
Mevsim gereği, Türkiye çapında hastanelerde başlatılan grip aşısı, Gerede Devlet Hastanesi’nde de uygulanmaya başladı.
Halsizlik, ateş, boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı ve burun akıntısı ile seyir gösteren bir enfeksiyonel bir rahatsızlık olan grip; bulaşıcılığı oldukça yüksek hastalık grupları arasında yer alıyor. Savunma sistemindeki zayıflık nedeniyle, kolayca yayılan grip hastalığı için, özel bir tedavi yöntemi bulunmazken; ateş düşürücü, burun spreyi, boğaz pastili, bol istirahat ve sıvı tüketimi tedavi yöntemi olarak kullanılıyor. Grip aşısının ise, sağlıklı kişilere önerilmemesi gerektiğini açıklayan Gerede İlçe Sağlık Müdürü Doktor Hüseyin Yücel, “Grip enfeksiyonu, genç erişkinlerde büyük problemler yaratmadan, bir hafta içinde kendi kendine yok oluyor. Bebeklerde, kronik akciğer/kalp hastalarında, organ nakli geçirmiş, savunma sisteminde sorun olan ve AIDS gibi immünolojik baskılanma oluşturan hastalarda çok daha ciddi sonuçlar doğurabiliyor. Risk grubunda olan bu hastalar, tedaviye geç kaldıkları taktirde, ne yazık ki hayatlarını bile kaybedebiliyor.
Kesin ve özel bir tedavisi bulunmayan grip enfeksiyonunda, hastanın durumunu korumak yeterli. Ateşli hastalara; ateş düşürücü, boğaz ağrısı olan hastalara ise, rahatlatıcı pastil veya spreyler önerilirken; bol sıvı alımı ve istirahat edilmesi de oldukça önemli. Yüksek bir virüsle karşılaşma veya savunma sistemindeki eksiklikler nedeniyle kolayca gelişen grip enfeksiyonunda; burun akıntısı ve tıkanıklığı gibi şikâyetler daha fazla ise, burun iltihabı (rinit) olan bu durum; grip değil, “Nezle” olarak adlandırılır.”şeklinde basın yolu ile bildiri paylaştı.
Öte yandan; kış ayları boyunca, gripten korunma yolu olarak yaptırılan grip aşısı, her yıl karşılaşılması en muhtemel virüs tiplerine karşı yeniden hazırlanıyor. Bir önceki yılın muhtemel virüslerine karşı hazırlanan grip aşısı, sonraki yıllarda hastayı koruyamayacağı için, bazı uzmanlar tarafından doğru bir önlem olarak görülmüyor. Grip aşısına bağlı olarak hastalarda çok nadir de olsa zaman zaman ciddi yan etkiler de görülebiliyor. Ciddi risk grubundaki hastaların, aşılanması dışında, grip aşısı önerilmezken, risk grubundaki hastalarda yan etkilerin farklı rahatsızlıkların habercisi olabileceğine işaret ediliyor. Gribin, sağlıklı kişilerde önemli komplikasyonlara yol açmadığı ancak halsizlik, ateş, boğaz ağrısı ve burun tıkanıklığı şikâyeti olan hastaların, bir kulak burun boğaz hekimine başvurması gerektiği uzmanlarca belirtilirken, reçetesiz ilaç kullanılmaması gerektiği de önemli uyarılar arasında izleniyor.






























Fuat Bayramoğlu
LİDERİ YENMEK, GALİBİYETLERİN EN GÜZELİ
Fatma Marmara
CUMHURİYETİMİZİN 100. YILI KUTLU OLSUN
Mehmet İşgörücü
YÜZÜNCÜ YILDA BOLU’DA TİYATRO
Ayşe KUDU
BİLİNÇALTIMIZIN TRAFİK HALİ
Duygu Güler
HOŞGELDİN ATAM
Hikmet Baydar
DÖVİZDE SON DURUM..
Tahir Semih Özçelik
VİZYON VE İNOVASYON
Rahmi Tamer Özçelik
PİŞMANLIK
Genc-i Nihan
GLOBALLEŞEN DÜNYADA NORMALLEŞEN TERİM ‘FAİZ’
Ekrem Çetinkaya
YATA YATA
Fevzi Saçlı
ÇÖPE ATILMA KORKUSU SARDI BENİ
Kemal Bilsel Sarısözen
MAKULU GÖREMEYEN DÜŞÜNCENİN,NE ÖNÜNDEN, NE DE ARKASINDAN GİDİLİR
Mehmet Korkusuz
KORKUSUZ YORUM
Fatma Kubilay
TÜRKMENLER’İ YALNIZ BIRAKMAYALIM….
M. Cengiz Poyraz
MİRAP MI, SAHNE Mİ? CÜBBE Mİ, KOSTÜM MÜ ?
Ebru Eyvazoğlu
AK PARTİ, CEMAAT VE BİZ
Dr.Ahsen SAÇLI
ENERJİDE TOPLUMSAL MALİYET
Murat Çelik
Bolu’nun şovmen vekilleri!