• resmi ilanlar

Başkanlık sistemi Türkiye için en ideali

15/04/2013 00:00

Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bekir Parlak, Türkiye gündemindeki başkanlık sistemi hakkında Bolu’da bir konferans verdi. Ak Parti teşkilatlarının yanı sıra halka açık olarak yapılan konferansta konuşan Prof. Dr. Parlak, “Türkiye’de başkanlık sistemini konuşmanın vakti geldi de geçiyor” dedi. Prof. Dr. Parlak, sistemin Türkiye için uygun olduğunu belirttiği konuşmasında, savunuş gerekçelerini açıkladı.

AK Parti İl Başkanlığı tarafından halka açık bir şekilde “Türkiye Başkanlık Sistemini Konuşuyor” adlı bir konferans düzenlendi.

Geçtiğimiz Cumartesi günü İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen konferansta konuşan Parlak, Başkanlık Sistemi’nin bugün neden konuşulması gerektiğini katılımcılara anlattı.

Prof. Dr. Bekir Parlak, İlk olarak devletlerin oluşumundan bahsetti. Devletlerin durumunu tespit etmek için sadece yürütme sistemine bakmasının yeterli olmadığını söyleyen Parlak, Dünya devletleri sınıflandırıldığında 3 aynı modelin olduğunu belirtti. Parlak “Bunlardan birincisi Federal Devlet yapısı, ikincisi Üniter Devlet yapısı ve diğeri ise Konfederal devlet yapısıdır. Federal Devlet yapısına Almanya, Amerika gibi devletleri örnek verebileceğimiz çok sayıda ülkenin sahip olduğu bir sistemdir.  Burada bir büyük devlet çatısı altında küçük devletçikler, eyaletler vardır. Orada kendine ait hükümeti, başbakanı, meclisi olan küçük devletçik vardır ve bunlar bir araya gelip federal bir yapı oluşur. Üniter devlette ise, tekçi bir devlet yapısı söz konusudur. Türkiye ve dünyada bir çok örnekte olduğu gibi.  Konfederal devlet yapısı ise, sadece belirli bir amaç ile birden çok ülkenin bir araya gelmesidir. Devletler mesela savunma amacıyla bir araya gelebilirler" dedi.

“BUNU KONUŞMANIN VAKTİ GELDİ DE GEÇİYOR”

Devlet yapıları hakkında çeşitli bilgiler veren Parlak, daha sonra Başkanlık Sistemi’nin nedenlerini katılımcılara örneklerle anlattı. “Biz bunu neden konuşuyoruz?” diyen Parlak, Adına Başkanlık Sistemi demeyebilir, yürütme sistemi diyebilirsiniz” diyerek konuşmasında;  “Peki ya biz bunu neden konuşuyoruz? Birincisi; Vakti zamanı geldi de geçiyor ondan. Bir kere yeni bir ana yasa yapıyoruz. Yeni bir ana yasa yapılırken ana yasanın belirleyeceği en önemli şey yürütme sistemidir. Türkiye şimdi ben parlamenter sistemdeyim deyip Cumhurbaşkanını da halka seçtirdikten sonra bunun belirlenmesi gerekiyor. İkincisi; Türkiye’deki parlamenter sistemle geçen yıllarda ciddi handikaplar ve istikrarsızlıklar var. 1923 yılında kurulan Cumhuriyetimizden bu güne kadar 61 hükümet değişti. 1961 yılından günümüze kadar ise 30 küsur hükümet değişti. 1989 yılından 2003 e kadar 11 hükümet değişti. Bu şu demektir; her yıl bir hükümet değişti! Bu da, istikrarsızlık demektir. Siyasal istikrarsızlık, ekonomik istikrarsızlığı ve kaosu da beraberinde getirir. Türkiye 70’li ve 80’li yıllardaki hükümet istikrarsızlıklar yüzünden neler çekti. Enflasyon, % 200’leri aştı. Margarini, çayı bile karaborsadan aldık. Bırakın su bile karaborsa olup, kuyrukta doldurup içtik. Eğer bizim atlattığımız dönemleri başkası yaşasaydı kim bilir ne oldurdu” ifadelerine yer verdi.

“TÜRKİYE’NİN GERÇEKLERİNİ BİLMEMİZ LAZIM”

"Bir devletin niteliğini, karakteristiğini ortaya koymak için yürütme sistemine de bakmanız gerekiyor" diyen Prof. Dr. Parlak, devletin yürütme sisteminin yarı başkanlık sistemi, yargısının tekçi yargı, yapısının üniter yapı, ekonomisinin kapitalist ve rejiminin demokrasi olabileceğini söyledi.

Bu kavramların bir araya getirilerek bir yönetim sistemi oluşturulabileceğini ifade eden Parlak, konuşmasına şöyle devam etti; "Bir tarafta biz devletimizi konuşurken sistemlerin ne olduğunu okumamız ve anlamamız lazım. Diğer taraftan da Türkiye'nin gerçeklerini bilmemiz lazım. Bu açıdan bakıldığında Türkiye'nin karnesini çıkartabiliriz. Türkiye üniter bir devlettir ve federal değildir. Bugün demokratik bir devlet olarak geçer, cumhuriyet rejimi vardır. Tekli yargı modeli değil ikili yargı modeli vardır. Yasamada da teklidir” dedi.

“1982 ANAYASASI, YANLIŞ YAZILMIŞTIR”

“Türkiye'nin yürütme sisteminin özellikle incelenmesi gerektiğini söyleyen, Cumhurbaşkanını halkın seçtiği ve anayasada bunun yazdığı ülkede parlamenter sistemden söz edilemez" diyen Parlak, konuşmasında son olarak şu ifadelere yer verdi: "1982 Anayasası, yanlış yazılmıştır. Çünkü dünyanın hiçbir yerinde cumhurbaşkanı ile başbakanı aynı anda güçlendiren bir sisteme rastlayamazsınız. Bu köylü cumhuriyetlerinde bile, muz cumhuriyetlerinde bile yoktur. Adamlar bunu bilerek mi yazdılar, yoksa bu hatayı nasıl yaptılar, bunu çok merak ediyorum. Ülkelerde ya tekçi yürütme vardır ya da ikili yürütme vardır. Tekli yürütme sisteminde her şey başkanda toplanır. İkilide ise ya cumhurbaşkanı güçlüdür, başbakan semboliktir, Fransa gibi. Diğerinde ise başbakanı güçlü kılarsınız, cumhurbaşkanı siliktir,Almanya gibi. Bunlara baktığımız zaman Türkiye'de bir yanlışlık olduğunu görebiliyoruz. Yani bugün bir başka parti de olsa bu sistemi konuşmak zorunda kalacaktı."

 

 

YORUMLAR  (Toplam 1 yorum)

  • orkinos  (23.02.2023 16:00:05)

    10 yıl önce savunduğun sistemi bugün sorguluyormusun? Eğer sorgulamıyorsan ya sende bir problem var ya da sistemde? Unutma 2010 daki anayasa değişikliğini savunan kişisin. Hoş savundun ama milletvekili olamadın. Ayrıca Lozan anlaşmasını bile hatalı yanlış değerlendiren eleştiren kötüleyen önünde prof yazan ama pek itibar etmediğimi düşündüğüm üniversite hocası. 2023 te eserinizle övünecekmisin ağlayacakmısın merak ediyorum.

  • Yorum yazın!
     1250 karakter yazabilirsiniz

    Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: