• resmi ilanlar

TMMOB'un ürküten açıklamasına destek

09/12/2013 00:00

Bolu’da meydana gelen 4,8 büyüklüğündeki deprem sonrası, kentteki konutların güvenilirliği ve Kentsel Dönüşüm Projesi bir kez daha tartışma konusu haline geldi. TMMOB İl Temsilciliği’nin her 4 konuttan 1’inin riskli olduğunu ortaya koyan açıklaması sonrası, Bolu ülke çapında Kentsel Dönüşüm Projesi uygulayan yapı firmalarının gündemine oturdu.

 

Kentsel Dönüşüm EYM Yapı Halkla İlişkiler Danışmanı Semra Taşkıran, İstanbul merkezli firmalarının, Amasya, Çankırı, Kastamonu, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara’nın ardından Bolu’yu da faaliyet alanlarına dahil ettiklerini belirtti. TMMOB Bolu İl Temsilciliği’nin açıklamalarına tam destek veren Taşkıran, “Bolulular adeta pimi çekilmiş bir bombanın üzerinde yaşıyorlar” diyerek, kentteki konutların güvenilirliği konusunda ürkütücü bir tablo çizdi.

 

Haber: Mehmet KORKUSUZ

Bolu’da geçtiğimiz haftalarda meydana gelen 4,8 büyüklüğündeki deprem sonrası, kentteki konutların güvenilirliği ve Kentsel Dönüşüm Projesi bir kez daha tartışma konusu haline geldi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Bolu İl Temsilcisi Nazmi Uçar, vatandaşları sokaklara döken 4,8 büyüklüğündeki deprem sonrası kentteki konutların güvenilirliği konusunda Bolu Express’e açıklamada bulundu. 26 Kasım 2013 tarihinde yayınlanan açıklamalarında, “Bolu depreme hazır, demek mümkün değil” diyen Uçar, yerel yöneticiler önderliğinde yapıların risk analizlerinin bir an önce yapılması gerektiğini savundu. Uçar, deprem riski altındaki binaların yıkımını öngören Kentsel Dönüşüm Projesi’nin Bolu’da derhal uygulanması gerektiğini belirterek, “Bolu’da içinde oturulmaması gereken binaların oranı yaklaşık yüzde 25 oranında” diyerek, vahim tabloyu gözler önüne serdi.

TMMOB’un Kentsel Dönüşüm Projesi konusundaki bu yaklaşımını Bolu Express’e yorumlayan Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ise, “Boş lafa karnımız tok. Bolu’yu gerçekten seviyorsanız, hasarlı binaları tespit edip önümüze koyarsınız!” diyerek, konuya ilişkin sorumluluğu TMMOB’unda aralarında bulunduğu meslek örgütlerine ve sivil toplum kuruluşlarına attı. Yılmaz, bu konuda gelecek fikir ve önerilere açık olduklarını, Mayıs ayına dek konuya ilişkin verilerin toplanması gerektiğini bildirdi.

 

“BOLU, KENTSEL DÖNÜŞÜMDE DİKKATLERİ ÇEKEN KENT HALİNE GELİYOR”

TMMOB’un ve Belediye’nin Kentsel Dönüşüm Projesi’ne ilişkin açıklamalarından öyle anlaşılıyor ki, Bolu depremlerle sallanıyor; ancak proje konusunda Bolu’da somut herhangi bir gelişme yaşanmıyor. Ancak Bolu’da meydana gelen son depremler ve TMMOB’un her 4 konuttan 1’inin riskli olduğunu ortaya koyan açıklamaları, ülke genelinde Kentsel Dönüşüm Projesi hayata geçiren firmaların yönünü Bolu’ya çevirdi. Bu firmalardan biri ise, Kentsel Dönüşüm EYM Yapı oldu. Merkezi İstanbul’da bulunan ve Amasya, Çankırı, Kastamonu, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara’da Kentsel Dönüşüm Projeleri hayata geçiren firma şu sıralar Bolu’yu da faaliyet alanına dahil etmiş durumda.

Kentsel Dönüşüm EYM Yapı Halkla İlişkiler Danışmanı Semra Taşkıran, Kentsel Dönüşüm Projesi konusunda Bolu Express Gazetesi’nin röportaj konuğu oldu.

Firmalarının sektörde 10 yıllık başarılı bir geçmişe sahip olduğunu belirten Taşkıran, Kentsel Dönüşüm Projesi’ne start verilişiyle firmalarının bu alanda faaliyet gösterebilmek üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan lisans aldığını bildirdi.

Firmalarının faaliyet alanları hakkında açıklamada bulunan Taşkıran, “Amasya, Çankırı, Kastamonu, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara’da projeler gerçekleştiriyoruz. Şu an yoğunlaştığımız kent ise Amasya. Amasya’da sadece frmamızın kentsel dönüşüme tabi tutulacağı 80 civarında konut var” dedi.

“MART AYI’NDA YIKIMLARA BAŞLAYACAĞIZ”

İnsanlarla birebir görüşmeler gerçekleştirerek sektörde faaliyet gösterdiklerini kaydeden Taşkıran, “İnsanlar Kentsel Dönüşüm Projesi konusunda bilgi edindikçe bize dönüşler yapmaya devam ediyor. Müracaatlarını yapan vatandaşlar için gerekli çalışmaların startını vermeye hazırlanıyoruz. Kış sonuna kadar başvuruda bulunan konut maliklerine taşınmaları için süre tanındı. Önümüzdeki Mart ayında faaliyet alanımız olan kentlerde yıkımlara başlayacağız” diye konuştu.

 

KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN SADECE BAŞVURUDA BULUNMAK YETERLİ

Kentsel Dönüşüm Projesi’ne başvurabilme koşullarını aktaran Taşkıran, “Vatandaşlar, ‘Mevcut arsa içerisinde benim bir evim var’ deyip, bize başvurduğunda, kendileriyle görüşmeler gerçekleştiriyoruz. Firmamız ile başvuran malik arasında mütabakat sağlandığı takdirde de vatandaşlarımızın yerine gerekli yasal prosedürler, işlemler için biz firma olarak devreye giriyoruz. Onların adına girişimleri ve işlemleri başlatıyoruz” biçiminde konuştu.

 

RİSKLİ BİNALAR DERHAL BOŞALTILIYOR

Taşkıran, başvuru sonrası bir sonraki süreci ise şöyle özetledi: “Ardından labratuvar görevlisi ekiplerimiz devreye giriyorlar. Bahsi geçen konutta ekiplerimiz analizde bulunuyorlar. Binadan alınan karot örnekleri labratuvar ortamında inceleniyor. Ardından bina risk içeriyorsa, labratuvar verileri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bildiriliyor. Bakanlıkta verilen karar o kentin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne ve Belediye’ye bildiriliyor. Ardından da binayı boşaltmaları için maliklere tebligat gönderiliyor. Eğer incelemeler neticesinde binanın risk taşımadığı tespit edilirse, vatandaşın cebinden 5 kuruş çıkmaksızın işlemler iptal ediliyor.”

 

DEVLET, KENTSEL DÖNÜŞÜMDE VATANDAŞA DESTEK ÜSTÜNE DESTEK SAĞLIYOR

Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında vatandaşın daha güvenilir konutlara yerleşebilmesi amacıyla devletin büyük destekler sağladığını ifade eden Taşkıran, şöyle konuştu: “Devlet Kentsel Dönüşüm konusunda vatandaşlara büyük yardımlar sağlıyor. Belediye’ye ödenen harç ve giderler, noter ve tapu giderlerinin tamamını devlet karşılıyor. Vatandaş bu gibi ağır giderlerden muaf tutuluyor. Ve tapu sahibi kişiler 100 bin TL’den 500 bin TL’ye kadar kredi çekebiliyorlar. Vatandaş örneğin kredi çekti ise, bunun faiz giderlerinin büyük bir kısmını devlet kendisi karşılıyor. Ve ana parayı ödemekle mükellef vatandaşa krediyi 12 yılda ödemeleri sağlanıyor. Ayrıca devlet hibe olarak vatandaşa 18 aylık bir süre kira yardımında bulunuyor ve vatandaşın taşınma giderlerini de karşılıyor.”

 

“BOLU’DA VATANDAŞLAR VE YAPI DENETİM FİRMALARI KENTSEL DÖNÜŞÜME DUYARSIZ”

Açıklamalarının devamında, “Şu ana kadar Bolu’daki konutlar hakkındaki gözlemleriniz neler?” sorusunu yanıtlayan Taşkıran, “Vatandaşlar ve yapı denetim firmaları henüz Bolu’da bu konuya yeterince eğilmiş değiller. Gözlemlerimiz maalesef bu şekilde. Bolu üstelik birince derece deprem bölgesi olan bir kent. Geçmişte de büyük depremler yaşamış. Bolulular ise adeta pimi çekilmiş bir bombanın üzerinde yaşıyorlar. Neden bu denli duyarsızlar, anlayamıyorum” ifadelerini kullandı.

 

“KENTSEL DÖNÜŞÜMDE YEREL YÖNETİMLERE BÜYÜK SORUMLULUKLAR DÜŞÜYOR”

Şu ana kadar Kentsel Dönüşüm faaliyeti yürüttükleri kentlerde proje konusunda inanılmaz derecede ilgiyle karşılaştıklarını kaydeden Taşkıran, “Amasya’nın sadece bir ilçesinden bahsediyorum; Gümüşhacı Köy’de 70’i aşkın bina yıkım gerçekleştiriyoruz. Devletin çıkardığı Kentsel Dönüşüm Yasası riskli binalarda yaşayan vatandaşlar için adeta bir fırsat niteliğinde. Bu konuda yerel yönetimlere de büyük sorumluluklar düşüyor. Yerel yönetimlerin, yapı denetim firmalarının ön ayak olup, projenin hayata geçirilmesi konusunda ön ayak olmaları gerekmektedir.”

 

APARTMAN SAKİNLERİ DİKKAT!

Taşkıran, açıklamalarının devamında, apartmanlarda yaşayan ve konut maliki vatandaşları yakından ilgilendiren bir konuya değindi. Taşkıran, şunları söyledi: “Örneğin 5 katlı bir apartmanı düşünün. İçerisinde 20 daire var. Bu 20 dairenin sahiplerinden sadece 1’inin çıkıp, “Ben binanın incelenmesini istiyorum” diyerek müracaatta bulunması, diğer 19 daire sahibini de yakından ilgilendirir. Nasıl mı? O, 1 kişinin başvurusu sonrası bina incelemeye alınır. Şayet bina laboratuar incelemelerinde riskli bulunursa, diğer 19 daire sahibinin itiraz hakkı yoktur. Karar onlar içinde bağlayıcı hale gelir ve kendilerinden binayı derhal boşaltmaları istenir.”

 

“KENTSEL DÖNÜŞÜM İNSAN HAYATINI KORUYAN ÖNEMLİ BİR PROJE”

Bolu’da projeyi anlatmak üzere muhtarlarla bir araya geldiklerini dile getiren Taşkıran, “Muhtarlarımıza Kentsel Dönüşüm konusunda ayrıntılı bilgiler aktarıyoruz. Çünkü Kentsel Dönüşüm insan hayatını koruyan önemli bir proje. Bu konuda gerek devlet, gerekse bakanlık yoğun bir çaba harcıyor. Devlet, ‘Ben vatandaşımı riskli binalarda oturtmayacağım. Sağlayacağım desteklerle vatandaşların daha güvenilir konutlarda barınmalarını sağlayacağım’ diyor” şeklinde konuştu.

 

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE DAHA AYRINTILI BİLGİ SAHİBİ OLMAK İSTİYOR MUSUNUZ?

 

“İnsan hayatını yakından ilgilendiren böylesine önemli bir konu karşısında, depremsellik açısından riskli bir bölgede yaşayan insanların Kentsel Dönüşüm Projesi konusunda bu denli duyarsız kalmalarına oldukça şaşırdım” diyen Taşkıran, Bolu’da yaşayan vatandaşlara şu önemli hatırlatmada bulunarak, sözlerini tamamladı: “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kentsel Dönüşüm konusunda hazırladığı “50 Soru, 50 Cevap” ile vatandaşların akıllarındaki tüm soruları yanıtlandırıyor. Konuya duyarlı vatandaşlar bakanlığın resmi internet sitesi aracılığıyla Kentsel Dönüşüm konusundaki ayrıntılı bilgilere kolayca ulaşabilirler.” 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: