• resmi ilanlar

Bu projeler Bolu’nun yüzünü güldürecek

12/06/2013 00:00

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ekrem Gürel, üniversite bünyesinde imza attıkları projeleri Bolu Express okuyucuları ile paylaştı. Gürel, asistanları ve öğrencileri, Bolu ve Türkiye için birbirinden başarılı çalışmalara imza atıyor. Ekip, başarıları ile sadece ülkemizde değil Avrupa’da da adından sıkça söz ettiriyor. İşte, Kalp hastaları için yapılan ilaçların hammaddesi olan Yüksük otu ile ilgili yaptıkları çalışmalarla adlarından söz ettiren başarılı ekibin çalışmalardan bazıları:

Haber: Nermin KAYA

İlimizin en önemli değeri ve İzzet Baysal’ın en büyük eserim dediği Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Bolu için çok sayıda önemli işe imza atıyor. Sosyal kalkınmanın yanı sıra ekonomik alanda da Bolu’da hayata geçirilen, tanıtımını yapan devlet büyükleri ve siyasilerle özdeşleşen çok sayıda projenin çoğu zaman gizli kahramanları AİBÜ’ lü akademisyen ve öğrencileri… Onlardan biri olan AİBÜ Biyoloji Bölümü, yaptığı çalışmalarla Bolu’ya önemli katkılar sağlayacak ekonomik ve sosyal alanda çok sayıda proje için çalışıyor.

Biyoteknoloji alanında çalışan, Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ekrem Gürel, Arş. Gör. Dr. Buhara Yücesan, Arş. Gör. Dr. Günce Şahin Cingöz, Yüksek Lisans Öğrencisi Onur Güven ve Tuğçe İlal çalışmalarını Bolu Express okuyucuları için anlattı.

Biyoloji Bölüm Başkanı ve TÜBİTAK’ın yayınladığı Türk Biyoloji Dergisi Baş Editörü Prof. Dr. Ekrem Gürel ve ekibi Biyoteknoloji alanında çalışmalar yapan ülkede ki en iddialı çalışma gruplarından birisi. Gürel “Bitki Biyoteknolojisi çalışıyoruz. Biyoteknoloji kavramı, birçoğumuzun tanıdığı bildiği bir kavramdır. Canlılarla teknolojik ürünlerin birliktelikleri, tıpta, sağlıkta, çevrede kullanılan ürünleri üretmeye yönelik yeni ve popüler bir teknolojidir. Bu anlamda Türkiye’de çalışma yapan en iddialı ekiplerden biriyiz. Spesifik olarak da yüksükotu (Digitalis) bitkisi üzerinde Türkiye’de çalışan tek grubuz. Yüksükotu Bolu’da da yetişen bir bitkidir. Kimya sanayiinde, eczacılıkta, tıpta ve özellikle kalp ilacında kullanılmaktadır. Bu kapsamda biz neler yapıyoruz.  Laboratuvarda bitkileri klonluyoruz. Suni tohum üretme imkânımız var. Biyoteknolojik yöntemleri kullanarak, bitkiden embriyo yani bitkinin küçük bir taslağı olan yapıyı laboratuvarda in vitro olarak çoğaltıyoruz. Sonra onları aljinat dediğimiz jel/polimer bir yapıyla kaplıyoruz ve o bitki tohum gibi işlev görmeye başlıyor” ifadelerine yer veriyor.

Bitkileri neden klonluyorlar?

“Eğer normal yollarla tohum elde edilmesi zor bir bitkiyse bu şekilde çoğaltabilirsiniz. Dolayısıyla mekanizasyonla bitkileri geniş alanlara aynen tohum gibi ekebiliyorsunuz. Çünkü her bitkiden tohum elde edemiyorsunuz. Buğday, arpa gibi bazı bitkiler tohum yolu ile kolaylıkla çoğalabiliyor. Ancak orkide gibi bitkileri tohumla çoğaltmak çok zor. Ya klonlayacaksınız ya da bu şekilde yapay tohum seçeneğini kullanacaksınız. Bu şekilde türlerin devamlılığının sağlanmasının yanı sıra geniş alanlarda kullanmanız mümkün oluyor. Daha da önemlisi çok uzun süre korunaklı ortamlarda saklayarak gen kaynaklarını koruma yollarından biri olarak da düşünebiliriz. Bu yöntem, soğanlı bitkilerden sümbülde, patlıcangillerden altın çilek, domates, patlıcan,  biber gibi türlerde yapılabiliyor. Biz patates, altın çilek ve sümbülde uyguluyoruz.

Biz biyolojik alandaki yeni teknolojik ürünleri kullanarak hem Bolu’ya özgü, hem ülkemizde önemli olan bitkiler üzerinde çalışmalar yapıyoruz. Bununda yakın vadede hem Bolu için hem de ülkemiz için ciddi faydaları olacaktır.”

AİBÜ Biyoloji Bölümü imzası referans oluyor

Biyolojik alanda ki yeni teknolojik ürünleri kullanarak hem Bolu’ya özgü, hem ülkemizde önemli olan bitkiler üzerinde çalışmalar yapan ekibin, yakın vadede hem Bolu için hem de ülkemiz için ciddi faydaları olacak.

Bitki üzerine çalışan birçok firmaya ya danışmanlık hizmeti ya teknik destek hizmeti veren ekibin, alanda ki birçok projenin altında da imzası bulunuyor.  Avrupa Birliği Projeleri, başarılı ve yüksek bütçeli TÜBİTAK projeleri, Türkiye’nin alanında önemli firmalarının danışmanlıkları bu başarılı ekip tarafından yürütülüyor. Dolayısıyla AİBÜ Biyoloji Bölümü imzasının olduğu her projeden Bolumuza, Üniversitemize, Ülkemize yakışan kredilerle dönülüyor.

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: