• resmi ilanlar

Bolu’nun yüzlerce yıl öncesi araştırılıyor

04/04/2013 00:00

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bolu İl Genel Meclisi’nin desteğiyle, 2009 yılında başlatılan ve il genelinde Helenistik ve Roma Dönemleri yerleşimlerinin araştırıldığı arkeolojik yüzey çalışmalarında, birbirinden önemli bulgulara rastlandı. Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Meral Ortaç’ın başkanlığını yaptığı araştırma heyeti, insan tahribatına uğramamış, epigrafik malzemenin yanı sıra seramik, mimari, plastik, madeni eserler; höyük, kale, düz yerleşim, nekropol alanları gibi tarihi ve kültürel varlıklara ulaşmayı başardı. Yüzlerce yıl önceki yaşantılara ışık tutan araştırmaların tüm ayrıntıları Bolu Express Gazetesi’nde.

Haber: Mehmet KORKUSUZ

İl Genel Meclisi, Nisan Ayı toplantılarını dünkü 3’üncü oturumla sürdürdü. Mücahit Kutlu başkanlığında toplanan Meclis, saat 10.00’da oturumunu gerçekleştirdi. İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Tahsin Akduman’ın da katıldığı oturumda toplam 5 madde görüşüldü.

Toplantıda, “İlimiz merkez ve ilçelerinde 2011 yılından bu yana devam etmekte olan arkeolojik yüzey çalışmalarında hangi düzeye gelindiğinin araştırılması ve bu konuda çalışma yapılmasına dair”  gündem maddesi kapsamında, Eğitim Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu’ndan gelen raporlar okundu.

İl Genel Meclisi’nin 20 bin liralık kaynak desteğiyle 2009 yılında başlatılan, Helenistik ve Roma Dönemleri yerleşimlerinin araştırıldığı arkeolojik yüzey çalışmaları gerçekleştiren heyetin başkanlığını AİBÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Meral Ortaç yaptı.

ULAŞILAN ÖNEMLİ BULGULARIN GÖRÜNTÜLERİ KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI’NA GÖNDERİLDİ

Araştırma sonucunda, Bolu’daki Helenistik ve Roma Dönemlerindeki yerleşimler belirlendi, bunlardan günümüze kalan arkeolojik malzemeler, yerleşimlerin ve eserlerin coğrafi dağılımı, eserlerin tipolojik sınıflandırılmaları, eserlerin birbirleriyle ve Bolu’ya komşu illerle benzerlikleri veya farklılıkları ortaya çıkarıldı.

Daha önce sınırlı sayıdaki bilimsel arkeolojik yüzey araştırmalarından farklı olarak; epigrafik malzemenin yanı sıra seramik, mimari, plastik, madeni eserler; höyük, kale, düz yerleşim, nekropol alanları gibi tarihi ve kültürel varlıklara ulaşıldığı bildirildi.

Uluslararası standartlara uygun envanter çalışmalarını belgelemek, böylece bölge, ülke ve dünya arkeoloji envanterine katkı sağlamanın hedeflendiği çalışmalarla ilgili, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne metin ve resim kayıtlarından oluşan raporlar sunuldu.

TARİHSEL ARAŞTIRMALAR NE KADAR SÜRECEK?

Bolu’da daha önce yapılan yüzey araştırmalarından farklı olarak ilçelere bağlı tüm köylere gidilerek tüm şehri arkeolojik olarak taramanın amaçlandığı çalışmaların 4’üncü yılını doldurduğu, çalışmaların toplam 7 yıl sürmesinin öngörüldüğü belirtildi.             

AİBÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ortaç’ın, projeksiyon yardımıyla yaptığı görsel sunumla Meclis Üyeleri, araştırmalar hakkında bilgilendirildi. Yrd. Doç. Dr. Ortaç, şu ana dek araştırma çalışmalarının Bolu Merkez ilçe ve köylerinde, Mudurnu ilçeleri ile köylerinde, Yeniçağa ve Dörtdivan ilçeleri ile köylerinde yapıldığı bilgisi verdi ve çalışmaların sürdürüldüğünü söyledi.

FİNANSMAN KAYNAĞI VE DESTEKLER

Yrd. Doç. Dr. Ortaç, Bolu Arkeolojik Yüzey Araştırması çalışmalarının, Bolu İl Genel Meclisi kararıyla Bolu İl Özel İdaresi tarafından sağlanan bütçelerin yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü katkılarıyla desteklendiğini ifade etti.

 

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: