• resmi ilanlar

Kasaplık Enstitüsü kurulmalı

21/01/2014 00:00

Abant İzzet Baysal Üniversitesi öğretim görevlisi Doç. Dr. Serkan Çakır helal gıda konusunda yaptığı çalışmaları kitaplaştırdı. Yazdığı “ Yediklerimiz Helal Olsun” kitabı ile ilgili açıklamalarda bulunan Çakır, “ Helal kesim ile ilgili çok bilgi eksikliği var. Bu nedenle Kasaplık Enstütüsü açılabilir” dedi.

 

Haber: Abdullah Ceyhan

Abant İzzet Baysal Üniversitesi öğretim görevlisi Doç.Dr.Serkan Çakır,  “ Yediğiniz Helal Olsun” isimli kitabı ile ilgili sorularımızı yanıtladı.  Üniversitede Hayvan yetiştiriciliği, besleme ve helal kesim üzerine dersler veren Çakır Hz. Muhammed’in (sas) yeme adabını, hem de helal-haram kıstasının ne olduğunu anlatan kitabında helal gıda konusunda asılsız ve çelişkili bilgilerin çokluğundan rahatsızlığını anlatıyor.   Dünyada bu konuda yapılmış çalışmaları, doktora tezlerini incelemiş ve hem dini literatürü hem de teknik ve bilimsel yönünü herkesin anlayacağı kolaylıkta kaleme alan öğretim görevlisi kendi gözlem ve tecrübelerini anlattığı kitabında kasaplarla yaptıkları görüşmelerde helal kesim hakkındaki bilgi eksikliği şaşırtıcı nitelikte. Bu sebeple iki yıllık bir kasaplık enstitüsü kurulması gerektiğini söylüyor.

Öğrendikçe Hassaslaşıyoruz

Kitabının yazım serüveni anlatan Çakır , “Dünya Jelâtin Üreticileri Birliği’nin verilerine göre 2007 yılında dünyada üretilen jelâtinin yüzde 46’sının domuz derilerinden üretildiği, Avrupa’da üretilen jelâtinin ise yüzde 70,5’inin domuz derisinden imal ediliyor. İnsan öğrendikçe hassaslaşıyor. Bu bakımdan kişi bilmediğinin cahilidir diyor ve katkı maddeleri hususunda insanları öğrenmeye teşvik ediyoruz. Müslüman, araştıran ve doğru olanı tatbik eden insandır” ifadelerini kullanıyor.

İşlenmiş Gıdalar

Yaptığı araştırmaları anlatan Çakır, “ Dışarıda yemek yiyor ama zorlanıyoruz. Genel manada helal sertifikası olan veya helal sertifikası olmasa da bu hususta güvenli olduğunu bildiğim ürünleri tercih ediyorum. Bu mevzuyu açacak olursak bir lokantada karşınıza neler çıkar neler. Çorba?... Hazır çorba ise monosodyum glutamat. Ekmek?... Mayasındaki emülgatör olan lesitin, mono ve digliserid. Üstelik unun beyazlatılması için kullanılan kanserojen olduğu belirtilen potasyum bromat. Et?... İslami usulle kesilmiş hayvandan mı? Meyve suları?... Renklendirici, aroma verici, suni tatlandırıcı ve jelatin. Hülasa katkıların bazıları sağlık cihetinde şüpheliyken, elde edildiği kaynaklar itibarıyla da helal kesilmemiş hayvandan veya domuzdan elde edilme ihtimali olabiliyor. Aynı durum işlenmiş gıdalar için de söz konusu” İfadelerini kullanıyor.

 

 

Uzun uğraşlar sonucu ortaya çıkan bilgilerin yer aldığı kitapta Peygamber Efendimiz’in Yeme-İçme Âdâbı’ndan   yenilenlerin nesillere nasıl tesit ettiğine dair bilgiler yer alıyor.  Kitap ile ilgili  rehber bir el kitabı verildiğini belirten Çakır Pazar günü  HİGHWAY alış veriş merkezinde imza günü yapılacağını söyledi. 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: