• resmi ilanlar

Panayır Dünya Mirası listesine girecek

25/09/2013 00:00

Başlangıç tarihi asırlar öncesine dayanan Gerede Panayırı somut olmayan kültürel miras olarak dünya mirası listesine girmeye hazırlanıyor.

Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Vedat Çalışkan ve öğrencilerinin yürüttüğü TUBİTAK destekli “Türkiye’de Panayırlar” isimli proje ile Tarihi Gerede Panayırları da Dünya Mirası Listesine girmek için aday gösterilecek ve Türkiye’deki diğer panayırların da incelenmesi ile birlikte 3 panayırın somut olmayan kültürel miras kapsamında korunması için müracaat edilecek.

20 Eylül 2013 tarihinde panayırın 1.günü çalışmalarına başlayan Doç. Dr. Vedat Çalışkan ve öğrencileri panayır alanında gözlem ve inceleme yaptılar. Esnaf ve vatandaşlarla her yaş grubundan toplam 260 kişiyle yüz yüze anket yaptılar. Toplanan bilgiler ile birlikte yapılan anketlerin sonuçları raporlanacak ve TUBİTAK’a gönderilecek. Doç. Dr. Vedat Çalışkan konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Gerede Panayırları olağanüstü güzel ve heyecan verici bir gelenek-görenek birikimine sahip. Rahatlıkla söyleyebilirim ki Gerede Panayırları Türkiye’nin en büyük alanına kurulan bir panayır ve 3 büyük panayırından bir tanesi. Amacımız Türkiye’de sayıları son derece azalan panayırların en azından mevcutlarının yaşamlarını devam ettirmesi ve Devletimiz tarafından da desteklenmesi. Panayırlara sadece ekonomik gerekçelerle bakmamak gerekir. Panayır çalışmamızı tamamladıktan sonra sonuçlarını raporlaştıracağız ve ilgili makamlara ulaştıracağız. Ayrıca Gerede Belediyesi’ne de sonuçlarını ulaştıracağız ve tarihe bir kayıt düşeceğiz” dedi.

Gerede Belediye Başkanı Ömer Baygın konu ile ilgili yaptığı açıklamada “Gerede panayırlarının yaşatılması ve geleceğe taşınması adına yaptıkları çalışmalar için Doç. Dr. Vedat Çalışkan hocamıza ve öğrencilerine teşekkür ediyorum, başarılar diliyorum inşallah bu çalışmaların sonuçları Gerede’ye katkı sağlar. Biz panayırları devletimizden destek almadan kendi imkânlarımızla organize ediyoruz. Yapılan bu bilimsel çalışmaların 2 yıl süreceği ve sonuçlarının bunun ardından ortaya konulacağı ifade edildi. Geçmiş yıllarda da çeşitli spekülasyonlar yapıldı panayır mı fuar mı festival mi diye. Fuara, festivale  karşı olmadığımızı ama her zaman panayırların yerinin ayrı olduğunu bunun salt bir eğlence aracı  olarak görülmemesi gerektiğini ifade ettik. Yüzlerce yıldan beri süregelen bir geleneğin devam ettirilmesi olarak ta ayrıca değerlendirilmesini istedik” dedi.

 

 

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: