• resmi ilanlar

HAMAMDA BİLİRKİŞİ GECİKMESİ

06/08/2013 00:00

Geçen yıl yıkılmak üzere Ankara Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından tarihi özelliği olmadığı için tescil kararı kaldırılan ve ardından tarihi olduğu için yıkılamayacağı gerekçesiyle Mimarlar Odası tarafından dava açılan Kızılay Hamamı ile ilgili yargı sürecinde bilirkişi kararı gecikti. 3 kişiden oluşan bilirkişi ekibi hazırladığı raporu 1 ay içinde mahkemeye sunacağı ifade edilirken, Temmuz ayı geçmesine rağmen bilirkişi raporu henüz mahkemeye sunulmadı.

Haber: Ebru EYVAZOĞLU

Kızılay Hamamı ile ilgili mahkeme sürecinde son olarak bilirkişi raporu beklenmeye başlandı. Temmuz ayı sonunda mahkemeye sunulacağı belirtilen bilirkişi raporu, Ağustos ayına girilmesine rağmen henüz tamamlanmadı.

Anıtlar Kurulu tarihi özelliği olmadığı gerekçesiyle 2012 yılında hamamın tescilini kaldırmıştı. Tarihi eser olduğu gerekçesiyle yıkım kararına itiraz ederek dava açan Mimarlar Odası, yapının tarihi olduğunu 1800’lü yıllarda bir frengi hastanesinin hamam ve gasilhanesi olarak kullanıldığını ifade etmişti. Bir yıldır süren incelemelerin bilirkişi raporu ile sonuçlanması beklenirken, rapor için Ramazan Bayramının da geçmesi beklenmeye başlandı. 3 kişilik uzman ekibinden oluşan bilirkişiler hamam ile ilgili raporlarını mahkemeye sunduktan sonra, mahkeme hamamın tarihi olup olmadığına karar verecek.

Kızılay Hamamı ile ilgili yalnızca bilirkişi raporlarının beklendiğini söyleyen Türk Kızılay’ı Bolu Şubesi Başkanı Hüseyin İka, “Bilirkişilerin hazırladığı rapor doğrultusunda Kızılay Hamamı için asıl süreç başlayacak. Ancak Temmuz ayında çıkacağı belirtilen rapor henüz mahkemeye sunulmadı. Biz de beklemedeyiz” dedi.

İka burası için bir tarihi eser kararı çıkarsa, restorasyonu ve güzelleştirmesi için bir çalışma yapacaklarını, değilse bunun başka bir şekilde çözüm üretileceğini ifade ederken, uzman ekibin raporu ile Kızılay Hamamının akıbeti belli olacak.

KIZILAY HAMAMI TARİHİ

Mimar Semih Dimicioğlu tarafından çıkarılan Sebilci Dergisinde Kızılay Hamamının tarihi şöyle anlatılıyor: Bolu’da ilk önce bir Frengi Hastanesi yapılıyor. 16 Ocak 1883-17 Ekim 1891 tarihleri arasında Kastamonu Valiliği yapan Abdurrahman Paşa tarafından yaptırılan bu hastane 26 Mart 1888 tarihinde Kırım Harbinden sonra özellikle bölgemizde yayılım gösteren ve halkı çaresiz eden Frengi hastalığına tedavi ve önlem olarak açılıyor. Bu hastane daha sonra 1901’li yılların sonuna doğru yeniden 70 yataklı olacak şekilde düzenlenerek Hastahane-i Umumiye olarak ismi değiştirilerek genişletiliyor. Bu hastanenin memur odası, eczanesi, muayene bölümü, yemekhanesi ve hamamı var. Erkek ve kadınlara ait 6 büyük odayı ihtiva ediyormuş. Bu bilgiden de anlaşılacağı üzere Kızılay Hamamı o dönemde hastanenin hamamı ve gasilhanesi olarak kullanılmıştır. Hastane binası taşındıktan sonra bina, sanat okulu olarak daha sonra da yurt binası olarak kullanılmıştır. Bu dönemde Kızılay Hamamı öğrenci hamamı olarak kullanılmıştır. 1960’lı yıllarda sekizgen iki bölüm şeklinde soyunmalık ilave edilmiştir. Günümüzde kadınlara hizmet veren hamamın üç kubbeden oluşan yıkanmöalık bölümleri ve külhanı yapıldığı orijinal haliyle kullanılmaktadır.

 

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: