• resmi ilanlar

Başka canlar yanmasın!

12/11/2013 00:00

Soba zehirlenmesi nedeniyle ölen anne kızın ardından İl Sağlık Müdürü Dr. Mahmut Arık bir açıklama yaparak, sobalı evlerde gece yatarken mutlaka sobaların söndürülmesi gerektiğini vurguladı.

Dün soba zehirlenmesi sonucu anne ve kızının hayatını kaybetmesinin ardından Bolu İl Sağlık Müdürlüğü vatandaşları uyardı. Sobalı evde oturanların dikkat etmesi gereken kurallar hakkında bir açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Dr. Mahmut Arık, gece yatarken mutlaka sobaların söndürülmesi gerektiğini vurguladı.

Arık şu önerilerde bulundu: “Ülkemizde bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben, baca zehirlenmeleri hemen her yıl kış aylarında tehlikeli boyutlara ulaşmaktadır. Her yıl onlarca kişi özellikle sobadan olmak üzere sızan karbon monoksit gazı ile zehirlenmektedir.

Havagazı, kömür v.b. ısıtma amacıyla kullanılan her tür soba ve ocakta yanma sırasında karbonmonoksit gazı oluşur. Karbon monoksit zehirlenmeleri sıklıkla, kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeniyle meydana gelir. Karbon monoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir.

Sobayı üstten yakın

Soba ve bacalarla ilgili uyulması gereken bir takım kurallar vardır. Kullanılan her türlü ısıtma cihazının kalite belgesine sahip olup olmadığına, garantilerine ve garanti sürelerine dikkat edilmeli. Kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu kontrol edilmeli, izin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmamalı. Aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralacağı, soba içinde düzensiz ısı dağılımı nedeniyle de baca çekişi zayıflayacağı için soba yakılırken aşırı doldurulmamasına dikkat edilmeli. Sönmekte olan sobaya asla tutuşması için güç yakıtlar konulmamalı, yakıt yavaş yavaş ilave edilmeli, yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmamalı. İyi ısınmayan ve alttan yakılan kömür sobalarında karbon monoksit zehirlenmesi riski artacağından soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalıdır.

Yatarken mutlaka sobaları söndürün

Özellikle lodoslu havalarda ölüm olaylarında artış görüldüğü için eğer bacalar standartlara uygun değilse yakılmamalı. Yakmak zorunlu olduğu hallerde ise gece yatarken mutlaka tam olarak söndürülmeli. Soba borularının birbirleriyle birleştirilmesinde hava ve baca gazı sızdırmazlığı sağlanmalı. Sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalı. Bacalar standartlara uygun ve yalıtımlı olmalı, düzenli olarak temizletilmeli. Dumanın geri tepmesini önlemek için bacanın en üst noktasının çatının en üst noktasından 1 m. daha yüksekte olması sağlanmalı ve baca şapkası mutlaka takılmalı.

Zehirlenme durumunda kişiler ilkyardım uygulaması olarak ne yapabilirler?

 

Öncelikle cam, kapı v.s. açılarak ortamın havalandırılması sağlanır. Zehirlendiğinden şüphelenilen kişilerin bilinci kontrol edilir. Bunu da kişiye seslenerek yapabilirsiniz.  Taşıma imkanı varsa ve hastanın bilinci yerindeyse başka bir odaya taşınıp dinlenmeye alınır. Solunum ve nabzının olup olmadığına bakılır. Kişinin bilinci yerindeyse, rahat soluk alıp vermeleri için yarı oturur pozisyona getirilir. (sandalyede kaykılır gibi) 112 Acil Yardım aranarak tıbbi yardım istenir.

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: