• resmi ilanlar

Uyku apnesi trafik kazalarını arttırıyor

04/01/2014 00:00

Uyku apne sendromu yaşayanların trafik kazalarına karışma oranları hakkında bilgi veren Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Tekin Atak, ‘Uyku apne hastalığı olanlar tedavi edildiklerinde kaza yapma olasılıkları azalmaktadır” dedi.

Uyku apne sendromu hakkında bilgi veren Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm.Dr.Tekin Atak şunları söyledi;

Üst solunum yolu dediğimiz, burun ve ses telleri arasındaki bölgede, uykuda, tıkanmaya bağlı oluşan hastalığa, obstürüktif tipte uyku apne sendromu (OSAS) adı verilir. Birçok organ ve sistemde bozukluğa neden olur.

  Gündüz aşırı uyku gelmesi, psikolojik ve zihinsel bozukluklar, uyku apne hastalığının sonuçlarındandır. Sağlıklı düşünme ve hissetmede bozukluk oluşur. Öğrenme yeteneği azalır, unutkanlık oluşur. Karar verme, problem çözme yetenekleri azalır. Karar verme, problem çözme ve reflekslerde azalmaya, gündüz aşırı uyku gelmesi de eklenince, uyku apne bozukluğu olanlar, normal insanlara göre 2-7 kat daha fazla trafik kazası yapmaktadırlar. Otomobil simülatörü ile test edilmişler ve benzer yüksek oranda kaza riski belirlenmiştir.

Uyku apne hastalığı olanlar tedavi edildiklerinde kaza yapma olasılıkları azalmaktadır.

Her 100 kişiden 5 tanesinde OSAS mevcuttur. Türkiyede 2012 rakamlarıyla 23.760.346 ehliyeti olan sürücü var. Sürücülerin %5'i yaklaşık 1.2 milyon kişi de OSAS olacağı hesaplanabilir. Bu da 1.2 milyon sürücünün kaza yapma olasılığının diğer sürücülere göre 2-7 kat fazla olduğu ve teşhis tedavi bekledikleri anlamına gelmektedir.

2012 rakamlarıyla Bolu ilimizde 105.229 ehliyetli sürücü mevcuttur. Aynı hesapla Bolu'daki yaklaşık 5 bin sürücü, yüksek oranda kaza yapma  ihtimali olan uyku apne hastasıdır. Bu sürücülere tanı konulup uygun tedavi yapılırsa kaza riski düşmektedir.

Öte yandan uyku apne bozukluğu incelemesi, ehliyet alınması dönemindeki sağlık raporu yönetmeliğine de girmiştir.

Resmi gazete:26-09-2006

Sürücü adayları ve sürücülerde aranacak sağlık şartları ile muayenelerine dair yönetmelik

3) Uyku bozuklukları ( Obstrüktif Uyku Apnesi Sendromu , gündüz aşırı uyuklama hali) ile ilgili;

a) Her sürücü adayına uygulanacak anketin incelenmesi sonucunda horlama, tanıklı uyku apnesi ve/veya yoğun gün boyu uyuklama hali olup ilgili uzman hekim tarafından Obstrüktif Uyku Apnesi Sendromu olduğu düşünülen adaylardan polisomnografi raporu istenir. Profesyonel ehliyet talep eden 45 yaşından büyük ve vücut kitle indeksi 25 ve üzerinde olanlardan ise mutlaka polisomnografi raporu istenir (Bu kişiler çalıştıkları sürece her sene bu testi tekrarlamak ile yükümlüdürler.)

b) Polisomnografi raporuyla apne / hipopne indeksi 15'den yüksek olanların profesyonel ehliyet alabilmeleri için medikal ve/veya cerrahi müdahaleler ile indeksleri 15'in altına inmeli ya da sürekli CPAP veya BPAP kullanmalıdırlar. Tedaviye hasta uyumu ile birlikte semptomların kontrol altına alındığının ve/veya apne / hipopne indeksinin 15 veya altına indiğinin ilgili uzman hekim tarafından rapor ile tespit edilmesi halinde ve yıllık kontrol muayeneleri şartıyla ehliyet verilebilir. Aksi taktirde her iki gruptaki adaya da sürücü olur raporu verilmez veya verilmiş olan sürücü belgesi geri alınır.

Otobüs, minübüs, taksi, kamyon, iş makinası kullananlardan, bireysel veya şirket bazında, uyku bozuklukları yönünden başlatılacak incelemelere, diğer sürücülerin de katılması,  trafikteki güvenliğe ciddi katkı sağlayabilir.”

 

 

 

 

 

 

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: