• resmi ilanlar

“Bolu 2023 hedeflerini derhal oluşturmalı”

19/09/2013 00:00

Yerel siyasete Milli Görüş çizgisindeki 25 yıllık siyasi geçmişiyle damga vuran ve Ak Parti çatısı altında siyasi faaliyetlerini sürdüren Abdullah Uzun, Bolu Express Gazetesi’ne verdiği röportajda, idealindeki belediyecilik anlayışını açıkladı. Bolu’nun hükümet politikalarına paralel olarak 2023 hedeflerini bir an önce ortaya koyması gerektiğini ısrarla savunan Abdullah Uzun, hedeflerin vatandaşlarla istişareye dayalı, muhalefetin önerilerine açık ortamlarda oluşturulması gerektiğine vurgu yaptı.

 

Haber: Mehmet KORKUSUZ

Bolu kamuoyunun son dönemde sıkça telaffuz ettiği isimler arasında gelen Abdullah Uzun’la Bolu Express Gazetesi’nde yaptığımız ve dün ilk bölümünü siz okuyucularımızla paylaştığımız röportajın ikinci ve son bölümü şöyle:

 

Sayın Uzun, röportajımızın ilk bölümünde, “CHP, belediyecilikte Ak Parti’den fark yedi” dediniz. Bu söylemlerinizi seçmen bazında değerlendirdiğimizde, Bolulu vatandaşların yakın geçmişteki CHP’li yönetimlere bir özlem duyamayacağını mı savunuyorsunuz?

CHP’nin bu noktada bir vizyonu yok. CHP’de bugün kimi aday yaparsanız yapın, o kişide böyle bir vizyon olmayacak. Ha, bunları düşünen biri varsa da, boşuna orada vakit kaybetmesin. Gelsin Ak Parti’den aday adayı olsun, yarışa girsin. Bu tarz bir düşünceyi CHP çatısı altında hiç kimse hayata geçiremez.

 

Sayın Uzun, önceki değerlendirmelerinizde hükümet politikalarına paralel olarak Bolu’nun da 2023 hedeflerini bir an önce oluşturması gerektiğine vurgu yaptınız. Sizce Bolu’nun 2023 hedefleri neler olmalı?

Şu nokta Bolu’da her zaman tartışma konusu olmuştur. İnsanlar üniversitenin kentten kopuk olduklarını savunurlar. Üniversite de yaşayanlar şehirden ne bekliyor, şehirde yaşayanlar üniversitede yaşayanlardan ne bekliyor?

 

Bu konuda yapılan eleştirilerin bir bölümü de, yerel ekonominin giderek üniversite öğrencilerine bağımlı hale gelmesi.

Peki, üniversite öğrencileri veya akademik kadro kentte sürekli para harcamasında mı bulunmalılar? Üniversitenin şehirle bütünleşebilmesinin başka yolu yok mu? Öğrenciler daha çok alışveriş yaparlarsa, öğretim üyeleri lojmanlarından çıkıp kent merkezinde ikamet ederlerse, üniversite ile şehir birleşmiş mi olacak? Yok böyle bir şey! Bunların tartışılması lazım. Diğer taraftan Kartalkaya ve Abant örneği var. Ve hepimizin şikayetçi olduğu bir konu. Kartalkaya ve Abant’taki paralı turistleri kent merkezine getiremiyoruz. Şehrin ekonomisine bunlar katkı sağlamıyor. Bunları nasıl kente kazandırabiliriz? Şehirleşme dediğim benim bu.

Öte yandan, Bolu bir sağlık şehri olabilir mi? Termal kaynaklarımızı daha iyi nasıl değerlendirebiliriz? Mesela 2023 yılında Bolu’da kümes sayısı kaç olacak, atık sorunu çözülebilecek mi? Bolu 2023’te gökyüzünden panel saçlı kümeslerle mi seyredilebilecek? Kentte kanatlı sektör daha ne kadar gelişecek? Tüm bunlar benim hayal ettiğim belediyecilik açısından yapılması gereken 2023 hedefleri doğrultusundaki düşüncelerim.

Siyasi ayrım gözetmeksizin pek çok kimsenin işaret ettiği bu sorunlara karşı iktidar ve muhalefetin ortak çözüm önerileri sunamamalarının nedenleri sizce neler?

Başbakanımız sadece Ak Parti’nin başbakanı değil. Tüm Türkiye’nin başbakanı. Bunu Başbakanımız da söylüyor. Bunu mikro ölçekte Bolu’ya uyarlayalım. Bolu’da şehrin emini dediğimiz şehrin nüfusunun tamamının emiridir, emanetçisidir. Sahibi değil, hizmetkar dediğimiz budur. Şehrin hizmetkarı. O da belediye başkanı olan kişidir. Şehir şu anda 138 bin nüfuslu. Oy versin veya vermesin zengin-fakir, evli-evsiz, yaşlı-genç, belediye başkanı tamamının emanetçisidir. Belediye başkanları seçimle göreve gelirler. Bu seçilen belediye başkanları da ilk icraat olarak şunu yapar; Ey halkım, ben partimden belediye başkanı seçildim. Artık bu saatten sonra rozetimi çıkarıyorum ve çekmeceye koyuyorum. Bundan sonra ben tüm şehrin belediye başkanıyım.

 

Peki, bu bahsettiğiniz yönde bir uygulama örneği var mı?

Birçok şehirde var, birçok şehirde de yok. Uygulamanın nasıl olması lazım? Belediye başkanını konum olarak ayırırsak, çözüme ulaşıyoruz. Bana göre belediye başkanı genel müdür değildir. Bana göre belediye başkanı şehrin lideridir. Şehrin birinci aktörüdür. Örneğin Bolu’da belediye başkanı 138 bin kişinin lideridir. Ne yapması lazım bu? Belediye de zaten müdürler vardır. 657’ye tabidirler. Yapacakları işler kanunlar çerçevesinde bellidir. Alacakları maaşta bellidir. Herkes kendi işini yaptıktan sonra belediye başkanına gerek yok.

 

Öyleyse, belediye başkanının görev ve işlevleri sizce neler?

Belediye başkanları kendisine oy versin ya da vermesin, şehirde yaşayan kim varsa onların istekleri doğrultusunda şehrin geleceğini haritasını çizmek, orada çalışanlar ile bunu talep edenler arasında köprü olup orkestra şefliği yapmaktır. Başka bir şeyi yok. Bunu muhalefetinde görüşlerini alan, eleştirilerini dikkate alan bir belediye başkanını halk bırakmıyor. Ama bir belediye başkanı bunları yapmıyorsa, belediye koridorlarında eski belediye başkanlarının yanına fotoğrafını koyuyorlar ve sadece şu dönemde görev almıştır diyorlar. Bakın herhangi bir belediyeye, eğer bir belediye başkanı 3-4 dönem belediye başkanlığı yaptıysa, tamamıyla şehrin emanetçisi olarak ve ileriye dönük bir ufuk çizerek ve insanlara liderlik yaparak bunu gerçekleştirmiştir. Böyle bir ortamda belediye başkanları, vatandaşın aralarında yaşadıkları sorunlar karşısında hakemlikte yapar.

2023’te Bolu’da tarım arazileri korunmuş olabilecek mi? Kanatlı sektör daha da gelişip Bolu doğal güzelliklerini mi kaybedecek? Üniversite şehri olup, üniversite ve şehir birleşecek mi? Yoksa Bolu butik bir şehir mi olacak? 2023 vizyonunu bu şekilde kurguladığınızda bugün yaşanan sorunları 2023’te yaşayacak onlar yaşamayacaklardır.

 

Yani, sorunların çözümünün ve gelecek planlamalarının istişareyle yapılmasını savunuyorsunuz. Öyle mi?

Evet, aynen öyle. Bu şehir, kentte yaşayan 138 bin kişinindir. Zengin-fakir, okumuş-okumamış, genç-yaşlı tamamınındır bu şehir. Benim siyaset yapma tarzım istişareye dayalı, katılımcı noktada karar alma ve herkesin sözünü söylemeye dayalıdır. Bu şehirde yaşayıp bu şehre dair bir hikayesi olan herkesin şehirle ilgili söz söylemeye hakkı vardır. Çünkü hizmetkar, patronların dediğini yapar. Belediye başkanları da patronlarının yani halkının dediğini yapmak zorundadır.

 

Peki, yerel yönetimlerde herkesi memnun edebilmek mümkün müdür?

Herkesin dediğini yapamayacağına göre, herkesle istişare yaparsın. Ortak bir karar alırsın ve en uygun karar olarak bunu uygularsın. Bu da mahalle bazlı çalışmalarla ya da referandumla gerçekleştirilebilir.

 

 

YORUMLAR  (Toplam 2 yorum)

  • kemal  (20.09.2013 06:35:14)

    abdullah beyi ilgi ile takip ediyorum,çok gerçekci realist görüşleri var milli görüşcü kimliği ile artık kokular gelmeye başlayan akp yönetimini boluda toparlar diye düşünüyorum abdullah bey aday olursa ailecek oyumuz akp ye

  • hasan  (19.09.2013 16:20:33)

    Acilen Alaaddinin gitmesi Abdullah Uzunun belediye başkanı olması lazım

  • Yorum yazın!
     1250 karakter yazabilirsiniz

    Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: