• resmi ilanlar

Tıbbi atık tesisi için geri sayım başladı

18/12/2013 00:00

Bolu Belediyesi tarafından yapımı devam eden Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi’nde Bolu il sınırları (merkez ve ilçeler) içinde bulunan tüm sağlık kuruluşlarının atıkları, atık yönetim planı doğrultusunda toplanarak yine aynı tesiste bertaraf edilecek.

Kısa bir zaman sonra faaliyete geçirilecek olan tesiste tıbbi atıklar,  sterilizasyon ünitesinde yüksek sıcaklık ve basınç altında çevreye ve canlılara zararsız hale getirilecek; sterilize olmuş bu atıklar ise tesis ile bütünleşmiş alan içerisindeki “Katı Atık Düzenli Depolama Sahası” da bertaraf edilecek.

“Bolu’da günde 800 kg tıbbi atık üretiliyor”

Konuyla ilgili açıklamalarda Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, “Tıbbi Atıkların ayrı toplanması, geçici depolanması, taşınması ve bertaraf edilmesi ile ilgili esaslar 22.07.2005 tarihinde 25883 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ile belirlenmiş olup, tıbbi atıkların bertarafı ile ilgili sorumluluklar belediyelere veya yetki devri yapılan kurum/kuruluşlara verilmiştir. Bolu il sınırları (merkez ve ilçeler) içinde bulunan tüm sağlık kuruluşlarının atıkları, Bolu Belediyesi’nin atık yönetim planı doğrultusunda bertaraf edilmektedir. Bu plana göre söz konusu tıbbi atıkların tüm toplama, taşıma ve bertaraf işlemleri Sakarya ilinde bulunan sözleşmeli firma tarafından gerçekleştirilmektedir. Tıbbi atık verileri incelendiğinde Bolu il sınırlarından günde ortalama 700-800 kg tıbbi atık üretilmektedir” dedi.

“Tesis günde 8 saat tıbbi atık bertaraf edecek”

Sterilizasyon tesislerinin yatırım ve işletme maliyetlerinin; gelişen teknoloji ve artan ürün çeşitliliğine bağlı olarak düşmesi neticesinde ve bununla birlikte tıbbi atıkların yönetiminin Bolu ili entegre atık yönetimine bağlı olarak daha hızlı, ekonomik ve sağlıklı şekilde yapılabilmesi amacıyla Bolu ilinde “Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi” inşaatına başladıklarını da belirten Yılmaz, “Bolu Belediyesi Entegre Atık Yönetimi çalışmaları kapsamında faaliyet gösterecek olan tesis, Bolu Belediyesi Katık Atık Düzenli Depolama Sahası içinde 510 m2’lik alanda kurulacak, kapasitesi 275-300 kg/saat olacak, Bolu ili (merkez ve ilçeler) sınırlarında bulunan tüm sağlık kuruluşlarının ihtiyaçlarına cevap verecek. Bolu ilindeki günlük tıbbi atık miktarı değerlendirildiğinde, tesisin ilk aşamada günde 8 saat çalışması planlanmakta. Tesiste toplam 5 personel çalışacak, tıbbi atıkların toplanması için 1 adet “Tıbbi Atık Taşıma Aracı” görev yapacak. İlerleyen süreçte nüfus artışı ile birlikte tesisin çalışma saati ve toplam personel sayısı ihtiyaca göre arttırılacak” dedi.

“Atık üretenlere daha hızlı hizmet verilecek”

 

Tesise gelecek olan tıbbi atıkların, sterilizasyon ünitesinde yüksek sıcaklık ve basınç altında çevreye ve canlılara zararsız hale getirileceğini de belirten Başkan Yılmaz; “Sterilize olmuş bu atıklar, tesis ile aynı bütünleşmiş alan içinde bulunan “Katı Atık Düzenli Depolama Sahası” da bertaraf edilecek. Bolu Belediyesi tarafından başlatılan “Entegre Atık Yönetimi” esaslarına uygun olarak, atık üretenlere daha hızlı hizmet verilmesi sağlanacak, taşıma maliyetlerinin azalması neticesinde Belediyenin giderleri azalacak, atığın iller arası taşınması engellendiği için daha sağlıklı ve daha hızlı bertaraf işlemi gerçekleştirilecek” diye konuştu.

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: