüyor. Bu rakamla ürün elde edip dünya ile rekabet etme şansımız yok.  Dolayısı ile  biz ana problemleri  çözmeliyiz. Bunun halka katma değerini görmemiz lazım. 

 

 

 

 

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: