• resmi ilanlar

Özcan, nakliyeciler için yeni düzenleme yapılmasını istedi

04/01/2013 00:00

CHP Milletvekili Tanju Özcan, Bolu’da önemli sektörlerin başında gelen nakliyecilik sektörünü yakından ilgilendiren bir kanun teklifine imza attı. Özcan, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na (TBMM) sunduğu kanun teklifi ile Karayolu Taşıma Kanunu’nda değişiklik yapılmasını istedi.

 

Özcan, konuya ilişkin olarak yerel basın kuruluşlarına gönderdiği yazılı açıklamada, konun teklifine dair gerekçelerinde şu ifadelere yer verdi: “Dünya ile büyük bir bütünleşme sağlayan ülkemiz için hayati öneme sahip olan sektörlerden biri de taşımacılık ve nakliye sektörüdür. Sektör, yurtiçi ve yurtdışı ticaret hacminin gelişmesi başta olmak üzere pek çok alanda ülke ekonomisine büyük katkıda bulunmaktadır. Cumhuriyetin ilk yıllarında demir yolu ve denizyolu taşımacılığı ön plandayken, zaman içerisinde ülkemiz ulaştırma altyapısına yapılan yatırımlarla, diğer ulaşım yollarına nazaran karayolu taşımacılığı %90’lik bir oranla sektörün ana damarı konumuna gelmiştir. Fakat mevcut hükümet tarafından uygulanan başarısız ve bir o kadar tutarsız politikalar ile giderlerin yarattığı mali külfet sonucunda pek çok sorun ortaya çıkmakta ve sektörel büyüme büyük ölçüde sekteye uğramaktadır. Ülkemiz için bu denli önemli olan bir sektör, karşı karşıya olduğu pek sorunun yanı sıra 11.09. 2009 tarihli Resmi Gazete ’de yayınlanan Karayolu Taşıma Yönetmeliği gereğince temin edilmesi gereken yetki belgelerinin kullanım şartlarının yol açtığı zorluklar ve talep edilen ücretlerin yüksekliği gibi pek çok sorunla mücadele etmektedir. Özellikle bireysel olarak taşımacılık yapan vatandaşlarımız bu durumdan oldukça mağdurdur. Örneğin; Yurt içinde ticari amaçlı taşımacılık yapan kamyon sahibi vatandaşlarımızın yetki belgesi temin edebilmek için ödemek zorunda olduğu ücret 15.705 TL’dir. Tüm geçimini şahsı adına yaptığı taşımacılık sayesinde kazanan bu vatandaşlarımızın yüksek akaryakıt fiyatları da göz önüne alındığında ailelerinin geçimini sağlayabilmesi neredeyse imkânsızdır. Bu vahim durum, şahsı adına taşımacılık yapan vatandaşlarımızı oldukça tehlikeli olan 10 numara yağ kullanma yoluna da itmektedir.”

“TAŞIMACILIK İÇİN GEREKLİ İŞLEMLER MALİ KÜLFETE YOL AÇIYOR”

Özcan, açıklamalarının devamında şunları söyledi: “Ayrıca, uluslararası ve yurt içi taşımacılık için temin edilmesi gereken C2 belgesinin yarattığı 62.827 TL’lik mali külfet de büyük bir sorundur. Yüksek maliyetlerden dolayı, uluslararası karayolu taşımacılığında geçiş belgesi temin edilmesi oranında bir yıl içerisinde %11.38’lik bir düşüş olmuştur. Bu mali külfetlerin yarattığı mağduriyetin giderilmesi açısından yönetmeliğin ilgili maddelerinde yapılacak değişikliklerle, belirtilen yetki belgeleri ücretlerinin yüzde 50 oranında düşürülmesi amaçlanmaktır. Yukarıda belirtilen sorunların yanı sıra kamyonet sınıfındaki araçlar için yönetmeliğin ilgili maddeleri uyarınca toplam yük ağırlığının 3500 kilogram ile sınırlandırılmasından doğan tonaj sorunu da sektörün gelişmesine sekte vuran önemli etkenlerdendir. Taşıtların taşınacak yük miktarı dışındaki ağırlıklarının yaklaşık 2000 kilogram olmasından dolayı, taşınabilecek yük miktarı büyük ölçüde düşmektedir. Yüksek akaryakıt fiyatları da göz önene alındığında ciddi boyutlarda gelir kaybı yaşanmaktadır ve iş sahipleri bu durumdan oldukça mağdur olmaktadır.”

“NAKLİYE SEKTÖRÜ İÇİN YENİ DÜZENLEME GEREKİR”

Özcan, açıklamalarını şöyle tamamladı: “Belirtilen sorunların yanı sıra, yetki belgelerinin geçerlilik süresinin 5 yıl ile sınırlandırılmış olması da diğer bir mağduriyet konusudur. İlgili yönetmelik maddesinde yapılacak değişiklik ile sürenin 10 yıla çıkarılması amaçlanmaktır. Tüm bu gerekçeler göz önüne alındığında, ülkemiz için büyük önem taşıyan taşımacılık ve nakliye sektörünün belirtilen hususlardaki mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla yasal düzenleme yapılmasını uygun görüyoruz.”

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: