• resmi ilanlar

Öğretmenler Günü’nde protesto

26/11/2012 00:00

Eğitim Sen Şube Başkanı Dursun Yenin, 24 Kasım Öğretmenler Günü kutlamalarına 12 Eylül darbe rejimi ürünü olduğu ve hükümetin eğitim sorunları karşısında kayıtsız kaldığı gerekçesiyle katılmadıklarını açıkladı.

Yenin, yaptığı yazılı açıklamada, öğretmenler gününün tarihsel süreci hakkında, “Binlerce öğretmeni cezaevlerine gönderen, işkenceden geçiren, sürgün eden, çeşitli yollarla öldüren Dönemin en etkili öğretmenler örgütü TÖB-DER’i kapatan 12 Eylül Rejimi alay eder gibi 24 Kasım'ı 1981 yılında 'Öğretmenler Günü' olarak ilan etmişti. Oysa tüm dünyada Öğretmenler Günü 5 Ekim’dir” dedi.

“Her 24 Kasım’da öğretmenliğin kutsallığından, “onurlu bir meslek” olduğundan söz ediliyor. Ancak yüz binlerce eğitim emekçisinin sosyal ve ekonomik sorunlarını çözmek yönünde herhangi bir adım atılmıyor, öğretmenlerin gerçek sorunları tartışılmıyor” ifadelerini kullanan Yenin, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “10 yıllık AKP iktidarı döneminde eğitim emekçilerinin çalışma koşullarında ve özlük haklarında bırakın iyileştirme yapılmasını, var olan haklarımızı ortadan kaldıran bir dizi düzenleme hayata geçirildi.  Bizler, 12 Eylül askeri darbesinin mahsulü olan bugünün öğretmenlere bir şey kazandırmayacağına inanıyoruz. Kendi yönetici, veli ve öğrencileri tarafından itibarları her geçen gün sorgulanarak azaltılan; devletin üst düzey yöneticileri tarafından ise sürekli küçümsenen, rencide edilen ve aşağılanan öğretmenlerin, bu darbe mahsulü günde, söylenecek yapmacık ve her sene tekrarlanan klişe sözlere karınları toktur artık. Bu sözleri dinlememek, figüran olmamak için ve 12 Eylül’ün diğer ürünü Öğretmen düşmanı AKP’nin Şov yapmasına izin vermemek için bu yılki 24 Kasım Öğretmenler Günü kutlamalarına Eğitim Sen olarak katılmıyoruz.”

“MİLLİ EĞİTİM BAKANI BU ÜLKEDE ÖĞRETMENLERİ AŞAĞILIYOR”

Yenin, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in “Öğretmenler 3 ay tatil yapıyor, öğretmenlerin yeterliliklerini ölçeceğiz” sözleri hakkında da açıklamada bulunarak, “Bakan Dinçer, bu ifadelerle kamuoyunda öğretmenlik mesleğin küçümseyen ve aşağılayan ifadeler kullanmaktan çekinmedi. Yine Başbakan öğretmenlerin az çalışıp çok maaş aldığını iddia ederek, öğretmenleri aşağılamaktan geri durmadı. Öğretmenlerin, okul idarecilerinin ve hizmetlilerin daha fazla çalışabilmelerinin önünü açmak, birbiriyle rekabet eder hale getirmek ve çalışmalarının her aşamasında denetlenmelerini sağlamak amacıyla gündeme getirilen eğitimde performans değerlendirme uygulamaları önümüzdeki dönemden itibaren uygulanmaya başlanacak. Öğretmenler asli görevleri olan ders anlatma dışında Öğrenci Koçluğu, Eğitim Harcamaları Anketi (TEFBİS), İlköğretim Kurumları Standardı Anketi (İKS), mahallelerde okuma yazma bilmeyenlerin tespiti çalışması gibi ek çalışmaları  yapmaya başladılar. Bunlar yetmiyormuş gibi ADEY, RİDEF, RİTA, Afet Yönetimi ve Aile Öğretmenliği gibi uygulamalarla, öğretmenleri mesai saatleri dışında angarya ve esnek çalıştırmaya dönük adımlar hızlandırılıyor. Performans değerlendirme ve angarya çalıştırma uygulamaları ile öğretmenler, sınıfındaki öğrencisiyle ilgilenemeyecek duruma getirilmek isteniyor. ‘Kamuda eşit işe eşit ücret’ ilkesini düzenleyen 666 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile öğretmenlere herhangi bir ücret artışı yapılmadı. 10 yıllık AKP iktidarı döneminde eğitim emekçileri net maaş üzerinden bakıldığında kamu emekçileri içinde maaşı en az artan kesim haline geldi. On binlerce öğretmen emekli maaşı ile geçinemeyeceğini düşünerek emekli olmak istemiyor” ifadelerini kullandı.

 

“ARTIK HAMASİ NUTUKLAR DİNLEMEK İSTEMİYORUZ”

Yenin, açıklamalarının ilerleyen bölümünde ise, hükümete yönelik eleştirilerini sürdürerek, “AKP hükümeti kamuda yaşanan dönüşüm uygulamalarına paralel olarak, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda yapılmak istenen değişikliklerle iş güvencemizi kaldırmanın ve bizleri göstereceğimiz bireysel performansa göre çalıştırmanın hesaplarını yapıyor. Bir taraftan eğitim emekçileri esnek, güvencesiz ve angarya çalışmaya mahkum edilmek istenirken, diğer taraftan 300 bini aşkın işsiz öğretmen kadrolu olarak atanmayı ve mesleklerini yapmayı bekliyor. Bugüne kadar 36 işsiz öğretmen ataması yapılmadığı için intihar etti. AKP hükümeti halen çalışan ve atama bekleyen öğretmenlerin taleplerini görmezden gelmeye devam ediyor. 4+4+4 ile norm fazla durumuna düşürülen 80 bin öğretmen sürgüne gönderilirken. Eş durumu mağduru öğretmenler dururken. Her 24 Kasım öğretmenler gününde atılan hamasi nutukları dinlemek istemiyoruz” şeklinde konuştu.

Yenin açıklamalarını şöyle tamamladı: “Eğitim Sen, Türkiye’nin dört bir yanında, yıllardır yaşadıkları bütün olumsuzluklara rağmen fedakarca çalışan eğitim emekçilerinin, insanca yaşayabilecekleri bir yaşam ve nitelikli eğitim yapabilmesinin mücadelesini vermeyi tüm engellemelere rağmen sürdürmeye kararlıdır. ALO 147 ile velilerimizin ihbarcılığa teşvik edilmesine, öğretmenlerin hukuksuz ve keyfi bir biçimde cezalandırılmasına, Eğitim sisteminin niteliksizleştirilmesine, ticarileştirilmesine ve gericileştirilmesine karşı 24 Kasım’da sahte kutlamalara katılmıyoruz!“

 

 

 

YORUMLAR  (Toplam 1 yorum)

  • mustafa altuntaş  (27.11.2012 08:54:50)

    emekli okul müdürüyüm 1470 tl.ek ödeme ile birlikte maaş alıyorum iyiki yıllarca yarı aç yarı tok çalışırken bir dünya mekanım evim var ya birde kira verseydim ne yapardım bir ilahiyatçı eğitimci olarak kanaatkarimde ne olur sayın başbakanım maliye eğitim bakanım artık bizi birileri anlasın sadece bizide değil muhtaç türkiyenin emelilerini vah güzel vatanım vah..

  • Yorum yazın!
     1250 karakter yazabilirsiniz

    Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: