• resmi ilanlar

Sanayi projesinde müjde

06/02/2014 00:00

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ile Bolu Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Tahir Gayet Köroğlu Otelde düzenledikleri ortak basın açıklamasında sanayi esnafının merak ettiği sorulara cevap verdi. Gayret ve Yılmaz Bolu esnafına müjdeli haberi birlikte verdi.


Haber: Abdullah Ceyhan

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ile Bolu Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Tahir Gayet Köroğlu Otelde  düzenledikleri ortak basın açıklamasında sanayi esnafının merak ettiği sorulara cevap verdi.

Karşı Gelenleri Anlamış Değilim

Yıllardır tartışmalara neden olan çalışmalar ile ilgili ilk değerlendirmeyi Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz gerçekleştirdi.  Organize Sanayinin taşınması ile ilgili  genel bir konuşma yapacağını söyleyen Yılmaz, “ Yaklaşık elli yıl önce yapılan mevcut bölge artık şehrin göbeğinde kalmıştır. Hem esnafımızın iş yapabilirliliğinin önünde engel hem de kirlilik nedeniyle izbe bir görüntü oluşturuyordu. Nasıl bir çalışma yapılabilir diye ortaya atılan fikir Necdet Gören’in başkanlığı döneminde başladı. O gün başlayan çalışmalar bugüne kadar geldi. Sanayi esnafı hem kendi geçimlerini sağlıyor hem istihdam yaratıyor hem de devlete vergi veriyorlar böyle bir yerin yani bir yere taşınması sosyolojik ve siyasi anlamda risktir. Bu riski almak her baba yiğidin harcı değildir. Bu değişimi dönüşümü yaparken müthiş bir muhalefetle karşılaştığımızı biliyorsunuz. Sanayi de ki muhalefet sadece partilerin muhalefeti değildi. Birçok basın kuruluşu da orada ki insanları ayaklandırmak için birçok toplantı yapmıştır. Neden yaptıklarını bilmiyorum. O zaman karşı gelenleri de anlamış değilim.  Çünkü Bolu’nun tam göbeğinde kalmış ve gelişime engel olan yerin modern bir yere taşınmasına karşı gelinmesini anlamış değilim. İnsanlarımız kendilerini yönlendirmeye çalışanlardan çok daha feraset sahibi” ifadelerini kaydetti.

Teklif Alımları Başlayacak

Keşif çalışmalarının bitirildiği müjdesini veren Başkan Yılmaz sözlerini şu şekilde sürdürdü,  “ Yapılan anlaşmalar gereği 600 dönümlük yerin alınması proje çalışmaları, keşif bedelleri ile ilgili çalışmalar bitti. TOKİ teklif alımları ile ilgili çalışma başlatacak. Başkan Yardımcımız TOKİ yetkilileri ile ilgili görüşmeye gitti.  Yazıyı bekliyoruz. Bir aylık süreç içerisinde teklif toplanıp ihaleye çıkılacaktır. Bu sayede şehrin görüntüsünü bozan ve gelişimine engel olan bir yapıyı modern bir yere taşıyoruz. Orada ki esnafımızın çok daha modern geleceğe karşı umutla bakabileceği bir yer tahsis ediyoruz. İlk defa böyle bir çalışmada Bolu Belediyesi alt yapı çalışmalarının tamamını imza atarak üstlenmiştir. Su kanalizasyon alt yapı çalışmalarının tamamını kapsayan bu imza bir ilktir. Buda esnafın cebinden çıkacak parayı bir nebze olsun azaltmıştır. Bu yükün altına girdik.  Bu bir kentsel dönüşüm projesidir. Şehrin görüntüsünü rahatsız eden bir yapıyı kaldırıyoruz. Bolu Belediyesi olarak esnaflarımızın daha az paraya yeni dükkân edinmesine katkı sağlıyor. Tabi sanayi gittikten sonra orada bir kent oluşacak. Bu projeyi de TOKİ ile beraber yapıyoruz. Önümüzde ki dönemde o kentin projelerini de göreceğiz. Hem Köroğlu hem de Aşağısoku Mahallesi modern bir görünüme sahip olacak. Adliye binasının oraya gitmesini istememizin sebebi de budur.  Bu bölgede ki kentin gelişmesine engel olan yapıyı kentin gelişimini tetikleyici bir hale getirmektir. Bir konuda karar verirken hadiseye sadece taşınmak gibi basit bir mantıkla bakmıyoruz.  Aynı anda şehrin gelişimine engel olan yeri dönüştürüyoruz. Orada modern bir kent yapacağız. Adliye binasının oraya gitmesi bunu tamamlayacaktır.  Böylece iki mahallemiz tetiklenerek modernleşecektir”

İddiamız Var

Bolu Belediye Başkanlarının görevinin  kenti coğrafya ile uyumlu yapmak olduğunu söyleyen Başkan Yılmaz , “ İddiamız var. Allah özel bir coğrafya vermiş Bolu’ya. Belediye Başkanlarının görevi de kenti bu özel coğrafya ile bütünleştirmek. Tabi kentimiz köy şehir karışımı bir kent. Diğerlerine benzemez. Çıkınlar, Aşağısoku, Paşaköy bunlar köydü. Çekirdekte küçük bir köy görünümde olan bir şehir ve yakında ki köylerin birleşmesiyle oluşan bir şehiriz. Bunu modernleştirme hedeflerimiz var. Köyü modern bir kente dönüştürme felsefesi ile hareket ediyoruz. Sanayinin kaldırılması buna yöneliktir.  D-100 güneye alınmasının sebebi de buna yöneliktir.   D-100 güneye alındığında Mudurnu, Göynük, Seben ve Kıbrısçık yol ayrımlarını tarifsiz bir şekilde bulabileceğiz.  Bu birinci aşamadır.  Karaçayır, Aktaş, Semerkant ve Çıkınların modernleşmesi tetiklenecek.  Şehrin Batısı ile ilgili endişe yok. Paşaköy ve Sandallar Üniversite ile birlikte modernleşecektir.  Bunların hepsi planlı gidiyor.  Hayvancılık 20 yıl içinde kendiliğinden gidecektir. Genç neslimiz hayvancılık yapmamaktadır.  20 yıl sonra şimdiden  kayıt altına alınsın diye Bolu’nun geleceğini söylüyorum. Dünya da  modern kentlerin ana caddeleri  modern arka kısımlara doğru dökülür. Sonra gece kondular gelir. Bolu son noktasında dahi modernliğini kaybetmeyecektir. Böyle bir kent vizyonu içerisinde  projeler devam ediyor. Canımız  sıkıldı sanayi yapalım diye çalışmıyoruz. Bu projenin altına elini koymak yiğitlik ister” şeklinde konuştu.

Vatandaşlarımız Basiret Sahibi

Sanayi esnafının projeye sahip çıktığını belirten Alaaddin Yılmaz açıklamalarını şu sözlerle bitirdi, “ Valilik Ticaret Odası ve BESOB olarak. Bu ulvi çalışmada muhalifler ve  o dönemde ki basın mensupları neden böyle bir çalışma içerisine girdi bilemem. Demin dediğim gibi vatandaşlarımız onlardan daha çok basiret sahibi. Geçen gün seçim çalışması için gittiğimde gördüm. Esnafımız bu işe sarılmış sahip çıkıyor. Orada  güzel bir toplantı yaptık. İnsanlar bir an önce ne zaman taşınıyoruz diye soruyor. Bunlar o şovlara cevaptır. TOKİ konut bittikten sonra ödeme istiyordu.  Sanayi  ile ilgili bankalarla görüşülerek  nakit sıkıntısı çekecek olan esnafımızın sıkıntılarını giderebilecek çalışmalarda yürütüyoruz. Ama şunu söyleyeyim müthiş bir heyecan içerisindeyiz. Projeye insanımız müthiş sahip çıkmış. Şu an insanımızı bazı değişim ve dönüşümlere  karşı aşite edenler sağ duyu sayesinde halkımız çok etkilenmediğini kavradığını gördük. İzzet Baysal Caddesi, Kent Meydanı ile ilgili kaç yıl kavgalar olduğunu ve vatandaşların bittikten sonra  nasıl sahip çıktığını görüyorsunuz.  Dünyada kent merkezinde otopark sorununu çözen tek il biz olacağız. İşte bin  araçlık otopark arkada Pazar yeri projesi ile bin 500 araçlık otopark, 500 araçlık yapmıştık zaten Gazi Öğretim Okulu’nun oraya 600 araçlık otopark gelecek.  Birinci katı Pazar yeri olacak. Kominist ülkeler dahil başarabilen tek il olacağız. Bu vizyon  ve ufuk olmazsa kısır  tartışılmalar içerisinden çıkamayız. Bu tartışmaların  kökü geçmişte başladı. Akşam yatıp sabah kalktığımızda aklımıza gelen projeler değil. Arkadaşlar bulurlarsa  versinler Belediyenin arkasından Pazar yerine geçişin projesi 2006 yılında  sunuldu. O dönemde kimse ciddiye olmamıştı. Şu an işin geldiği boyutu görünce  işin ciddiyetini kavradılar”

 

 

 

 

 

 

YORUMLAR  (Toplam 4 yorum)

  • acaba  (07.02.2014 09:36:18)

    sayın başkan sen demedinmi şu anki sanayi taşındıktan sonra herkezin özeli olacak yeni dükkanlar teslim edilince sanayiolmayacak makine çalışmayacak birleşin prejeyle gelin diye. yoksa tokimi istedi bu yeri orası 500 dönüm yer @ terk olarak bizden ücretsiz aldığın, yani 200 dönüm yeri yer sahiplerine verilmesi lazım esnafa rağmen iş yapma ben şahsen yerimi vermem zorlanırsa belediye ile esnafı karşı karşıya getirirsin birişi yaparken diğerini yıkma sayenizde esnaf tedirgin zaten

  • ESNAF  (07.02.2014 09:02:39)

    başkan esnafla yapılan ilk toplantılarda biz size sorduğumuzda belediye buişin neresinde diye, cevap yok peki devlet neresinde, yine cevap yok peki maliyet bilgisi,cevap yok o zaman esnafın hali belli siz neye güvendinizde yola çıktınız ilk günden beri bas bas bağırıyoruz sanayinin yaş ortalaması 50kim girecek.bir dükkan sosyal tesislerle 200 bin tlborcun altına, o çıkan feryatlar ozamanki basının değil esnafın sesiydi senin işine gelmedi bu fiyatlarla esnafı taşıyamassın. sen zoraki tehditle iş yapmayı alışmışsın unuttuğun bir şey var ESNAFTA PARA YOK ama senin derdin şu anki sanayinin yeri

  • Adil Seven  (07.02.2014 06:48:43)

    Sanayi taşınınca eski sanayide kalan yerler yine eski sahiplerinin olur. Burada bir rant varsa rant mülk sahiplerine ait olacak. Kiracılarda yeni dükkan sahibi olacaklar. Şehrin göbeğinde derme çatma sanayinin kalması şehircilik açısından kötüydü.

  • Gariban  (07.02.2014 04:11:36)

    Sayın başkan sanayi taşınsın da şu işi şeffaf yapın. Sanayi kalkınca yerine ne yapılacak? Orası hakkında düüşünceleriniz ne? Bunlarıda söylesenize. Sanayiciden para toplanıyor, taşınacaksınız buradan yer alacaksınız deniyor. Mevcut sanayi alanı ne olacak??? Avm mi rezidans mı? Eğer bunlardan biri yapılacaksa oranın değeri artacak. Adamın dükkanının değeri şimdi 100.000 tl ise proje açıklandığı zaman değeri 300.000 tl olacak. Oh ne güzel iş hem esnafa zorla yeni dükkanları sat, hemde yerlerini ucuza kapat. Taşındıkları zaman sanayinin yerine ne yapılacak Başkan?????

  • Yorum yazın!
     1250 karakter yazabilirsiniz

    Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: