• resmi ilanlar

Evde diyaliz imkanı hastaların umudu oldu

07/10/2013 00:00

Diyaliz hastası 14 yaşındaki Eda Saraç, diyaliz merkezinde aldığı eğitimin ardından evde kendi diyalizini kendisi yapıyor. 1 yaşından beri haftada 3 kez diyalize bağlanan genç kız, “Kendimi bildim bileli diyalize bağlanıyorum” dedi. Saraç’ın Nefroloji uzmanı doktoru ise, “Diyaliz hastaları günde en az 15-20 hap yutmak zorunda kalıyorlar. Ancak evde diyaliz imkanının sağlanmasıyla hastalarda bu oran yüzde 80 azalıyor” diye konuştu.

 

Bolu’da Gölyüzü Mahallesi’nde yaşayan 14 yaşındaki Eda Saraç, böbrek yetmezliği hastası. Ancak Eda’yı binlerce diyaliz hastasından ayıran özellik ise, diyalizi tedavisini evde kendisinin yapabilmesi.

1 yaşından beridir böbrek yetmezliği hastası olan ve hafta 3 kez 8’er saat diyalize bağlandığı öğrenilen Saraç, diyaliz merkezinde aldığı eğitimin ardından kendi diyalizini kendisi yapıyor.

Yaklaşık 2 yıldır uygulanan evde hemodiyaliz yöntemini Türkiye'de kullanan 200 hastadan biri olan Saraç’ın sağlık durumu ise şu an oldukça iyi durumda.

Kendisine sağlanan evde diyaliz tedavisi imkanı sonrası sağlığında ciddi boyutta iyileşme görüldüğünü belirten Saraç, bunun okul başarısına da olumlu yansıdığını belirtti.

 

EVDE DİYALİZ İMKANIYLA GENÇ KIZIN SAĞLIĞI ŞİMDİ DAHA İYİ

Genç kıza tedavisi süresince babası ile birlikte en büyük desteği veren anne Yeter Saraç, kızının evde diyaliz tedavisi öncesi büyük sorunlarla karşılaştığını ve yarım gün okula gidebildiğini söyledi. Evde tedavi imkanının sağlanması sonrası, kızının sağlığında gözle görülür bir iyileşme olduğunu belirten anne Saraç, bunun kızının okul başarısına da olumlu yansıdığını ifade etti.

 

TEDAVİDE KULLANILAN İLAÇ DOZAJI BU YÖNTEMLE DÜŞÜYOR

Eda’nın doktoru Dr. Serkan Kubilay Koç ise, evde diyaliz imkanı hakkında verdiği bilgide, “Sağlık müdürlüğünden alınan izinle hasta kendi diyalizini kendisi yapıyor. Böylelikle evde hemodiyaliz uygulanıyor. Bir hasta diyaliz merkezinde 3 gün 4'er saat hemodiyalize girerken evde 8 saat, haftada 3 gün diyalize giriyor. Bu sayede hastanın kalp damar sistemi daha az yoruluyor. Hastanın herhangi bir ilaç kullanmadan hayatına devam etmesi sağlanıyor” dedi.

Evde diyaliz imkanı sağlanmasının hastaların yaşam kalitesinde de artış sağladığını kaydeden Dr. Koç, “Hastaların sosyal anlamda, okul hayatı, evlilikleri ve çalışma hayatı normalleşiyor. Topluma giriyorlar. Diyaliz hastaları günde en az 15-20 hap yutmak zorunda kalıyorlar. Bu sayede bu oran yüzde 80 azalıyor" şeklinde konuştu.

 

 

YORUMLAR  (Toplam 1 yorum)

  • kamil OĞUZ  (08.10.2013 04:42:15)

    İşte bu da ülkemin nasıl geliştiğinin bir göstergesidir.Bu işleri başaran kadrolara teşekkür.Halkını böylesine düşünen yöneticiler daima boluda baş tacı edilir.

  • Yorum yazın!
     1250 karakter yazabilirsiniz

    Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: