• resmi ilanlar

“İşi erbabına işletmek gerekir”

13/11/2013 00:00

AİBÜ Öğretim Görevlisi ve Köşe yazarımız Kemal Bilsel Sarısözen haber merkezimizin sorularını yanıtladı.

 

AİBÜ’nün bugüne kadar geldiği nokta hakkında bilgiler veren Sarısözen, şunları söyledi:

 

Haber Merkezi: Üniversitenizde kaç yıldır görev yapıyorsunuz, hangi Rektörlerle çalışma imkânınız oldu, özet bilgi verebilir misiniz?

Sarısözen: Ben bu üniversiteye 1998 yılının 12. ayında geldim, o tarihlerde Üniversitemizin Sayın Rektörü, Prof. Dr. Nihat Bilgen beyefendiydi. Gerçekten çok saygı duyduğum, inceden inceye zarif, zarif olduğu kadar da bir akademisyene yakışan mükemmel bir kültürün insanıydı. Hitabet sanatını da bir o kadar severim, kendisini her zaman şükranla anmak isterim. Üniversiteye alınmamda çok büyük ilgilerini gördüm. Kalbi teşekkürlerimi iletiyor ve kendilerine sağlıklar diliyor, saygılarımı sunuyorum. Bu değerli Rektörümden sonra, sırasıyla Prof Dr. Sayın Yaşar Akbıyık, Prof. Dr. Atilla Kılıç ve halen görevi yürütmekte olan Prof. Dr. Hayri Coşkun, gerçektende canla başla çalıştılar, emekleri ve hizmetleri çok büyüktür. Pek tabii, hepsine de teşekkürlerimiz ve sonsuz saygımız vardır. Kendilerine sağlıklı ve engin mutluluklar diliyorum.                                                                                                                                                                                                                                                              Haber Merkezi: Sayın Hocam, sizin Üniversite kimliğinizde Akademik Personel ibaresi yer alır.  Bir akademisyen olarak, üniversitemizin son dört yılını nasıl değerlendirirsiniz?                                                                              

 Sarısözen: Efendim; son dört yılı, üniversitemizin Rektörü Prof. Dr. Sayın Hayri Coşkun'la            tamamlıyoruz. Sayın Coşkun, hemen ifade edeyim ki beşeri münasebetlerinde çok nezih, mümkün olduğu kadar, insanların düşüncelerini ve dileklerini dinleyen, mütevazi bir bilim adamı. Bu nedenle, yapılanlarda zaten ortada. Sizde takdir edersiniz ki 50 yıllık hizmet hayatım da, kalkıp da kimseleri reklam yapmak istemem, bu zaten benim tabiatımda yoktur. Kaldı ki bu kadar hizmetten sonra, insanlardan en küçük bir beklentimde söz konusu edilemez. Biz unumuzu eledik, eleğimizi duvara astık. Önemli olan, gerçekleri ortaya koymak ve gerçekleri yazmaktır. En basit ifadesiyle sayın Rektör Coşkun, üniversitemize 5 Fakülte, 1 Enstitü, 3 Yüksekokul ile 28 Lisans Üstü Program ve 46 yeni bölüm ile 21 yeni programın açılışını sağlamış, 9 Tübitak, 1 marka, 14 AB Projesinin yürütülmesini gerçekleştirmiş, öte yandan 46 farklı ülkeden 167 yabancı öğrenciye üniversitemizde hizmet kapılarını da ayrıca açmıştır. Öğretim Üyelerinin, Yurt dışı hareketliliğine baktığımızda, 2010 yılında 165 Öğretim Üyesi 2012 yılında ise 281 Öğretim üyesini Yurt dışına, çeşitli etkinlikler çerçevesinde gönderilmiş, bundan böyle büyük hizmetlere gerekli ilgi en üst düzeyde sayın Rektör tarafından gerçekleştirilmiştir.                                                                  

Haber Merkezi: Sayın Sarısözen, özellikle üniversitemiz hastanesinde de bir gelişme oldu mu? Sizin, ayrıca çok hassas ve dikkatli bir araştırmacı gazeteci olduğunuzu da biliyoruz. Bu konudaki bilgilerinizi alabilir miyiz? Nitekim, siz her konunuzu bilgi belge ve kaynaklara dayandırarak gündeminize alırsınız.                                                                                                    Sarısözen: Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, bildiğim kadarıyla Sayın Coşkun döneminde 38 yeni birime kavuşturulmuştur. Böylece Hastanemiz bir nevi bölge hastanesi konumuna getirilmiştir. Öte yandan, Kamu Kurumu Kuruluşları ve hayırseverlerin desteği ile hastanemiz pek çok yeni birime kavuşturulmuştur. Bu arada, hastaneye kurulan pünomatik taşıma sistemin de bu türden hizmetler arasında, sayın Coşkun, ziyadesiyle büyük emek ve gayretler sarf etmiştir. Bütün bu hizmetler, bir birikimin, bir araştırmanın, sıkı sıkıya bir takibin, denetiminin ve meseleleri başarabilmenin hakimiyetinden kaynaklanıyor. Teşbihte hata olmazsa, öyle gözlerimi kaparım, vazifemi yaparım hayalciliğiyle başarı elde edilmez. Nitekim, iş insanın aynasıdır. Bir gün birileri çıkar, ne yaptın kardeşim diye sorar. Biz de yapılanlardan bahsediyoruz. Dolayısıyla, olmayanı gündeme taşımıyoruz. Sayın Coşkun, Mengen İlçemizi de bir marka olarak Gastronomi alanında söz sahibi haline getirmiştir. Kendilerine ve değerli mesai arkadaşlarına bu münasebetle bir kere daha teşekkür etmek isterim. Öte yandan, bazı noksanlıklarda olabilir. İnşallah onlar da zamanla telafi edilir.

Haber Merkezi: NÜRDAM’da yakın zamanda, radyasyonu tespit edilecek sensorların üretilmeye başlanacağı yetkili ve teknik ağızlarca dile getiriliyor. Sizin bu konuda fikriniz var mı? Varsa düşüncelerinizi alabilir miyiz?

Sarısözen: NÜRDAM; Sayın rektörlüğümüzün, çok önem verdiği bir merkez. Değişik, radyoaktif uygulamalar neticesinde ortaya çıkan radyasyonun, tespit edilmesinde de kullanılacak sensörlerin üretileceği bir merkezdir. Bildiğim kadarıyla, binası tamamlandı ancak cihazların montajı sürüyor. Tahmin ediyorum bu yılın sonunda tamamlanacak ve yakın bir zamanda söz konusu sensörleri üretmeye başlayacak. Ayrıca protipleri de üretilmiş durumda. Bilimsel, endüstriyel ve teknoloji araştırma ve uygulama merkezimizde yeni bir merkez. 2014’ten itibaren de hem üniversitemize, hem de bölgemize hizmet verecek. Binası tamamlanmıştır ve şu an itibari ile de cihazları alınıyor. Bu güzel merkez mühendislik-mimarlık, fen edebiyat, tıp ve diş hekimliği fakültelerimiz ile sanayimize hizmet verecek. Ayrıca, özellikle yabancı öğrencilerin yararlanacağı Türkçe Eğitimi Araştırma ve Uygulama Merkezinin de kurulduğunu da belirtmek isterim.

Haber Merkezi: Sayın Sarısözen siz bu ilde ve AİBÜ’de 15 senenin idrakinde hizmetlerin bir başka anlamda çalışmaların neler olduğunu biliyorsunuz. Sizce, üniversitenin temel hedefi nedir?

Sarısözen: Efendim, Üniversite kapasitesi, hemen her alanda yaklaşık ikiye katlanmış vaziyettedir. Bilgiler, belgeler, kaynaklar, rakamlar velhasıl resmi hizmet dosyasının içeriği (münderecatı) bellidir. Bundan böyle, temel hedeflerin, eğitim ve öğretimde güçlü bir alt yapıya sahip, bilimsel bilgi üretme potansiyeli yüksek, öte yandan, kamusal hizmetleri en büyük seviyede olan sanayi ve diğer paydaşlarla, güçlü bir işbirliğine sahip olması Sayın Prof. Dr. Hayri Coşkun’un değerli mesai arkadaşlarının en büyük düşüncesi ve hedefidir diye düşünüyorum.

Haber Merkezi: Yeni rektör seçimi için ne düşünüyorsunuz?

Sarısözen: Cenab-ı Hak’tan en hayırlısı, en doğrusu, en güzeli ne ise onu temenni ediyorum. Bildiğim o dur ki iş başarana vurulur. İş başaranındır, iş bitirenin kötüsü olmaz. İş insanın aynasıdır, her iş itikata bağlıdır, zaten iş kendisini gösterir. Kısacası işi erbabına işletmek gerekir. Yeni gelecek, çok sayın rektörümüze de sağlıklar, başarılar ve engin mutluluklar diliyorum. Bu röportaj nedeniyle, halen görevde bulunan, azimli, çalışkan, işi bilen ayrıca milli, manevi değerlerine, kültürüne ve sanatına sahip olan, fazilet erbabı, devlet umuru görmüş Prof. Dr. Hayri Coşkun’a ve çok değerli mesai arkadaşlarına, gönül derunundan en derin kalbi şükranlarımı, sevgilerimi, teşekkürlerimi ve saygılarımı sunarım.                                                                                                                                            

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: