• resmi ilanlar

ÜRKÜTÜCÜ TABLO

26/11/2013 00:00

TMMOB Bolu İl Temsilcisi Nazmi Uçar, vatandaşları sokaklara döken 4,8 büyüklüğündeki deprem sonrası kentteki konutların güvenilirliği konusunda Bolu Express’e açıklamada bulundu. “Bolu depreme hazır, demek mümkün değil” diyen Uçar, yerel yöneticiler önderliğinde yapıların risk analizlerinin bir an önce yapılması gerektiğini savundu. Uçar, deprem riski altındaki binaların yıkımını öngören Kentsel Dönüşüm Projesi’nin Bolu’da derhal uygulanması gerektiğini belirterek, “Bolu’da içinde oturulmaması gereken binaların oranı yaklaşık yüzde 25 oranında” diyerek, vahim tabloyu gözler önüne serdi.

 

Haber: Mehmet KORKUSUZ

Bolu’da Pazar akşamı saat 22.49'da meydana gelen ve merkez üssü Ulumescit Köyü olan deprem, Boluluları sokaklara döktü. Deprem gerçeğiyle bir kez daha yüzleşen Bolulularda akıllara bir kez daha gelen soru ise, “Bolu’daki binalar depreme karşı ne kadar güvenli?” oldu. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMO) Bolu İl Temsilcisi Nazmi Uçar, Bolu Express Gazetesi’ ne yaptığı açıklamada, konutların deprem karşısındaki dayanıklılığı konusunda açıklamada bulundu. Konut açısından Bolu’nun depreme hazır olmadığını savunan Uçar, “Bolu depreme hazır, demek mümkün değil” dedi. Uçar, şunları söyledi: “Çünkü birinci derece deprem kuşağında olan şehrimizde her zaman depremlerin meydana gelmesi muhtemel. Bunlara karşı hazırlıklı olmalıyız. Bolulular her zaman depremle karşı karşıyadır. Bunun için ne yapmak gerekir? Kentsel Dönüşüm çerçevesinde güvenli olmayan yapıların risk analizleri yapılarak, onların Kentsel Dönüşüm çerçevesinde güvenli yapılara dönüştürülmesi gerekiyor. Bunu da belediye yapacak, yöneticilerimiz yapacak. Bolu’yu yönetenlere bu konuda büyük zorunluluklar düşüyor.”

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün hazırladığı deprem risk analiz raporlarının bulunduğuna dikkat çeken Uçar, “Resmi kurumlarla ilgili olarak, okullar, hastaneler ve diğer kamu kurum ve kuruluş binalarından riskli olanların bir an önce güçlendirilmesi ya da yeniden yapılması gerekir. Bu sorumlulukların bir an önce yerine getirilmesi gerekir” diye konuştu.

“YENİ YAPILAR DAHA GÜVENLİ”

“12 Kasım depreminden bu yana Bolu’da neler değişti?” sorusuna yanıt veren Uçar, şunları kaydetti: “O zamandan bu zamana Bolu’da ciddi değişiklikler var. En azından deprem sonrası yapılan binalar depreme daha dayanıklı yapılar. Mühendisler daha çok güvenli projeler yapıyorlar. Ve yapılan projelerde harfiyen uygulanıyor. Uygulandığından da eminim. Deprem yönetmeliklerine uygun inşa ediliyor yeni binalar.”

12 KASIM’DA ZARAR GÖREN BİNALARA YETERİNCE GÜÇLENDİRME YAPILDI MI?

“12 Kasım depremi öncesi inşa edilen ve depremde zarar gören binalarda yeterince güçlendirme yapıldı mı?” sorusunu ise, Uçar şöyle yanıtladı: “12 Kasım depremi sonrası Bolu’da güçlendirme bakımından ciddi çalışmalar yapıldı. Özellikle orta hasarlı binalarda güçlendirmeler gerçekleştirildi. Güçlendirme yapılmayan binalara da zaten oturma izni verilmedi. Güçlendirme yapılan binalarının kimisinin ki iyi yapıldı, kimisinin ki yapılmadı. Bunu bilemiyoruz. Birebir takibini yapabilmemizde o dönem mümkün değildi. Aslında bu binalarda yeniden bir değerlendirme yapılabilir. İnsanlar evlerinin risk analiz değerlendirmelerini özel şirketlere başvuruda bulunarak yaptırabilirler.”

 

“KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ BOLU’DA MUTLAKA UYGULANMALI”

Hükümetin start verdiği ve Cumhuriyet tarihinin en büyük imar hareketi olarak adlandırdığı Kentsel Dönüşüm Projesi’nin Bolu için büyük bir fırsat olduğunu savunan Uçar, “Kentsel Dönüşüm Projesi’nin Bolu’da mutlaka uygulanması gerekir. Bolu’da dışarı çıkıp dolaştığınızda da görebileceğiniz, içinde oturulmaması gereken bir sürü yapılar var. Bu binaların oranı ise, toplam binaların yüzde 25’ine yakınını oluşturuyor” diyerek, açıklamalarını tamamladı.


İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: