• resmi ilanlar

Kanatlı atıklarına çözüm bulundu

21/02/2013 00:00

Bolu Karacasu’da ki bir otelde düzenlenen “Kanatlı Sektöründe Atık Sorunu ve Çevresel Etkileri” konu başlıklı çalıştay sona erdi. TAGEM Genel Müdür Yardımcısının açıkladığı sonuç raporunda “KDV indirim talebi, cezaların caydırıcı olmakla birlikte düşürülmesi, Valilik ve Belediyeler öncülüğünde merkezler kurulması, teşvik talebi” gibi maddeler dikkat çekti.

Haber: Nermin KAYA

İlimizin en büyük sorunlarından biri olan kümes atıkları ve kokusu problemi ile ilgili çözüm arayışları sürüyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve sektör temsilcileri ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerinin katıldığı çalıştay sona erdi. 2 gün süren çalıştayın sonuç raporu dün düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyuna duyuruldu. Çalıştayda hazırlanan rapor başta Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olmak üzere ilgili diğer bakanlıklara da gönderileceği öğrenilirken, raporun uygulamaya geçip geçemeyeceği merak konusu.

TAGEM Genel Müdür Yardımcısı Dr. Necati Tulgar tarından basına duyurulan sonuç raporunda dikkat çeken bazı maddeler şöyle:

Altlığın işlenmesinde kompostlama ve biyogaz üretimi özendirilmeli ve bu amaçla pilot uygulamalar yapılarak en uygun işleme sistemleri belirlenmelidir.

Valilik ve Belediyeler öncülüğünde atık-altlık toplama merkezleri kurularak, buralara atık taşımanın entegre şirketler kanalıyla çevreyi kirletmeyecek şekilde uygun araçlarla yapılması ve bu merkezlerde atıkların gübre veya yakıt olarak kullanılacak hale getirilmesi sağlanmalıdır.

Kanatlı dışkılarının sektörel ham madde ve gübre olarak değerlendirilmesinde KDV oranı yüzde 18’den yüzde 1’e düşürülmelidir.

Çevre Kanunu kapsamında kurulması zorunlu olan atık alım, ön arıtma, arıtma veya bertaraf tesislerini kurmayanlar ile kurup da çalıştırmayanlara 60 bin TL idari para cezası verilmektedir. Bu ceza pratikte uygulanamayacak kadar yüksektir, cezalar caydırıcı ancak uygulanabilir miktarlarda yeniden düzenlenmelidir.

Çevre düzeni ve imar planlarında kanatlı işletmeleri kurulabilmesi için gerekli alanlar ayrılmalı, mevcut kümeslerin bulunduğu alanlara belirli bir mesafeye kadar yeni yerleşim yeri yapılmasına izin verilmemelidir.

Kanatlı üretim kapasitesi çok yüksek olan illerimizde üretimden kaynaklanan dışkı-atık-altlık problemlerinin çözümü konusu teşvik (kredi, destekleme) kapsamına alınmalıdır.

YORUMLAR  (Toplam 1 yorum)

  • Kokarca  (22.02.2013 16:39:08)

    Otobüsdeyken bolu ya yaklaştığımızı pis kokusundan anlıyorum :( umarım bir çözüm bulunur, her yer kümes doldu zaten...

  • Yorum yazın!
     1250 karakter yazabilirsiniz

    Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: