• resmi ilanlar

“EVLENENLER BİRER BİRER BOŞANIYOR”

28/08/2013 00:00

13 yıldır atama bekleyen ve sayıları 100 bini bulan Teknik Öğretmenler, bugün hem sosyal medya üzerinden hem de meydanlarda seslerini duyurmaya çalışıyorlar. Yıllardır atama beklediklerini ancak kontenjanın çok sınırlı sayıda olması nedeniyle her yıl mağdur olan Teknik Öğretmen sayısının arttığını belirten Bolulu Uğur Bayram, sosyal medya üzerinden örgütlenerek hak arayışlarını sürdürdüklerini ifade etti. Bayram “Ailelerimizin yüzüne bakamaz olduk. Evlenen birçok arkadaşımız birer birer boşanıyor” dedi.

Haber: Ebru EYVAZOĞLU

28 Şubat’ta imam-hatip mezunlarının üniversite okumasını engellemek isteyen güçler tarafından bugün intikam alınmak istercesine Teknik Öğretmen atama sı yapılmasını söyleyen Uğur Bayram, sosyal medyadan seslenmeye devam ediyor. 13 senedir haklarının gasp edildiğini Bolulu Teknik Öğretmen Uğur Bayram, meslektaşı olan 100 bin kişinin sesi olarak çektikleri çilenin sona ermesini isteyerek, her platformda seslerini duyurmaya gayret ettiklerini belirtti.

Uğur Bayram Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Yapı Öğretmenliğinden 2011’de mezun olmuş ve polislik, askerlik, öğretmenlik, itfaiye erliği, TÜBİTAK’ta hizmetli gibi bir çok açıktan atamaya başvurmuş. Toplamda 30’dan fazla kamu kuruma başvurduğunu söyleyen Uğur Bayram, 2 senedir atama bekliyor. Ancak 13 yıldır atama bekleyen arkadaşlarının sesi olmak istediğini belirten Bayram, atama sayılarının sadaka niteliğinde olduğunu söyledi. 

“BÜYÜK BİR ADALETSİZLİĞE İMZA ATILDI”

28 Şubat sürecinde rol oynayan güçlerin baskılarıyla Teknik ve mesleki eğitime darbe vurulduğunu savunan Teknik Öğretmen Uğur Bayram, “28 Şubat mağdurlarının bu mağduriyetleri giderilmiş fakat Teknik Öğretmenlerin mağduriyetlerinin giderilmesi adına hiçbir girişimde bulunulmamış ve Teknik Öğretmenler adeta kaderleriyle baş başa bırakılmışlardır. Yıllardır yapılan öğretmen atamalarında biz Teknik Öğretmenlere ve Mesleki Öğretmenlere ayrılan kontenjan sayısı, mezun sayımızın sadece yüzde 3'ü kadardır. Mesleki Teknik Eğitime verilen değer bu kadar az olmamalıdır. En son yapılan 40.000 öğretmen atamasının sadece 500’ü, 20’ye yakın branşa sahip teknik ve meslek öğretmenlerine ayrılarak büyük bir adaletsizliğe imza atılmıştır. Diğer kültür branşlarının her birine 4000 - 5000 kontenjan ayrılırken ve KPSS puanıyla 30 puanlara kadar düşüp atanan öğretmenler mevcuttur. Teknik öğretmenlere bu kadar komik denecek kadar az kontenjan ayrılması – Örn: Yapı Öğretmenliği 2012 atamasında 21 kişi - ve teknik öğretmenlerin KPSS 70 - 80 puanlarla hala atanamıyor olması büyük haksızlıktır” ifadelerinde bulundu.

EN AZ 500 KADRO İSTİYORLAR

Kontenjan rakamlarının komik olduğunu dile getiren Uğur Bayram, “Günümüz Türkiye’sinde Mesleki Eğitime ve Teknik Eğitime dair bir çok övgü dolu sözler söylenmesine karşın ve mesleki ve teknik eğitimin bu denli önemli olmasına karşın halen daha branş başı 15-20 kişilik kontenjanlar verilmesi sabrımızı tüketmiştir. 1999 senesine baktığımızda Teknik öğretmenlere ve Mesleki Öğretmenlere branş başı ortalama 200 civarı kontenjan verilirken günümüzde ortalama 15 20 kontenjan verilmektedir.   2013- 2014 Eğitim – Öğretim yılında branş başı en az 500 kadro istemekteyiz.  Bu kadar çok haksızlığa uğrayan kesime toplamda 10000 kadro istiyoruz. Bir diğer sorunumuzda Halk Eğitim Merkezlerine atanmamamızdır. Halk Eğitim Merkezlerinde lise mezunu önlisans mezunu usta öğreticiler formasyonu olmamasına karşı görev almaktadır. Resmi rakamlara bakacak olursak Halk Eğitim Merkezlerinde 37700 lise mezunu usta öğretici öğretmen olarak çalışmaktadır. Günümüz Türkiye’sine bu lise mezunu usta öğreticilerin yerine teorik ve pratik olarak eğitim almış – lise 4 yıl alan ve üniversite 4 yıl lisans – eğitimi almış lisans mezunu Teknik Öğretmenler ve Mesleki Öğretmenler varken lise mezunu usta öğreticilerin Halk Eğitim Merkezlerinde öğretmenlik yapmaları çok üzücü bir durumdur ve ülkemizin vizyonuna yakışmamaktadır” dedi.

KPSS İLE MÜCADELE EDİYORLAR

Teknik Öğretmenlerin 13 yıllık savaşını özetleyen Uğur Bayram şöyle konuştu: “Diğer taraftan Teknik Öğretmenlerin Mühendislik tamamlama eğitimine ilişkin 3795 sayılı yasa, ilgili kurumlarca hazırlanan birçok bilimsel rapor sonucu, 1992 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'nca tüm partilerin oy birliği ile çıkarılmıştır. Ne var ki söz konusu Kanunun, bazı egemen güçler tarafından uygulanmamasına yönelik birçok girişimde bulunulmuştur. Ancak gerek Anayasa Mahkemesi gerek diğer yargı birimleri tüm iptal taleplerini reddetmiştir.2001 yılına kadar birçok bürokratik engele rağmen kanun kısmen uygulanmıştır. Nihayet baskılarımızın sonucunda 12 sene sonra Mühendislik Tamamlama süreci yeniden gündeme gelmiş ve 21 Temmuz 2013 günü Mühendislik Tamamlama sınavı yapışmıştır. Aynı gün Ankara Kızılay’da yaklaşık 800 kişilik öğretmen arkadaşlarımızla basın açıklaması yaptık. Sorunlarımızı dile getirdik. Üzücüdür ki 1-2 gazetede ve haberlerde çıktık. Ve ne yazık ki o günden bu güne kadar halen daha kontenjanlar ve üniversiteler belli olmamış halen daha kılavuz yayımlanmamıştır.  Sınavın içeriğine bakacak olursak ALES Sayısal Matematik tarzı sorular sorulmuş ve ALES sınavıyla yüksek lisans ve doktora öğrencisi kabulü yapılan zorlu bir sınavdır. Mühendislik Tamamlamanın bir an önce uygulamaya konmasını ve kontenjan sınırının olmamasını talep etmekteyiz. Bu haklı isteğimizin gerekçesi olarak yıllardır bizim kadrolarımızı Milli Eğitim Bakanlığında gasp eden mühendislerin formasyon alıp öğretmen olarak atanmasını ve hala çalışıyor olmalarını gösterebiliriz. Devlet Personel Başkanlığı 657 Sayılı Devlet Memurluğu kanuna rağmen, teknik hizmetler sınıfında Teknik Öğretmen Kadrosu tahsisi yapmamaktadır. Bunların sonucu olarak Yüksek Öğretim Kurumu ve Devlet Personel Başkanlığı el birliğiyle Özel Sektörde ve Kamuda çalışan Teknik Öğretmenleri Teknisyen unvanı ile çalışmaya mahkûm etmiştir.

Teknik Öğretmenler 4001 alan koduyla ya da mezun olmadan ortaöğretim KPSS puanıyla teknisyen olarak atanmış ve daha sonra Teknik Öğretmen olarak mezun olmuş arkadaşlarımızın kamuda halen daha unvanlarının teknisyen olarak geçmesidir.  Kamuda birçok arkadaşımız görevlerinde 8 yıllık alan eğitimi almış olmalarına rağmen görevlerinde yükselememektedirler.  Bu sorunumuzun da bir an önce çözüme kavuşturulmasını istemekteyiz. Kamuya açıktan atama olsun ve merkezi atamalar olsun memur olarak alımlarda Teknik Öğretmenlerin ve Mesleki Öğretmenlerin adı dahi geçmemektedir. Teknik Öğretmenler mühendislik eğitimi almış - 4 yıl lise 4 yıl lisans eğitimi – olmak üzere toplam 8 sene alan eğitimi almış insanlar olarak böylesine değerli ve üreten Türkiye için olmazsa olmaz teknik öğretmenlerin açıkta olmaları günümüzde çok üzücü.”

İNTİHAR GİRİŞİMİNDE BULUNANLAR OLDU

13 yıldır çektikleri çilenin sona ermesini isteyen Uğur Bayram, “Artık sesimizi duyurmak istiyoruz. 13 yıldır çile çekiyoruz. 15 20 kişilik kontenjanlarla avutuluyoruz. Özelde imza yetkimiz olmadığı için okul dahi okumayan ustaların yanında çırak olarak çalışıyoruz. Asgari ücretle çalışmaya mahkûm ediliyoruz. Bizler meslek elemanıyız. Bizler teknik elemanız. KPSS sınavıyla yıllardır mücadele ediyoruz. Harcadığımız emeğin ve paranın karşılığını almak istiyoruz. Bizler artık sürünmek istemiyoruz. Birçok arkadaşımız 30 35 yaşında olmasına karşın işi olmadığı için evlenememekte.  Birçok arkadaşımızın psikolojik sorunları var ve tedavi gören arkadaşlarımız intihar girişiminde bulunan arkadaşlarımız mevcut.  Bizler ailelerimizin yüzüne bakamaz olduk. Evlenen birçok arkadaşımız birer birer boşanmakta.  Bizler kimsenin hakkını gasp etmek istemiyoruz. Hakkımızı gasp edenlerden hakkımızı istiyoruz. Öğretmen olarak atanmak geleceğe daha iyi bakmak, mühendis olmak istiyoruz. Üreten Türkiye’ye katkı sağlamak ve ülkemizi bir adım öne taşımak istiyoruz.  Bizlere fırsat verin bizleri duyun sesimize kulak verin…” diye seslendi.

 

 

 

YORUMLAR  (Toplam 8 yorum)

  • aziz  (30.08.2013 12:46:09)

    bende odun ambarında çalışıyorum yeter artık duyun sesimizi...

  • mehmet  (29.08.2013 16:51:41)

    100 bin kişi 70 milyon kişinin umrunda değil. sevimli kedi yavrusunu kahraman itfaiyeci kurtarsın çevir çevir haberlerde saatlerce izle 100 bin kişi çile çeksin kimse umursamasın... bu nebiçim ülke, bu nasıl adalet, bu nasıl sistem...

  • mehmet  (29.08.2013 16:51:41)

    100 bin kişi 70 milyon kişinin umrunda değil. sevimli kedi yavrusunu kahraman itfaiyeci kurtarsın çevir çevir haberlerde saatlerce izle 100 bin kişi çile çeksin kimse umursamasın... bu nebiçim ülke, bu nasıl adalet, bu nasıl sistem...

  • atanamayanöğretmen  (29.08.2013 08:45:46)

    bu kadarı az bile yetti artık ! atayın bizi evlenemiyorum evlenemiyorum ! her vekile twit atıyorum mail atıyorum kaaleye alıp dönen yok 1999 da gerçekten atamalar müthişti şimdi tavugun onune yem veriyorlar. yetti artık.

  • Ahmet Emin  (29.08.2013 06:43:41)

    Burada anlatılanların herbiri canlı tanıklarıyla birlikte yaşanmış olaylar. Bizleri öğretmen olarak okutup taşeron firmalarda asgari ücrete tabi çalışırken gören ailelerimize karşı, mahcubiyet içerisindeyiz. Bunun sebebide bizler miyiz, maalesef öyle lanse ediliyor.

  • ahmet  (29.08.2013 05:52:18)

    teknik öğretmenleri mağduriyetini bilmeyen siyasi bürokrat kalmadı.bilhassa bürokratların bu işe destek vermesi lazım. iktidar ve muhalefetdeki syasiler elle tutulur bişeyler yaptı ama bürokratlardan yeterli destek yok. DPB başkanı ve MEB bürokratları kamuda teknik kadro işini halletmeli. atama sayıları arttırılmalı.mühendislik tamamlamada kontenjan sınırı olmamalı. 28 şubatın kalan tek mağduru biziz. ne zaman yüzümüz gülecek?

  • mali  (29.08.2013 04:12:28)

    elbet teknik öğretmenlere yapılan bu haksızlığı bir insan evledı çıkarak sonlandıracak önemli olan bu şerefe nail olmaktır

  • aliekin  (28.08.2013 16:33:11)

    Bende teknik öğretmen mezunuyum. taşeron işçi olarak çalışıyorum. Maaşım 1050 tl. Bunu haber yapan siteye teşekkür ediyorum.

  • Yorum yazın!
     1250 karakter yazabilirsiniz

    Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: