• resmi ilanlar

İşte Bolu’nun kadın profili

01/02/2014 00:00

Türkiye'de nüfus istatistiklerinin açıklanmasıyla birlikte Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı da (TEPAV), 81 ilin toplumsal cinsiyet eşitliği karnesini açıkladı. Bolu için eğitimden sağlığa pek çok veri elde edilirken, kadın erkek arasındaki eşitsizliğin en az olduğu iller sıralamasında Bolu üçüncü sırada bulunuyor.

Haber: Ebru EYVAZOĞLU

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı da (TEPAV), 81 ilin toplumsal cinsiyet eşitliği karnesini açıkladı. Buna göre, toplumsal cinsiyet eşitliği açısından en eşitlikçi il İstanbul. Çalışma yapılırken illerin eğitim düzeylerinden, parlamentodaki kadın temsil sayısına kadar pek çok veri elden geçirildi. Bolu Valiliği ve Bolu Belediyesinden alınan veriler doğrultusunda oluşturulan raporda, çalışan kadın sayısı, doğurganlık ve eğitim oranlarının bir haritası çıkarıldı.

Bolu’da kadın danışma merkezi yok

Rapora göre kadın erkek arasındaki eşitsizliğin en az olduğu iller sıralamasında İstanbul ve Tunceli’den sonra Bolu üçüncü sırada yer alıyor. Bolu’dan sonra da Düzce ve Eskişehir yer alıyor. 42 ilde büyükşehir/merkez belediyeleri tarafından işletilen kadın danışma merkezleri bulunurken 39 ilde böylesi merkezler açılmadığı ifa edilirken, Bolu ayrıca kadın danışma merkezi bulunmayan iller arasında. Buna karşılık sığınma evi ve huzurevi yer alıyor.

Eğitim ve sağlıkta öncelik kadında

Raporda Ortaöğretimde erkek çocuklarında okullaşma oranının en yüksek olduğu il yüzde 96,72 ile Bolu. Aynı ilde kız çocuklarının ortaöğretimde okullaşma oranı ise yüzde 86,5 olarak tespit edildi.

Yine Bolu Ergen doğurganlık oranının en düşük olduğu iller arasında da bulunuyor. En düşük il binde 35,88 ile Tunceli olurken, Trabzon binde 38,87, Rize binde 45,25, ve Bolu binde 46,19 ile 4. sırada bulunuyor.

İl Genel Meclisi’nde kadın üye yok

Bolu bazında sonuçlar değerlendirildiğinde Bolu Belediye Meclisinde Kadın Oranı yüzde 13,33 iken  İl Genel Meclisinde hiç kadın üye bulunmuyor. Yine Bolu Belediyesi’nde kadın çalışan oranı yüzde 11,11. 2012 yılı verilerine göre Kadın kayıtlı istihdam sayısı ise yüzde 17,54. Buna karşılık kayıtlı erkek istihdam oranı ise yüzde 38,67.

25 yaş üstü üniversite mezunu erkek oranı Bolu’da yüzde 13,19 iken, 25 yaş üstü üniversite mezunu kadın Oranı ise yüzde 8,52 olarak tespit edildi.

14-17 yaş arası okuma yazma bilmeyen kadın yok

Bolu’da 15 yaş üstü okuma yazma bilmeyen erkek oranı yüzde 2 olarak ölçülürken, 15 yaş üstü okuma yazma bilmeyen kadın oranı yüzde 9… Bolu’da 15 yaş üstü lise mezunu kadın oranı yüzde 18.27 olarak tespit edildi. Buna karşılık 14-17 yaş arası okuma yazma bilmeyen kadın bulunmuyor. 50 ve daha üzeri yaşlarda okuma yazma bilmeyen kadın oranı ise yüzde 21,7 olarak tespit edildi.

Toplam doğumlar içinde Ergen doğurganlık olarak nitelendirilen 19 yaş altı doğum Bolu’da binde 46,19 oranında. Doğurganlık hızı ise binde 47,49.

Kız çocuklar için dini eğitim veren kuran kurslarının da yoğun olduğu görülüyor. Bolu’da kız çocuklarının eğitimi için toplam 71 adet kız Kuran Kursu bulunurken, erkekler için ise 6 kuran kursu olduğu tespit edildi.

 

Toplumsal Cinsiyet eşitliği endeksi sıralamasında Bolu Türkiye genelinde de 3. sırada yer aldı. Toplumsal Cinsiyet Güçlenme endeksi sıralamasında 7. sırada bulunurken, İllerin sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasında da 11 sırada olduğu saptandı. 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: