• resmi ilanlar

Alo zehirleniyoruz

10/04/2013 00:00

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 2009 yılında hayata geçirdiği Alo 174 Gıda Hattına Bolu’da 412 vatandaş başvurdu. İl Müdürü İsmail Taş Bolu Express okuyucularına yaptığı açıklamada hattın amacının halk sağlığının korunması olduğunu belirtirken, bazı vatandaşların yanlış anlayarak “hizmetten memnun kalmadık” şikayetini de bu hatta yaptığını ifade etti.

 

Haber: Nermin KAYA

2009 yılında hizmete giren Alo 174 gıda hattına şuana kadar ilimizde 412 vatandaş başvurdu. 7 gün 24 saat aranabilecek hatta gelen başvuruları anında değerlendiren İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri zehirlenme gibi acil başvurular için hemen yönlendirme yapıyor. Diğer başvurular ise en geç 15 gün içinde değerlendiriliyor.

Gıda hattı ile ilgili gazetemiz muhabirinin sorularını yanıtlayan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İsmail Taş, hattın günden güne bilinirliğinin arttığını belirterek “Vatandaşlarımızın bu hattı bilinçli kullanmasını istiyoruz” ifadelerine yer verdi.

Alo 174 gıda hattının amacı nedir?

Alo 174’ün asıl amacı vatandaşın gıda denetim hizmetlerinde aktif rol oynaması, halk sağlığının korunması, haksız rekabetin ve kayıt dışı üretimin önlenmesi ile Bakanlığımız çalışmaları hakkında vatandaşa bilgi verilmesidir.

Vatandaş nasıl ulaşacak?

Vatandaşımız bu hatta 7 gün 24 saat şikâyet ve önerilerini iletebilirler. Şikâyet hattı olarak çalışan bu çağrı merkezimizde şikâyetler veri tabanında toplanarak ilimize ait risk haritası çıkarılıyor. Vatandaşın “Alo 174” e aktardığı şikâyetler hemen incelemeye alınıyor ve acil durumlarda yani zehirlenme gibi konularda hemen, diğer durumlarda ise en geç 15 gün içinde denetimler yapılıyor. Bolu gibi herkesin birbirini tanıdığı küçük şehirlerde vatandaşlar isimleri açığa çıkacak diye şikâyetten kaçınıyor. Buradan hareketle “Alo 174” de kesinlikle kimlik sorgulaması yapılmıyor. Arayan kişiye bir başvuru numarası veriliyor ve vatandaş isterse bu numara ile şikâyetinin takibini yapabiliyor.

Bolu’da başvuru sayıları ne kadar?

Kampanyanın başladığı 14 Şubat 2009 tarihinden günümüze kadar ilimizde toplam 412 adet başvuru yapılmıştır. Bu 412 başvurunun 3’ü bilgi alma, 30’u gıda zehirlenmesi ve 379’u ise ihbar ve şikayet olarak alınmıştır. Bu başvuruların 205’i gıda satış yeri, 92’si toplu tüketim yeri ve 115’i ise Gıda Üretim işletmesi ile ilgili şikâyetlerdir.  Kampanyanın başladığı 2009 yılında başvuru sayısı 25 iken, 2010’da bu sayı 91, 2011’de 97, 2012’de ise 156 olarak kaydedildi. Bu rakamlar yıldan yıla başvuru sayılarının arttığını gösterirken kampanyanın da günden güne amacına ulaştığı görülüyor.

Peki yaptırımlar neler?

Gelen şikâyetler üzerine 60 adet iş yerine idari para cezası, 4 adet iş yeri için savcılığa suç duyurusu ve 1 iş yerine ise faaliyetten men cezası verildi.

En çok hangi konuda şikayet geliyor?

Bolu’da daha ziyade şikâyetlerimiz et ve et ürünlerinde olmak üzere süt ürünlerinde tahıl un maddeleri ile ilgili geliyor.

Bazen, 112 Acil Servis görevlilerinin yaşadığı sıkıntıları bizlerde yaşayabiliyoruz. Yani amacı dışında aramalar gelebiliyor,  çok nadir ama hizmetten memnun olmayan bile arayabiliyor. Ama genel anlamda zehirlenme vakası gibi ya da yediği yemeğin içinden yabancı bir cisim çıktığında aranıyor.

Vatandaşlarımızın bu hattı bilinçli kullanmasını istiyoruz. Bunun dışında biz Bolu Valiliğimizin çatısı altında Milli Eğitim Müdürlüğümüzle iş birliği içinde 40 okulumuzda yaklaşık 4 bin 500 öğrencimize gıda tüketimi ile ilgili bilinçlendirme çalışma yapıyoruz. Her vatandaşımızın bilinçli tüketici olmasını istiyoruz. 

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: