• resmi ilanlar

Abdullah Gül Üniversitesi’ne Can Dündar’dan gönderme:

13/05/2013 00:00

Her yıl geleneksel olarak düzenlenen İzzet Baysal Şükran Günleri Bilim, Kültür, Sanat ve Turizm Festivali’nin bu yıl ki konuğu gazeteci - yazar Can Dündar oldu. İzzet Baysal’ı anlatan özel belgeselle de bilinen Dündar, Necip Fazıl Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programda merhum İzzet Baysal’ı anlattı. Can Dündar tarafından gerçekleştirilen söyleşiye damga vuran konu ise, Kayseri’de açılan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ismini taşıyan üniversite ile Abant İzzet Baysal Üniversitesi arasında süren statü tartışmaları oldu. Türkiye’nin ilk vakıf destekli devlet üniversitesinin Abant İzzet Baysal Üniversitesi olduğunu belirten Dündar, Abdullah Gül Üniversitesi’nin bu yöndeki tanıtımları karşısında bıyık altından güldüğünü söyledi ve Kayseri’ye göndermede bulundu: İzzet Baysal’dan kopya çektiler!

 

 

Haber: Mehmet KORKUSUZ

İzzet Baysal Şükran Günleri Bilim, Kültür, Sanat ve Turizm Festivali’nin bu yıl ki konuğu gazeteci - yazar Can Dündar oldu. İzzet Baysal’ı anlatan özel belgeselle de bilinen Dündar, Necip Fazıl Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programda merhum İzzet Baysal’ı anlattı.

Cumartesi günü yapılan İzzet Baysal’a Saygı ve Şükran Yürüyüşü’nün ardından saat 11.00’de gerçekleşen söyleşide Can Dündar, büyük hayırsever Baysal ile ilgili birkaç anısını anlattı.

 

“İZZET BAYSAL GİBİSİ NE GÖRÜLDÜ, NE DUYULDU”

Dündar, şöyle konuştu: “İzzet Baysal, vefat ettiğinde onun belgeselini çekmek için bir çalışma içerisine girmiştik. Zamanın Cumhurbaşkanı Sayın Süleyman Demirel ile İzzet Baysal hakkında röportaj yapmak istedim ve kendisini aradım. O zamanlar Sayın Demirel ile herhangi bir konuda röportaj yapmak o kadar zordu ki anlatamam. Ben kendisini arayıp konunun İzzet Baysal olduğunu söylediğimde kendisi bana ‘Konu İzzet Baysal ise hemen gel’ dedi. Röportajda hiç unutmam İzzet Baysal için ‘Yüzyılda bir gelen üç-beş insandan birisi.” demişti. Gerçekten İzzet Baysal bu ülkeye yüzyılda bir gelen üç-beş insandan birisidir. Bütün mal varlığını ülkesine, özellikle şehrine harcamış ve o şehre yüzlerce eser bırakmış bir insan, Türkiye’de şu ana kadar ne görüşmüştür ve duyulmuştur.”

“BIYIK ALTINDAN GÜLMEDEN EDEMEDİM”

Dündar, açıklamalarının devamında, Kayseri’de açılan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ismini taşıyan üniversite ile Abant İzzet Baysal Üniversitesi arasında süren statü tartışmalarına değindi.

Türkiye’nin vakıf destekli ilk üniversitesinin Abant İzzet Baysal Üniversitesi olduğunu savunan izzet Baysal Vakfı Başkanı Ahmet Baysal, Kayseri’deki Abdullah Gül Üniversitesi’nin kurulumuna öncülük eden Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) Destekleme Vakfı’nın Mütevelli Heyet Başkanı Mustafa Çıkrıkçıoğlu ile yazışmalarda bulunmuştu. “Türkiye’nin ilk vakıf destekli üniversitesi” şeklindeki ibarenin AGÜ tanıtımlarından kaldırılmasını isteyen Ahmet Baysal, olumlu sonuç alamamış, Bolu kamuoyundan AGÜ’ye yönelik tepki sesleri yükselmişti.

İşte bu tartışmalara gazeteci-yazar Dündar, farklı bir pencereden yaklaşım sergileyerek, “Türkiye’de ilk kez İzzet Baysal Vakfı bir devlet üniversitesinin kuruluşuna ön ayak oldu. Ben de belgesel çekimlerim dolayısıyla bunu yakından öğrendim. Bugünlerde Sayın Cumhurbaşkanının ismiyle kurulmuş üniversitenin, Türkiye’deki ilk devlet üniversitesi olarak lanse edildiğini görünce, bende bıyık altından gülmeden edemedim” diye konuştu.

Dündar’ın bu açıklaması, salondaki katılımcılar tarafından alkış yağmuruna tutuldu.

Dündar, Bolu ili ile Kayseri’yi karşı karşıya getiren tartışmalarının devamında, şunları söyledi: “Konuyu birde iyi yönünden ele alalım. Devlet, Abant İzzet Baysal Üniversitesi’ni örnek aldı diye düşünelim. İzzet Baysal’dan kopya çektiler, diye düşünelim. Buradaki önderliğin ve öncülüğün ihmal edilmesi belki üzüyor olabilir ama Abant İzzet Baysal Üniversitesi cumhurbaşkanına bile örnek olmuş, diyelim. O açıdan ben İzzet Baysal Vakfı’nı tebrik ediyorum.”

“BOLU HALKININ TÜRKİYE’DE EŞİ BENZERİ YOK”

Konuşmasının devamında, İzzet Baysal’ın yanında dikkat çekilmesi ve altının çizilmesi gereken bir şey daha olduğunu ve bunun da Bolu halkı olduğunu belirten Dündar şu şekilde devam etti: “İzzet Baysal’ın ölümünün üzerinden bu kadar zaman geçti ama Türkiye gibi ne yazık ki unutkan ve değerlerine, kıymetlerine sahip çıkmakta çok iyi bir performans gösteremeyen bir ülkede siz Bolulular, İzzet Baysal’ı hiç unutmadınız. Her yıl daha genişleyen bir anma programı ve aynı heyecanla onu anmaya devam ettiniz. Biraz önce yürüyüş sırasında gördüm, bandolarla ve coşkuyla onu anmaya devam etmeniz, Türkiye’de çok az rastladığımız bir vefakârlık örneğidir. O açıdan ben de sizlerden böyle bir davet geldiğinde buraya koşarak geldim. Çünkü bu coşkuya ortak olmak istedim ve burada bu coşkuyu sizlerle paylaşıyor olmaktan da ayrıca mutluyum.”

Katılımcılar tarafından konuşmasının sonunda dakikalarca alkışlanan Can Dündar’a, Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, tarafından Bolu Belediyesi’nin bu güne kadar bastırdığı yaklaşık 30 kitap hediye edildi. Daha sonra Can Dündar’a Ahmet Baysal tarafından da İzzet Baysal kitabı ve Bağışçılar Vakfı Başkanı Şerafettin Erbayram tarafından plaket verildi.

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: