• resmi ilanlar

Turizm daha da canlandırılmalı

21/01/2013 00:00

Bolu’da ilk kez 1963 yılında Raif Yavuz tarafından kurulan; ancak ilgisizlikten dolayı Dernekler Masası tarafından kapatılan Bolu Kültür Sağlık ve Turizm Derneği aradan geçen 50 yılın ardından yeniden hayat buluyor. Kurucularının Bolu’nun turizmde istenilen noktada olmadığı teziyle yola çıktıkları dernek için daha önce hiçbir yerde yer almamış öneriler ve çıkış noktaları Express’te.

 

Haber: Mehmet KORKUSUZ

 

Neden Raif Yavuz?

Kamuda çalıştığı 1963 yılında Bolu Kültür Sağlık ve Turizm Derneği’nin kuruculuğunu üstlenen Raif Yavuz, o yıllarda şehir dışına tayin olması nedeniyle dernek faaliyetlerini sürdüremedi.

Aradan geçen yıllar sonra emekliliği sonrası Bolu’ya dönen Yavuz, kuruculuğunu yaptığı derneğinin sahiplenilmemesi ve ilgisizlik nedeniyle kapatıldığını öğrendi. Halen yerel bir gazetede köşe yazarlığı yapan Raif Yavuz, ikinci bir can suyu vererek öncülüğünü yaptığı derneğe yeniden hayat vermeye çalışıyor. Yavuz’un 50 yıl önce başlayan dernek serüveni Express’te.

Raif Yavuz, Bolu Express Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, ilk kez 1963 yılında kurduğu; ancak ilgisizlikten dolayı kapandığını söylediği Bolu Kültür Sağlık ve Turizm Derneği’nin yeniden canlandırılma sürecini anlattı.

Kurulumunun ilk yılında dernek çatısı altında Bolu’da Köroğlu Şenlikleri’ni organize ettiklerini ve organizasyonun 1963-1966 yılları arasında başarıyla gerçekleştirildiğini belirtti. Yavuz, dernek çatısı altında ayrıca, Aşçılık Festivali’ni oluşturduklarını ve bu organizasyonunda 1963 ile 1966 yılları arasında başarıyla gerçekleştirildiğini söyledi.

Yavuz, o yıllarda kent turizmine katkı sağlamak üzere Bolu’da tercüman ve rehber kursu açtığını belirtti.

DERNEĞİN KURUCULAR KURULU KİMLERDEN OLUŞUYOR?

Memuriyet hayatı nedeniyle şehir dışına tayin olduğunu, kendisi şehir dışındayken kimsenin ilgilenmemesinden dolayı derneğin kapatıldığını belirten Yavuz, ikinci bir can suyu vererek derneğe yeniden hayat vermek istediğini söyledi. Her kesimden insanların yer aldığını belirttiği yeni oluşumla ikinci kez kurmayı başardığı dernekte şu isimler yer alıyor; Raif Yavuz (Geçici yönetim kurulu başkanı), Ercan Üsküp (MHP eski İl Başkanı), Güler Mert (Bolu Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü), Fazıl Karaduman (İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı), Mustafa Namdar (Emekli eğitimci-Köşe yazarı), Mustafa Benli (Turizm organizatörü), Canan Doğan (Cumhuriyet Kadınları Derneği Eski Başkanı), Cafer Kara (Öğretim Görevlisi), Yunus Öktemer (Eğitimci), Halit Ergül (Turizmci), İnan Kalaycı (Turizmci).

 

“BOLU, TURİZMDE İSTENİLEN NOKTADA DEĞİL”

Bolu’nun turizm açısından büyük bir potansiyele sahip olduğunu, turizmin Bolu’da gelişmeye açık bir sektör olduğunu ifade eden Yavuz, turizmde Bolu’nun halen layık olduğu yerde olmadığını düşündüğünü söyledi. Yavuz, turizm sektörü için, “İktisadi ve sosyal kalkınma sürecini hızlandıran, bölgelerarası dengesizlikleri gideren, özellikle kadınların ve gençlerin katılımlarını sağlamak suretiyle geniş istihdam alanları yaratan, toplumsal refahı yükseltirken sosyal barışı da canlı tutan bir sektördür” yorumunda bulundu.

 

“DAHA ZENGİN BİR TURİZM ANLAYIŞI BELİRLEYECEĞİZ”

Bolu turizminin bütün boyutlarıyla ele almak, turizm bilincinin yaygınlaştırılmasının gerektiğini ifade eden Yavuz, şöyle konuştu: “İşte bu hedefe ulaşmak için; Turizme gönül vermiş bir grup arkadaşımızla, Bolu’da bu amaca hizmet edecek bir dernek kurulmasına karar verdik. Derneğimizin kuruluş işlemlerini tamamladık. Derneğimizin adı; Bolu Kültür Sağlık ve Turizm Derneği’dir.  Hedefimiz, hangi alanda öncelikli sistem, tesis edeceğimizi belirlemek olacaktır. Yani toplumun her kesimini çalışmalarımıza ortak etmektir. Topluma hedeflerimizi anlatacak, projelerimizi toplumla paylaşacak ve bu sayede oluşacak ortak bir anlayışla, çalışmalarımıza toplumsal desteği temin etmiş olacağız. Başarılı olabilmek için bu kriterlerin önemli ve gerekli olduğuna inanıyoruz. Bolu olarak, coğrafi konumdan kaynaklanan daha zengin bir turizm anlayışını belirlemek ve hedeflerimizi bu anlayış çerçevesinde şekillendirme mecburiyetinde olduğumuzu düşünüyoruz.”

 

“BOLU TURİZMDE ATAĞA GEÇMEK ZORUNDADIR”

Yavuz, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Bolu’ya özgü bir turizm markası olarak farklı ve ayrıcalıklı kılacak proje ve hizmet zenginliğimizi de üretmemizin şart olduğunun bilincindeyiz. Sadece Türkiyeli, Avrupalı ve Uzakdoğulu turist profilini değil, Ortadoğu ve Müslüman ülkelerin vatandaşlarının taleplerine de cevap verebilecek bir turizm zenginliğini gerekli görmekteyiz. Bu, Bolumuz turizmi için bir ayrıcalık ve şanstır. Bu şansı ve fırsatı en üst derecede kullanmak amacındayız. Bolu, sosyal, kültüre ve ekonomik potansiyele uygun turizm çeşitliliğini ve donanımını, hem iç turizm, hem de dış turizm talebini karşılama noktasında harekete geçmek zorundadır. Bu turizmin gerçeğidir. Turizmde iddialı olunacaksa turizmdeki hedefler yakalanacaksa, bu çeşitliliğe ve talebe göre gerekli donanımı tesis etmeye hazır olmalıdır.”

 

“BU GİRİŞİMİ TURİZMDE MİLAT OLARAK GÖRÜYORUZ”

Yavuz, açıklamalarını şöyle tamamladı: “Bolu turizmini bugünden yarınlara taşıyacak stratejilerinin birer birer vücut bulacağına, sağlam, tutarlı ve kararlı bir turizm politikasının uygulanacağına inandığımız bir geleceğin vizyonel miladi olarak görmekteyiz. Sözlerimi burada bitirirken, turizme gönül vermiş sektörün layık olduğu yere gelmesi için çalışan, Bolumuzun kalkınmasında, gelişmesinde turizm sektörünün önemini görmekteyiz.”

 

 

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: