
Haber: Ebru EYVAZOĞLU
Göynük’te anneden oğula geçen ve Kabalar Sülalesinin devam ettirdiği “Kabalar Basması” yok olmak üzere… 80 yaşındaki Ali Haydar ustanın devam ettirdiği bez dokuma işini eşi Hacer Kaya’dan sonra son olarak oğlu sürdürüyor. Göynüklü Ali Haydar usta, 60 yıldır Bolu Göynük'te "Kabalar" Basması işiyle uğraşıyor. Ancak bu işi sürdüren oğlu İstanbul’da yaşıyor. Daha çok sofra bezi olarak kullanılan basmaları babadan kalma devam ettiren Ali Haydar Kaya; yastık, sofra bezi, çocuk kıyafeti, yatak da yapıyor. Dokuma veya Amerikan bezi kullanarak yapılan basmalar, 250-300 yıldan beri süregelen baskı kalıplarıyla yapılıyor.
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu’ndan Yard. Doç. Dr. Filiz Akın, Göynük Kabalar basmasının dünü, bugünü ve yarınını anlattı.
Göynük Kabalar Basmasının Bolu’ya ait bir kültür olduğunu dile getiren Filiz Akın, basma yapımının anneden oğula geçmesi nedeniyle kadınların bu geleneğin devam ettirilmesinde önemli bir görev aldığını söyledi. Göynük’te Ali Haydar Kaya’nın sağlığının çok iyi olmadığını, Ali Haydar Usta ve eşi Hacer Kaya’nın bu sanatı oğluna öğrettiğini belirten Filiz Akın, bu işi yapan oğullarının ise maalesef İstanbul’da yaşadığını söyledi.
Kabalar Basmasının yapımının kayıtlara geçmediği takdirde kaybolup gideceğini ifade eden Filiz Akın, “Atalarından kalma tahta baskıları bugüne kadar koruyarak getiren ustanın elinde beş yüzün üstünde tahta kalıp bulunmakta ve bu kalıpların 250-300 yıllık kalıplar olduğu tahmin ediliyor. Yörede tahta kalıpların armut veya ardıç ağacından yapıldığı biliniyor. Bu kalıpların belirli yerleri, desen oluşturulurken kolaylık sağlamak amacıyla çiviler çakılmak suretiyle işaretlendi” dedi.
Özellikle yazma denilen başörtülerinin güzel bir anlamı olduğunu dile getiren Filiz Akın, “Yazma eski adetlerimizde düğünden ölüme kültürümüzün bir parçasını oluşturmaktadır. Eskiden düğün davetiyesi olarak evlere yazma gönderilir, desenlerine çeşitli anlamlar yüklenirmiş. Bu yazmalarda özellikle elmalı desenin kullanıldığı, analı-babalı kızın yazmasının tam elmalı, öksüz kızın yazmasının ise yarım elmalı olduğu bilinmektedir. “Yarım elmalı, gönül almalı” sözünün de buradan geldiği düşünülmektedir” dedi.
Ali haydar KAYAnın hanımının adı Kamile KAYA halk arasında (Türkan, Ak hanımda) derler. Bu işleri devam ettiren Büyük oğludur. çocuk okuttuğu için istanbulda yazın sipariş üzerine bu işe devam etmektedir.






























Fuat Bayramoğlu
LİDERİ YENMEK, GALİBİYETLERİN EN GÜZELİ
Fatma Marmara
CUMHURİYETİMİZİN 100. YILI KUTLU OLSUN
Mehmet İşgörücü
YÜZÜNCÜ YILDA BOLU’DA TİYATRO
Ayşe KUDU
BİLİNÇALTIMIZIN TRAFİK HALİ
Duygu Güler
HOŞGELDİN ATAM
Hikmet Baydar
DÖVİZDE SON DURUM..
Tahir Semih Özçelik
VİZYON VE İNOVASYON
Rahmi Tamer Özçelik
PİŞMANLIK
Genc-i Nihan
GLOBALLEŞEN DÜNYADA NORMALLEŞEN TERİM ‘FAİZ’
Ekrem Çetinkaya
YATA YATA
Fevzi Saçlı
ÇÖPE ATILMA KORKUSU SARDI BENİ
Kemal Bilsel Sarısözen
MAKULU GÖREMEYEN DÜŞÜNCENİN,NE ÖNÜNDEN, NE DE ARKASINDAN GİDİLİR
Mehmet Korkusuz
KORKUSUZ YORUM
Fatma Kubilay
TÜRKMENLER’İ YALNIZ BIRAKMAYALIM….
M. Cengiz Poyraz
MİRAP MI, SAHNE Mİ? CÜBBE Mİ, KOSTÜM MÜ ?
Ebru Eyvazoğlu
AK PARTİ, CEMAAT VE BİZ
Dr.Ahsen SAÇLI
ENERJİDE TOPLUMSAL MALİYET
Murat Çelik
Bolu’nun şovmen vekilleri!