• resmi ilanlar

“Elimizi çabuk tutmalıyız, yoksa yarın çok geç olabilir”

11/12/2012 00:00

CHP Belediye Meclisi Üyesi Erhan Beykoz, uzmanların deprem uyarısında bulunduğu Bolu’da Kentsel Dönüşüm Projesi’nin hala dosyalarda bekletilmesini sert ifadelerle eleştirdi. Kurumların birbirinden bağımsız şekilde gerçekleştirdikleri çalışmalarla depreme hazırlığın güvenli şekilde sağlanamayacağını ifade eden Beykoz, kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra STK ve meslek örgütlerinin de içinde bulunacağı bir komisyon kurulması çağrısında bulundu ve ekledi: “Elimizi çabuk tutup, afete karşı hazırlanmalıyız. Yoksa yarın çok geç olabilir!”

Haber: Mehmet KORKUSUZ

CHP Belediye Meclisi Üyesi Erhan Beykoz, Bolu Express Gazetesi’ne yaptığı açıklamalarda, Bolu’da bir türlü hayata geçirilemeyen Kentsel Dönüşüm Projesi hakkında görüşlerini açıkladı.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün Kentsel Dönüşüm Projesi ile ilgili olarak geçtiğimiz aylarda ortaya attığı rakamları oldukça afaki bulduğunu ifade eden Beykoz, proje hakkındaki suskunluğundan dolayı eleştirdiği Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Yusuf Kadı için, “Kurumun sayın müdürü sanırım kenti bilmeden kafasına göre bir rakam açıkladı” yorumunda bulundu.

“Bir kentte bina deyince, imar deyince akla ilk gelen kurum belediyelerdir” diyen Beykoz, Kadı’ya yönelik eleştirilerini şöyle sürdürdü: “Bolu Belediyesi ile ortak istişareler yapmadan, verileri değerlendirmeden açıklama yaparsanız, açıklamanız havada kalır. Sonrada yaptığınız açıklama altında ezilirsiniz.”

“1999 SONRASI YAPILAN ARAŞTIRMAYA GÖRE RİSKLİ BİNA SAYISI BİN 754”

Açıklamalarının devamında, Kentsel Dönüşüm Projesi hakkındaki bilgilerini aktaran Beykoz, “Benim bildiğim kadarıyla valiliğin bu konuda çok ciddi çalışması vardı. 1999 depreminden sonra yapmış olduğu ciddi çalışmayla bin 754 tane binanın hasarlı, yani yıkılması gerektiği konusunda, ya da oturulamayacağını gösterir bir çalışması vardı. Öte yandan Bolu Belediyesi’nin bu konuda yapmış olduğu çalışmalar vardı. Ama ortaya çıkan rakamlarla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün açıkladığı rakamların bir alakası olduğunu düşünmüyorum” dedi.  

“KENTSEL DÖNÜŞÜM GÜNDEMDE TARTIŞILMALIDIR”

Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz’ın CEBIT Fuarı’nda Kent Dönüşüm Projesi’ne değinerek konuşma yaptığını aktaran Beykoz, “Sayın Başkan’ın yaptığı konuşmalarında, “3 bin bina yıkacağız” şeklinde söylemi var. Kentsel dönüşümü doğru kullanmak lazım. Hükümetin almış olduğu kararlardan biridir. İktidarıyla, ana muhalefetiyle, yavru muhalefetiyle hepimizin arkasında durmamız lazım. Kentsel Dönüşümü çok akılcı kullanarak yıkılması gereken binaların ayırdını yapmamız lazım. Bununla ilgili işlemlerin, bildirimlerin hane sahiplerine yapılması gerekir. Bu çalışmalar için yıkım ayrı harcamalardan oluşuyor, bina yapımı ayrı harcamalardan oluşuyor. Ve bu giderler hane sahiplerinin cebinden çıkacak. Bu demek oluyor ki, insanlar kendi evlerini yeniden satın alacaklar. Yapım süresince insanlar kirada yaşayacaklar. Bu çalışmalar ciddi külfetleri de beraberinde getirecek. Ben bu konunun gündemden düşmemesi taraftarıyım” diye konuştu.

“BELEDİYE’NİN İÇİNDE BULUNMADIĞI BİR ÇALIŞMA EKSİK KALIR!”

Bolu Valisi İbrahim Özçimen’in Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) bünyesindeki illerin bürokratlarıyla birlikte Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) gittiğini hatırlatan Beykoz, içeriği deprem araştırma ve acil afet çalışmalarını yerinde inceleme içeriğindeki bu geziyi şu ifadelerle yorumladı: “Vali Bey bugün var, yarın yok! Oradaki bürokratlar bugün var, yarın yok! Belki yarın öbür gün yayınlanacak bir kararnameyle Vali Bey artık Bolu’da olmayacak. Bolu Belediyesi’nin muhakkak içinde bulunması gereken böylesine önemli bir çalışmada yer almaması şaşırtıcı. ABD’ye yapılan, deprem araştırma, acil afet çalışmalarını inceleme gezisine Belediye’den temsilci mutlaka katılmalıydı. ‘Gidenler, döndüklerinde rapor tanzim edip, gösterecekler’ denilebilir. Ama oraya gidip, konuya birebir vakıf olmak var, bir de sizin elinize gelecek verilerle hareket etmek var.”

“BOLU VALİLİĞİ ÖNDERLİĞİNDE ORTAK AKIL PROJESİ GELİŞTİRİLMELİ”

Açıklamalarının ilerleyen bölümünde, Kentsel Dönüşüm Projesi’nde kamu kurum ve kuruluşlarının birbirinden bağımsız gerçekleştirdikleri çalışmalarla başarıya ulaşılmasının zor olduğunun altını çizen Beykoz, “Bolu’daki en büyük sorun şurada başlıyor. Valilik ayrı bir rapor tutuyor, Belediye ayrı bir rapor düzenliyor, STK’lar ve vatandaşlar farklı düşünüyor. Bilen bilmeyen herkes bu konunun farklı bir köşesinden tutmaya çalışıyor. Hâlbuki bunun yerine valiliğin asıl yapması gereken şey, bir ortak akıl projesi oluşturmaktır. Bu konunun teknik uzmanları, mimarlar, Belediye, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, İl Genel Meclisi’nden oluşacak bir komisyon Bolu için veriler oluşturmalıdır. Tek bir kurumun oluşturacağı rapor belki vatandaş tarafından kabul görmeyebilir ama komisyon kararı bağlayıcılığı açısından önemlidir. Kentsel dönüşümü bu anlamda gerçekleştirmeyi planlıyorsak bir an önce böyle bir komisyon oluşturulmalı” diye konuştu.

Beykoz, uzmanların deprem uyarısında bulunduğu Bolu’da Kentsel Dönüşüm Projesi’nin hayati öneme sahip olduğuna dikkat çekti ve konunun bundan sonraki süreçte yakın takipçisi olacağını bildirdi.

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: