• resmi ilanlar

SOKAĞIN NABZI ÇAKMAKLAR’DA ATTI

24/02/2014 00:00

Bolu Express Gazetesi Haber Merkezi sokaktaki seçmen vatandaşların nabzını tutmak üzere bu kez 2009 yılında köy statüsünden mahalle statüsüne geçen Çakmaklar Mahallesi’ne gitti. Yaklaşık 500 seçmenin bulunduğu mahallede, Bolu Express Web TV mikrofonlarına konuşan Çakmaklar sakinleri, statü değişikliğinin hayatlarında neler değiştirdiğini anlattı ve adaylara seslendi.

 

Röportaj: Abdullah CEYHAN - Mehmet KORKUSUZ

 

Bolu Express Gazetesi Haber Merkezi başlattığı yeni bir çalışma ile sokaktaki seçmenin nabzını tutuyor. Yerel seçimler öncesi başlattığımız çalışma ile köy statüsünden mahalle statüsüne geçen bölgelerdeki vatandaşların görüşlerini aldık. Bolu Express Web TV mikrofonlarını seçmenlere uzattığı Çakmaklar Mahallesi’nde vatandaşlar statü değişikliğinin hayatlarında neler değiştirdiğini anlattı ve adaylara seslendi.

Vatandaşlar , “2009 yılında mahalle statüsüne geçen bölgelerde bugüne dek gerçekleştirilen çalışmalar neler?”, “Vatandaşlar bu değişiklerden memnun mu, yoksa değil mi?”, “30 Mart’ta seçilecek belediye başkanından önümüzdeki dönem için beklentiler neler?” sorularını yanıtladı. İşte o cevaplar:

 

“BELEDİYEYLE HİÇBİR SORUNUMUZ YOK”

Muazzez Gövem: 18’inci madde uygulaması ile yollar açılacak. Belediyeyle hiçbir sorunumuz yok. Siyasilerin hemen hepsi ziyaretimize geldi. Onlara da söyledik söyleyeceklerimizi.

Seçim öncesi partilerden bir şey getiriyorlar. Ama yenmez. İnsan oradan gelecek bir kilo yerine kendisi yarım kilo alır yer, o daha iyi.

 

“MAHALLE OLDUKTAN SONRA SU PARASI ÖDEMEYE BAŞLADIK”

Sevim Aktaş: Çakmaklar mahalle olunca sadece otobüsümüz geldi. Başka da bir değişiklik olmadı. Mahalle olduktan sonra su parası ödemeye başladık. Kanalizasyonumuz ise zaten yapılmıştı. Ondan bir şikayetimiz yok.

 

 “MAHALLE OLUNCA KÜMES İŞLETMECİLİĞİ YASAKLANDI, MAĞDUR OLDUK!”

Mustafa Kabaş: Belediye mahallemize hiçbir şey yapmadı. Biz hala kendi suyumuzu kullanıyoruz; ancak kendi suyumuz için para ödemeye başladık. Kanalizasyonumuz ise zaten vardı. Peki, belediyeye bağlanınca istifademiz ne oldu? Mahallemize ne yaptıklarını söylesinler.

Özal döneminde verilen desteklerle kümes inşa ettim. Ama şimdi kümesimi işletemiyorum. Köyümüz mahalle olunca, Belediye kümesleri yasakladı. Benim bir sürü yatırımım boş duruyor. Daha önce köyümüzde yetiştiriciler çalışırdı. Kümesler kapatılınca onlarda işsiz kaldılar. Hepsi ağlaya ağlaya köyümüzden ayrıldı. Pek çoğu mağdur kaldı. Yazık değil mi o insanlara? Onların bedduası yeter onlara. Şimdi Mudurnu’da kümes yapmak zorunda kaldım.

Mahallemiz köy iken tırnaklarımızla kazıya kazıya iki dernek binası inşa ettik. Mahalle olunca bunlarda gitti elimizden. Kandil akşamları, mevlüt akşamları sadece yiyecek madde getirip, orada köylüler olarak kadınlı erkekli yer içerdik. İçindeki çatalı kaşığı, kabı çanağı, her şeyi kuruş kuruş toplayarak almıştık. Şimdi ise belediye aldı. Haram olsun, zehir olsun.

 

 

“KÖYÜMÜZE MAHALLE OLDUKTAN SONRA HİÇBİR ŞEY YAPILMADI”

Rahime Gövem: Köyümüze mahalle olduktan sonra hiçbir şey yapılmadı. Çakmaklar, mahalle oldu ama aynı duruyor. Daha önce bedava içtiğimiz su için para ödüyoruz. Yolların açılmasını isteyen insanlarımız var. Ama açılır mı, açılmaz mı bilmiyorum. Geçen Tanju Özcan geldiğinde, ‘Bu mahalleye hiçbir şey yapılmamış. Sadece para alınmış. Bu köyde değişiklik yok’ dedi.

 

“MUSLUKLARIMIZDAN ADETA ÇAMUR AKIYOR”

Nezaket Çavuşoğlu: Kaldırım istiyoruz. Yollarımızın durumu çok kötü. Yapılacak denildi ama hiçbir şey değişmedi. Aynen devam. Yayladan gelen sularımız için para ödüyoruz. Sularımız sanırım değişti. Musluklardan adeta çamur akıyor. Temizlenmesini istiyoruz. Zaman zaman çektiğimiz susuzluk sorununun ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Ayrıca mahallemize doğalgaz gelmesini istiyoruz. Köyümüz mahalle olunca hayvancılık ve tarımda bazı yerlerde engellemeler oldu.

 

“İŞSİZLER İÇİN İŞ ALANLARI OLUŞTURULMALI”

Kemalettin Coşkun: Mahallemize bir düzen gelmesini, mahallemizin temiz olmasını istiyoruz. Doğalgaz henüz gelmedi. Mahallemizdeki sorunlardan biri de işsizlik. Ben emekliyim gerçi ama mahallemizde boş gezen insan sayısı oldukça fazla. O insanlar için iş kapısı oluşturulmalı.

 

“18’İNCİ MADDE UYGULAMALARI NEDENİYLE MAĞDURUM”

Melahat Öztürk: Köyümüz mahalle olunca, belediye yol yapımı için tarlalarımızı aldı. Onlar elimizden almamış olsalardı, bütün zorluklara zaten dayanıyoruz. En büyük şikayetimiz bu uygulama. Arazilerimizin yüzde 40’ını almak ne demek? Biraz azını bari alsalar. Mağduriyetler var. Mesela biz uygulamayı mahkemeye verdik. Kendi yerimizi geri alabilmek için binlerce lira harcama yapıyoruz. Benim eski arazimde kat yüksekliği 5 kat iken, bana uygulama sonrası verilen parselde kat yüksekliği 3’e düşüyor. Peki, bu adil midir? Bu araziler benim dedemin. Ve bana da bir hatıra.

 

İstekler biter mi? Tıpkı merkezdeki gibi bizim mahallemizdeki bayanlarında parka, bahçelere ihtiyaçları var. 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: