• resmi ilanlar

Abant’ta yapılaşmanın önü mü açılıyor?

29/11/2013 00:00

Türkiye’nin korunan alanlarını yapılaşmaya açacağı endişesiyle tepkilere neden olan ‘Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu Tasarısı’ yeniden TBMM Genel Kurulu’nun gündeminde. Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından hazırlanan tasarı, Gezi olaylarının da etkisiyle geçtiğimiz Haziran ayında geri çekilmişti. Tasarı ile Milli Park olan Abant’ta yapılaşmanın önü açılacağı endişeleri sivil toplum örgütlerini de harekete geçirdi.

 

Haber: Ebru EYVAZOĞLU

‘Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu Tasarısı’ yeniden TBMM Genel Kurulu’nun gündemine alındı. Meslek odaları ve sivil toplum örgütlerinin büyük tepkisini çeken ancak Gezi olaylarının ardından geri çekilen tasarı, Meclis Genel Kurulu’nun gündeminde görüşülmeyi bekleyen tasarıların arasında üst sıralarda yer aldı.

Tasarı'nın 10. Maddesinin 2. bendinde "Korunan alanda işletme yetkisi, kısmen, talepte bulunmaları halinde il özel idarelerine, belediyelere, bu Kanunun amacına uygun faaliyetler yürüten vakıf ve derneklere ilgili bakanın onayı ile devredilebilir veya geri alınabilir" maddesi ise endişeye neden oluyor. Valiliklere bağlı İl Özel İdaresi'ne yapılan yetki devirlerinin onarılması imkânsız tahribata yol açtığı iddia edilirken, bu tahribata örnek olarak da Abant Tabiat Parkı örnek gösteriliyor. Bu yüzden mahkemelik olan Abant’ın bu sayede tahrip edildiği belirtilerek, bu kanun ile Abant’ta rezidans yapımının da önünün açılmış olacağı ifade ediliyor.

Konunun uzmanı olmayan ve yeterli teknik bilgi birikimine sahip olmayan kurumlarca bu değişikliklerin yerine getirilmesinin ciddi ve geri dönüşü olmayan kayıplara neden olabileceğinin altı çizilerek, Abant’ın yanı sıra Yedigöller Milli Parkının da aynı tehlike ile karşı karşıya kalacağı belirtiliyor. 

Tasarı'nın 37. Maddesi'nin 6. Bendinde "9/8/1983 tarihli ve 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu yürürlükten kaldırılmıştır" ifadesi yer alıyor. Milli Parklar Kanunu'nun bu Tasarı ile birlikte yürürlükten kaldırılmasının ise Milli Park alanlarını olumsuz biçimde etkileyeceği göz önünde bulundurulurken, HES’lere karşı çıkan davalarda da Milli Parklar Kanunun dayanak olarak kullanılıyor. 

YORUMLAR  (Toplam 1 yorum)

  • yaylazade  (01.12.2013 15:58:28)

    örencik samat sarıyer çepni yaylalarındaki 13 yıldır mühürlü olan yayla evlerine önce çözüm getirsinler.Turizm için öncelikle yaylalar önemli,sadece yayladaki köylüyemi eziyet çektirmek,orada inşaat şantiyesi gibi abant place oteli,geçen yıl büyük otel inşaat yaptı kimse ses çıkartmadı,ama garip köylünün yayla evi mühürlü kimse sahip çıkmayacakmı,Bolu yetkilileri sahip çıkmayacakmı,hani turizm nerde,Mudurnu abanttan nemalanmıyor,abant dibi köyleride yaylalarında 300 yakın sayıda ev mühürlü hangi babayiğit çıkıp bu sorunu çözecek,şimdide otel yapımı düşünülüyor deniliyor ,yayla evlerine çözüm

  • Yorum yazın!
     1250 karakter yazabilirsiniz

    Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: