• resmi ilanlar

Patates üreticisine bilimsel destek!

10/06/2013 00:00

Bolu’da birbirinden başarılı projelere imza atılan Abant İzzet Baysal Üniversitesi laboratuvarlarında, Bolu’nun en büyük ekonomik değerlerinden biri olan “Patates” için çalışmalar devam ederken, bir süredir kan ağlayan patates üreticisine bilimsel destek AİBÜ Biyoloji bölümünden geldi.

Haber: Nermin KAYA

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Biyoloji Bölümü Arş. Gör. Dr. Buhara Yücesan, Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr.Ekrem Gürel ve Bolca Hindi Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Erbayram kontrolörlüğünde yürüttüğü çalışmalar ile Bolu’da patates üreticisini sevindirecek projelere imza atmaya hazırlanıyor.

Osmanlıca arşivlerinde patatesin izini sürüyorlar

Birçok başarılı çalışmaya imza atan Biyoloji bölümünde, Prof. Dr. Ekrem Gürel ve öğrencileri başarıya doymuyor.

Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ekrem Gürel, Bolu Express muhabirine yaptığı açıklamada, yaptıkları çalışmalarda önceliği Bolu’nun ekonomik ve sosyal değerlerine verdiklerini belirtirken, Bolu’da patates üreticisinin yüzünü güldürecek çalışmalara imza attıklarını ifade etti. Zirai çalışmaları ile yakından tanıdığımız Bolca Hindi Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Erbayram’ ın çalışmaları ile tekrar gün yüzüne çıkan “Halk arasında Deli Osman Cinsi olarak bilinen patates” üzerine çalışma yaptıklarını kaydeden Ekrem Gürel, ayrıca diğer kaybolmuş türlerle ilgili olarak Osmanlı arşivlerini taradıklarını ifade etti.

Bolu topraklarının verimliliği arttı

Ekrem Gürel açıklamasında “Bolu patatesçilikte çok önemli bir yerdedir. Özellikle Afyon, Konya gibi yerlerde toprak verimliliğin düştüğü ve Bolu’da tam tersine bu verimliliğin arttığını görüyoruz. Bu anlamda patates yetiştiriciliğinin Bolu’da canlandırılması adına bizde laboratuvarda önemli işler yapıyoruz. Grubumuz üyelerinden Dr. Buhara Yücesan’ın öncülüğünde, patateste mini yumru üretimi ve kapsülasyon yöntemiyle yapay tohum ve tohumluk doku elde etme çalışmalarımız devam etmektedir. Bolca Hindi Genel Koordinatörü Şerafettin Erbayram’ın gayretleri ile tekrar gün yüzüne çıkan Delos cinsi bir patates türü, geçmişte halk arasında “Deli Osman” (Delos’dan türetilmiş) diye tabir edilen bir patates var. Hem laboratuarda hem de arazi de tekrar bu patatesin çoğaltımına başlanmıştır. Bolu’nun kaybolmuş patates türlerini bu teknoloji ile yeniden canlandırmayı hedefliyoruz” dedi. 

YORUMLAR  (Toplam 1 yorum)

  • harun altuntaş  (31.08.2017 15:29:55)

    Hocam ben harun altuntaş kayseri bünyan ekinciler köyünden. Bu delos dediginiz yani delosman Patatesi yani bu deli osman benim dedem olur. 1908 de Ermeni arkadaşı ile amerika ya gitmiş 8 yıl orada Wisconsin, Teksas ta çalışmış Anadoluda savaş çıkınca Türklere orada zulüm etmeye başlayınca Teksas karışmış orada türklerinde başında olan dedem düelloda ermeniyi öldürmüş. Neyse hikayesi daha çok patatese gelirsek oradan patates getirmiş kırmızı patates, zırhlı sandık, ve kramofon getirmiş Patatesi etrafa dagitmiş halk çok sevmiş bulgurbulgur oluyor diye. Size kolay gelsin tel:0541 545 34 00

  • Yorum yazın!
     1250 karakter yazabilirsiniz

    Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: